Pretraga

Nacionalni plan stambene politike: Stiže u srpnju i bit će prva prava hrvatska stambena strategija

A- A+

Nakon izbora kao jedan od prioriteta Ministarstva graditeljstva za naredne četiri godine Branko Bačić naveo je donošenje Nacionalnog plana stambene politike koji bi trebao biti predstavljen 27. srpnja. Bit će to prva stambena strategija od osamostaljenja Hrvatske. Planom se želi građanima omogućiti priuštivo, ugodno i kvalitetno stanovanje. Ali i povećati energetsku učinkovitost, te arhitektonsku kvalitetu životnog prostora.

Split ulice zgrade | foto: Ivana Solar

Split ulice zgrade | foto: Ivana Solar

U emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada’ potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, državne imovine i prostornoga uređenja Branko Bačić govorio je o temama svog sektora u kontekstu novog sastava vlasti u Hrvatskoj. Spominjao je potresnu obnovu, a dotaknuo se i Nacionalnog plana stambene politike za koji je najavio predstavljanje 27. srpnja.

Izdvojeni članak

Vlada usvojila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju

Povećanje stambenog fonda

U obnovi nakon potresa, kako je nedavno bilo spomenuto i na sjednici Sabora, dosad je obnovljeno gotovo 12.000 lokacija s ukupno 45.000 stambenih jedinica. S druge strane, na području Sisačko-moslavačke županije gradi se u potpunosti novi stambeni fond od ukupno 56 višestambenih zgrada sa skoro 1.000 stanova. Budući da se dotaknuo stambenog pitanja vezano za potresnu obnovu, ministar je odmah najavio i predstavljanje Nacionalnog plana stambene politike, krajem srpnja.

Bačić je, podsjetimo, nakon parlamentarnih izbora koji su se održali 17. travnja najavio kako će među glavnim prioritetima resornog ministarstva u novom mandatu biti nastavak obnove od potresa, no i omogućavanje dostupnosti stanovanja mladima, kao i novi zakon o prostornom uređenju. Tom prilikom, donošenje Nacionalnog plana stambene politike izdvojio je kao drugi prioritet, te je napomenuo kako će isti plan, kad bude donesen, biti prva stambena strategija donesena od uspostave hrvatske samostalnosti.

Što je Nacionalni stambeni plan?

Zadaća nacionalnog plana je pobliže definirati posebne ciljeve u području stanovanja, a svrha je građanima priuštiti pristupačno stanovanje koje istodobno mora zadovoljiti utvrđene standarde kvalitete. Projekcija je da ovaj dokument utječe na smanjenje iseljavanja, te omogući stambeno zbrinjavanje mladih i naseljavanja deficitarnim kadrom. Kao i olakšavanje života osobama treće životne dobi.

Također, Nacionalnim planom želi se povećati radna mobilnost, konkurentnost domaćeg gospodarstva i izvrsnost u arhitekturi. Uz naglasak da svi segmenti Nacionalnog plana trebaju pratiti težnju ka povećanju udjela održive stanogradnje.

Još početkom 2023. godine, Vlada je najavljivala da će mladim obiteljima subvencionirati najam stanova. Što je tada bilo obećano, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap