Pretraga

Cijene stambenih kvadrata otišle u nebo, u odnosu na lani stanovi i kuće skuplje za 10%

A- A+

Sve je teže doći do krova nad glavom, posebno kada je riječ o mlađoj populaciji koja po prvi puta želi kupnjom dugoročno riješiti svoje stambeno pitanje. Cijene stambenih kvadrata već neko vrijeme divljaju, a koliko točno najbolje svjedoče aktualni podatci Državnog zavoda za statistiku koji kažu kako su cijene kuća i stanova u drugom kvartalu 2024., u odnosu na 2023. godinu, skočile za čak 10%.

stambene zgrade, Ferenšćica | foto: Bauštela.hr

Cijene stambenih objekata, mjerene indeksom cijena stambenih objekata, u drugom tromjesečju 2024. u odnosu na prvo tromjesečje 2024. u prosjeku su više za 4,3%. U odnosu na drugo tromjesečje 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 10%, izvještava Državni zavod za statistiku.

Izdvojeni članak

Velika analiza kupoprodaje nekretnina: U Balama kvadrat stana 4.264, a u Dardi i na Plitvicama ispod 500 eura

Veliki skok u samo par mjeseci

Cijene novih stambenih objekata u odnosu na prvo tromjesečje 2024. u prosjeku su više za 4,5%, a u odnosu na drugo tromjesečje 2023. za 5,4%. Cijene postojećih stambenih objekata u odnosu na prvo tromjesečje 2024. u prosjeku su više za 4,2%, a u odnosu na drugo tromjesečje 2023. za 10,6%.

Cijene stambenih objekata u drugom tromjesečju 2024. u odnosu na prvo tromjesečje 2024. u prosjeku su više za Grad Zagreb, za 3,9%, za Jadran, za 4,1%, a u ostalim dijelovima zemlje za 5,9%. Cijene stambenih objekata u odnosu na drugo tromjesečje 2023. (na godišnjoj razini) za Grad Zagreb više su za 9,4%, za Jadran za 10,6%, a za ostatak zemlje za 9,2%.

Tržišna cijena

Indeks cijena stambenih objekata mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koje su kupila kućanstva neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe. Uz napomenu kako je vrijednost zemljišta uključena u tržišnu cijenu.

Treba reći kako indeks cijena stambenih objekata obuhvaća sve raspoložive podatke o transakcijama stambenih objekata (kuća i stanova/apartmana) na području Republike Hrvatske, izražene u eurima, koje je dostavila Porezna uprava Ministarstva financija prema unaprijed definiranim rokovima.

Kao i da je osnovni izvor podataka za izradu pondera jest vrijednost transakcija stambenih objekata kupljenih u prethodnoj godini. Ponderi su preračunani prema kretanju cijena stambenih objekata posljednjeg tromjesečja prethodne godine.

Država u najam daje 31 poslovni prostor, pogledajte ovdje nestvarne cijene kvadrata u središtu 2 velika grada.

Copy link
Powered by Social Snap