Pretraga

Nesigurnost zavladala tržištem nekretnina: Što predstavlja odluka o zamrzavanju cijena najma nekretnina?

A- A+

Presuda njemačkog ustavnog suda o zamrzavanju cijena najma nekretnina potakla je brojne reakcije, ali i otvorila pitanja o međunarodnim implikacijama ovakve odluke. Naime, gradska vlast Berlina donijela je odluku o zamrzavanju cijena najma prema cijenama iz 2019. godine, a sud takvu odluku stavlja u odnos sa stanjem na tržištu i saveznim zakonom.

Stanovi, ilustracija | foto: Pexels

O odluci njemačkog suda oglasili su se i iz UN-a iz kojeg navode da presuda obeshrabruje napore za priuštivo stanovanje i šalje negativnu poruku u svijet.

Zamrzavanje cijena najma u Berlinu stupa na snagu u veljači prošle godine. Odluka je podrazumijevala da cijene najamnina 90 posto stanova moraju ostati na razini iz lipnja 2019. godine i to najmanje pet godina.

Zagovornici ove odluke navode kako je riječ o ključnoj regulativi koja bi trebala očuvati priuštivo stanovanje u njemačkom glavnom gradu u kojem su cijene nekretnina u posljednje vrijeme u snažnom porastu.

Odnos odluke i zakona

No, iako su cijene u novim ugovorima porasle za skoro 30 posto između 2013. i 2019. godine odluka o njihovom zamrzavanju u koliziji je sa saveznim zakonom iz 2015. godine prema kojem najmodavci u njemačkim gradovima smiju držati cijene najma maksimalno deset posto više od lokalnog prosjeka.

No, od stupanja odluke na snagu tržištem nekretnina u njemačkoj prijestolnici zavladala je nesigurnost koju ponajviše osjećaju najmoprimci. Naime, u ugovore o najmu često je dodavana i odredba prema kojoj vrijedi viša cijena najamnine ako sud donese odluku da je zamrzavanje bilo protuustavno, navode iz Poslovnog dnevnika.

Izdvojeni članak

NB-Whg ili AB-Whg: Kratice čije značenje morate znati ako iznajmljujete ili kupujete stan u Austriji ili Njemačkoj

S obzirom na to da se proročanstvo ispunilo najmoprimci sada moraju plaćati razlike u cijeni najma za proteklih godinu dana, a očekuje ih i povećanje cijena najamnine i to za nekoliko stotina eura.

Takvu odluku suda komentirao je i Sebastian Scheel, gradski dužnosnik zadužen za urbani razvoj i stanovanje.

– Težak je dan za najmoprimce u Berlinu, navodi Scheel.

Sličan komentar imala je i berlinska udruga stanara koja je odluku okarakterizirala kao šamar u lice svih najmoprimaca.

Izdvojeni članak

Potražnja za stambenim kreditima ne opada: Analitičari otkrili što možemo očekivati

Demokršćani odluku suda vide drugačije

No, s druge strane predstavnici Kršćansko-demokratske unije nisu krili svoje oduševljenje odlukom, a njihov glasnogovornik zastupničkog kluba Kai Wagner presudu je komentirao kao poraz berlinskih gradskih vlasti optuživši ih pritom za davanje lažnih obećanja o ograničavanju cijena.

Ovakva odluka njemačkog suda odjeknula je diljem svijeta, a posebice u nekim europskim državama koje su uvele sličnu praksu kao i Berlin.

Balakrishnan Rajagopal, izvjestitelj Ujedinjenih naroda za pitanja stanovanja za odluku njemačkog suda naveo je da gasi i obeshrabruje napore berlinskih vlasti za priuštivo stanovanje, a istovremeno šalje negativnu poruku širom svijeta.

Copy link
Powered by Social Snap