Pretraga

Totalna rekonstrukcija: Raskrčivanje dvorišta i rušenje balkona na katu

A- A+

Kroz narednih 12 mjeseci pratit ćemo totalnu rekonstrukciju obiteljske kuće, katnice s podrumom, tavanom i dvorištem. Obitelj u čijem je vlasništvu kupila ju je sredinom kolovoza, a u njoj će mijenjati baš sve, osim osnovne konstrukcije. Ušli smo u kuću i snimili početno stanje prije nego li je ijedan majstor započeo posao, a bit ćemo tu i kada sve bude gotovo. U međuvremenu pratit ćemo u fazama sve skupine radove. S obzirom na vremenske prilike i jesen koja kuca na vrata, radove su vlasnici su započeli s pozicije okućnice. Tako u ovoj epizodi ‘Totalne rekonstrukcije obiteljske kuće’ pratimo raskrčivanje dvorišta i rušenje balkona na katu.

totalna rekonstrukcija dvorište

totalna rekonstrukcija dvorište | foto: bauštela.hr

Ova obiteljska kuća koja ide u totalnu rekonstrukciju  je izgrađena 1985. godine, a sredinom kolovoza kupljena je u iznimno zapuštenom stanju. Prema zatečenom, zaključak je kako prethodni, prvi vlasnici, o njoj nisu vodili računa barem posljednjih 20 godina.

Da su se karte drugačije posložile, odnosno da su oko kuće brinuli, ona bi vjerojatno i danas bila u top stanju, bez potrebe za generalnom obnovom. Naime, uređena je, za vrijeme kada je nastala, materijalima top kvalitete. Zatekli smo ovdje mramorne stepenice i ornamentalnu ogradu duž njih od pune hrastovine, raskošni luster od kristala, prekidače za svijetlo od kože, te drvom obložene strop i zid u velikoj dnevnoj sobi.

No, baš sve od spomenutog, kao i puno više od toga, sada se uklanja jer će ovdje četveročlana obitelji sebi napraviti moderan i udoban dom. Ušli smo u kuću i snimili početno stanje prije nego li je ijedan majstor započeo posao, a bit ćemo tu i kada sve bude gotovo. U međuvremenu pratit ćemo u fazama sve skupine radove.

S obzirom na vremenske prilike i jesen koja kuca na vrata, radove su vlasnici su započeli s pozicije okućnice, iz dvorišta. Tako u ovoj epizodi Totalne rekonstrukcije obiteljske kuće pratimo raskrčivanje dvorišta i rušenje balkona na katu.

Raskrčivanje dvorišta

U dvorištu su se u trenutku kupnje nalazila stara stabala bora, ukupno njih 8, te hrpe granja i biljnog otpada. Jedva se prolazilo. Sada je to posve druga priča. Sve je uklonjeno i teren je sravnjen. No, to nije bio lak zadatak.

Za posao je angažirana specijalizirana tvrtka koja je prvo srušila stabla, povadila korijenje, te uklanjanjem 25 centimetara zemlje poravnala teren. Majstori su to morali obaviti preko zida s parkirališta stambene zgrade u paralelnoj ulici obzirom da stroj nije mogao proći kroz niski garažni svod – jedni prolaz koji postoji od prednjeg djela kuće prema stražnjem.

Paralelno, manji bager koji se kroz garažu ipak uspio provući raščistio je ostatak biljnog otpada s cijele parcele. Ukupno je odvezeno 5 punih prikolica otpada. Na proljeće će se ovdje posaditi trava.

Treba reći kako kuća dijeli dvorište sa susjednom, ali da se ono neće pregrađivati obzirom da su vlasnici obje kuće dobri prijatelji, te i jedni i drugi imaju djecu koja će zajednički koristiti ovaj prostor.

totalna rekonstrukcija raskrčivanje dvorišta

totalna rekonstrukcija raskrčivanje dvorišta | foto: bauštela.hr

totalna rekonstrukcija dvorište

totalna rekonstrukcija dvorište | foto: bauštela.hr

Rušenje balkona

Teška ograda od kovanog željeza uklonjena je s pozicije uz stepenice prema podrumu, duž terase i gornjeg balkona. Potom je gornji balkon srušen. S obzirom da vlasnik ima svoj obrt u građevini alata i vještine za obaviti ovaj zahvat nije manjkalo.

Koristio je štemericu uz pomoć koje je gotovo čitava konstrukcija uklonjena u jednom danu. Posao je bio jednostavan jer se balkon rušio na terasu koja će također biti dio renovacije pa nije bilo brige oko zbrinjavanja šute. No, bio je to posebno stresan dan za prve susjede koji su se od čestica prašine ‘branili’ ventilatorima i najlonima. Sreća pa posao nije potrajao.

Na mjestu srušenog balkona neće biti rađen novi. Umjesto njega konstruirat će se nadstrešnica koja će pokrivati cijelu terasu i pružati hlad.

totalna rekonstrukcija balkon

totalna rekonstrukcija balkon | foto: bauštela.hr

Priprema za spoj terase i dvorišta

Također, nije bilo potrebno niti organizirati odvoz šute jer će ona biti iskorištena u procesu produživanja terase koje slijedi kroz nekoliko dana. Naime, terasa se produžuje za jedan metar čime će se protegnuti točno iznad već postojećeg zida koji odvaja prilaz podrumu iz dvorišta. S ruba terase radit će se novi zid koji će se spojiti s već postojećim.

Nakon ovoga zahvat ostat će veliki procjep između zida i zemljanog zida koji će morati biti zatvoren da dvorište nema bi potencijalno proklizalo. Dio rupe pokriti će šuta od balkona, a za ostatak će biti nabavljen nov materijal.

totalna rekonstrukcija dvorište

totalna rekonstrukcija dvorište | foto: bauštela.hr

Doznajte ovdje sve detalje Totalne rekonstrukcije obiteljske kuće.

Copy link
Powered by Social Snap