Pretraga

Na najvećem gradilištu na obali izbetoniran najzahtjevniji objekt, pogledajte kako izgleda iz zraka

A- A+

Na žnjanski plato koji je već poznat kao jedno od top gradilišta u Hrvatskoj u ožujku je pristigla građevinska operativa te su krenuli radovi. U projektu Grada Splita koji se provodi u šest faza, započelo se za zemljanim radovima, a potom su uslijedili betonski. Nakon odrađenih istražnih radova i pripreme potrebnih elaborata te analize tla moglo se krenuti raditi na temeljima najvećeg objekta – podzemne garaže. Ovaj objekt sada je podignut, a zna se u kojem će smjeru radovi dalje ići.

garaža | Grad Split

Proljetos smo izvještavali s platoa Žnjan kada su radovi bili u povojima. Kretalo je betoniranje temeljne i podne ploče, a radnici su tada bili posebno fokusirani na temelje najvećeg objekta, podzemne garaže. Nekoliko mjeseci nakon našeg posjeta i otprilike pola godine nakon dolaska građevinske operative na gradilište, podignut je objekt podzemne garaže.

Najzahtjevniji objekt

Oko šest mjeseci nakon početka radova, predstavljen je završetak vrlo važne građevine na žnjanskom platou. Riječ je o podzemnoj garaži, ujedno najvećem i najzahtjevnijem objektu na cijelom platou. Garaža je pritom, istaknuli su iz Splita, dovršena u zadanom vremenskom roku.

Izdvojeni članak

Fijasko u Splitu: Poništen natječaj za idejno rješenje velikog projekta nakon što je već izabran pobjednik

Netom dovršena garaža, ukupne dužine od 420 metara i sa skoro 1.000 parkirnih mjesta, postala je jedinstveni objekt. Slijede dovršetak radova na sportskim terenima koja će se nalaziti na krovu, kao i unutrašnje uređenje garaže. Radnike i gradilište ovim je povodom posjetio Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, sa zamjenicima Bojanom Ivoševićem i Antoniom Kuzmanićem.

– Na Žnjanu je niknuo prvi objekt – velika javna garaža koja će značajno rasteretiti promet, osigurati parking za građane ovog dijela grada te se skladno uklopiti u cjelokupan kompleks koji će, već sada je jasno, biti impresivan. Radovi teku prema planu, a nadamo se povoljnim vremenskim uvjetima kako bi vrijednim radnicima olakšali ovaj zahtjevan posao. Zaista je privilegija svjedočiti nastajanju jedne od najljepših plaža na Mediteranu, rekao je Puljak koji posljednjih mjeseci predstavio nekoliko za grad važnih projekata.

Istočna skakaonica i amfiteatar

Osim garaže, u tijeku je i izgradnja svih ostalih objekata od kojih je betoniranje nekih u završnom stadiju. Završen je dio šetnice koja će povezivati sve objekte na platou, a u nadolazećem periodu kao najkompleksnije vrijedi istaknuti postavljanje istočne skakaonice te kupole na amfiteatru. Zapadna kupola je već postavljena.

– Ovo je za sve nas koji svaki dan živimo ovo gradilište, jedan veliki milestone! Uz dobro planiranje i koordinaciju, velike napore i odricanja svih inženjera i radnika, uz temperature na gradilištu nerijetko preko 40 stupnjeva ovog ljeta, odrađen je najzahtjevniji dio radova unutar rokova. Ne bude li većih vremenskih nepogoda, očekujemo da će preostali betonski radovi biti gotovi krajem ove godine, nakon čega nam slijede instalacije i opremanje objekata te završno uređenje, rekao je Zoran Jakelić, voditelj projekta od strane tvrtke Žnjan.

Iz grada Splita su najavili kako će se tijekom listopada na dijelovima gdje se betonski radovi budu privodili kraju započeti s pripremom terena za hortikulturu i zelenilo. K tome, podsjetili su kako će nakon završetka radova Žnjan postati zelena oaza s oko 48.000 kvadrata zelenila.

Nedavno su pokrenute izmjene splitskog GUP-a, što je otvorilo nadu za novu prometnicu ‘Split Istok’. Može li se ovome nadati, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap