Pretraga

Sabor zastupnicima povećao naknadu za najam: Poznato tko će u državne, a tko u privatne stanove

A- A+

Uoči nove saborske sezone poznato je koliko će zastupnika od onih koji nisu iz Zagreba stanovati u državnim, a koliko u privatnim smještajima. Prema najnovijim podacima, u državne stanove za službene potrebe uselit će 24, a kod privatnih iznajmljivača ukupno 58 zastupnika. U ovakve stanove tako će useliti 82 od ukupno 151 zastupnika, što je više u odnosu na broj objavljen na početku prošlog saziva. Prema podacima, stanove je tada koristio 71 zastupnik.

Križanje Branimirove i Heinzelove ulice

Četiri mjeseca nakon konstituiranja novog 11. saziva Hrvatskog sabora, uoči nove saborske sezone, poznato je koliko će se zastupnika od onih koji nisu iz Zagreba smjestiti u državne, a koliko u privatne smještaje. Prema podacima objavljenim 5. rujna, u državne stanove za službene potrebe uselit će 24, a kod privatnih iznajmljivača ukupno 58 zastupnika.

Dakle, govori se o 82 od ukupno 151 zastupnika. Zna se i da je ovaj broj veći od onoga koji je izašao na početku prošlog saziva, kada je prema podacima 71 zastupnik koristio stan. Od toga, njih 63 smještaj je pronašlo kod ‘privatnika’ dok je osmero stanovalo u državnim stanovima, prenosi n1info.hr.

Sabor povećao naknadu za najam

Ponešto se, kako navodi izvor i promijenilo u odnosu na nekadašnje stanje, između ostalog i okolnosti na tržištu stanova. Najamnine su porasle, a zbog najave najmodavaca da će zastupnicima otkazati stanove po dotadašnjim cijenama, Sabor je odlučio od 1. srpnja povećati im naknadu za najam.

Izdvojeni članak

DZS: Komercijalna cijena kvadrata novog stana u 2024. godini 2.377 eura, veliki skok u odnosu na lani

Umjesto prethodnih 332 eura (2.500 kuna) zastupnici sa prebivalištem od Zagreba udaljenim više od 50 kilometara i koji imaju pravo na stan u glavnom gradu za najam davati najviše 650 eura, i to neovisno o površini stana. Nadalje, za režije će im se davati do 70 eura mjesečno, to jest četiri eura više u odnosu na ranije. K tome, dok je li i tko od zastupnika o vlastiti trošak ipak odlučio unajmiti skuplji stan ostaje nepoznanica, potvrđeno je kako je najam državnih stanova bitno povoljniji od privatnih.

– Najamnina državnih stanova za službene potrebe, koji općenito nisu raspoloživi za potrebe saborskih zastupnika, a koje popisani zastupnici trenutačno koriste, kreće se od 105 do cca. 150 eura, rekli su iz Sabora.

Polovica HDZ-ovi zastupnici

Nadalje, od ukupno 24 zastupnika koji su se našli na popisu, polovica je HDZ-ovih zastupnika, pet SDP-ovih, četiri Mostova, dvije zastupnice Možemo! pa i SDSS-ova Anja Šimpraga. Pritom je troje HDZ-ovaca koji su u prošlom mandatu stanovali kod privatnika preselili u državne stanove, a riječ je o Danici Baričević, Anti Sanaderu i Ivanu Radiću. Državne stanove zadržali su i ova četvorica ‘Mostovaca’: Ante Kujundžić, Marin Miletić, Božo Petrov i Nikola Grmoja.

Izdvojeni članak

Nacionalni plan stambene politike: Stiže u srpnju i bit će prva prava hrvatska stambena strategija

– Imam stan od 30-ak kvadrata, tamo sam od kako sam prvi put postao zastupnikom i od tada nisam ništa mijenjao, kaže Grmoja kojemu stan, kao i Sanaderu – treba samo za prespavati.

Nadalje, i u novom sazivu službeni stan zadržali su HDZ-ovi Vesna Bedeković, Goran Ivanović i Nataša Tramišak, a njihovi su novi korisnici postala i trojica stranačkih: Ivana Budalić, Bosančić i Dabo, zatim Ljubomir Kolarek, Nikola Mažar te Jasna Vojnić. Od SDP-ovih zastupnika u takvim su stanovima Saša Đujić, Sandra Krpan, Ranko Ostojić, Sanja Radolović i Tonči Restović.

Vlasnici pristali na 650 eura

S druge strane, nešto više od trećine zastupnika, njih čak 55 ugovorilo je najam stanova s privatnicima. Tu su se našli predsjednik SDP-a Peđa Grbin, saborski veteran iste stranke Arsen Bauk, kao i HDZ-ovi saborski veterani Josip Borić i Josip Đakić.

Ukupno je 21 HDZ-ov zastupnik unajmio stan od privatnika, dok je isto učinilo 19 SDP-ovih, troje DP-ovih, dvojica IDS-ovaca i zastupnika nacionalnih manjina, dvoje Suverenista te po jedan zastupnik Mosta (Ivica Ledenko), Nezavisne platforme Sjever (Dubravko Bilić), SDSS-a (Dragana Jeckov), Centra (Viktorija Knežević), HSU-a (Nediljko Gabričević) i HDS-ov Hrvoje Zekanović.

Uz spomenute, tu su još 19 HDZ-ovih zastupnika, 17 SDP-ovih, troje DP-ovih, dvoje IDS-ovih, dvoje Suverenista te zastupnici nacionalnih manjina Vladimir Bilek i Robert Jankovics. Trojica zastupnika koje je Hina kontaktirala, Pavliček, Bauk i Jankovics potvrdili su da su vlasnici stanova koje su i prije unajmljivali, pristali na naknadu od 650 eura koju je Sabor spreman platiti.

– Koristim stan koji sam koristio i u prošlom sazivu, vlasnik je bio više nego korektan, dogovorili smo se unutar okvira od 650 eura, rekao je Pavliček navodeći da se radi o stanu od oko 35 metara četvornih na Trešnjevci s parkirnim mjestom koje je uračunato u cijenu.

Copy link
Powered by Social Snap