Pretraga

Plenković uspio od šefice EK dobiti produljenje roka za korištenje 6 milijardi za obnovu od potresa

A- A+

Naš premijer Andrej Plenković uspio je dobiti jamstva od Europske komisije za produljenje roka za korištenje sredstava iz EU fonda solidarnosti za obnovu od potresa. Iako je prvotno zahtjev odbijen, a rok je do lipnja ove godine, Plenković se našao sa šeficom EK i dogovorili su produljenje roka na lipanj 2023. godine. Pošto je obnova išla sporim tokom, ovo je uspjeh za obnovu, a njime se i premijer odmah pohvalio na svom Twitteru.

Andrej Plenković | Screenshot/Youtube/HRT

Iako je javnost već ogorčena sporom obnovom, a odbijanje EU za produljenje roka za korištenje sredstava za obnovu je dodatno dolilo ulje na vatru, premijer Plenković uspio je izmanevrirati produljenje roka za godinu dana. Time se pohvalio i na svom twitter profilu.

– Slijedom argumentacije koju sam iznio Ursuli von der Leyen, Europska komisija će odobriti korištenje sredstava Europskog fonda solidarnosti za sanaciju šteta u Zagrebu do lipnja 2023., što je usklađeno s razdobljem za korištenje alokacije zbog potresa na Banovini uslijed progresivne štete, napisao je na svom Twitteru premijer.

Nadodao je i kako je razlog spore obnove što nije jedan potres, već dva razorna u manje od godini dana, a na sve to je i pandemija dodatno otežala sve procese.

– Cijenimo što je Europska komisija uvažila specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi nakon dva razorna potresa koja su pogodila blisko područje, uz istovremenu borbu s pandemijom covida-19, što se ocjenjuje kao viša sila, nadodao je Plenković na Twitteru.

Produljenje roka potvrdila je i predsjednica Europske komisije Ursula vod der Leyen te pohvalila njihov današnji susret.

– Drago mi je što sam se danas susrela s Andrejem Plenkovićem. Razgovarali smo o obnovi nakon potresa u Zagrebu i Petrinji, koju financijski podupire EU. S obzirom na izvanredne okolnosti, Komisija će s odobravanjem gledati na zahtjev za korekcijom rokova za apsorpciju sredstava iz Europskog fonda solidarnosti na lipanj 2023. godine, napisala je predsjednica Europske komisije.

Iako se naslućivalo da će Hrvatska izgubiti veliki dio sredstava iz Fonda solidarnosti jer je rok za korištenje još samo nekoliko mjeseci, premijer je uspio zadržati sredstva i nadamo se da će ih do sljedećeg roka uspješno potrošiti.

Copy link
Powered by Social Snap