Pretraga

Problem Svete Klare: Kako će izmjena GUP-a riješiti agresiju visoke gradnje?

A- A+

Zagrebačko naselje Sv. Klara ogledni je primjer sustavnog urbanističkog nereda. Izgrađene su zgrade koje se vizurom i veličinom ne uklapaju u prostor, a taj problem trebale bi razriješiti izmjene GUP-a. U budućnosti će se na području Sv. Klare graditi objekti manje katnosti i stvarati prostorni red. U sklopu promjena, izgradit će se i novi društveni objekti od javnog interesa koji će se prostorno uklapati u naselje. Više o tome u novom bauštela.hr podcastu govori ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, arhitekt i urbanist Nikša Božić.

Nikša Božić u Bauštela podcastu

Nikša Božić u Bauštela podcastu | Bauštela.hr

Zadnjih nekoliko godina, velik broj obitelji odlučilo je pronaći novi dom na rubnim dijelovima grada. Jedno takvo naselje je i Sveta Klara koja godina trpi prostorni nered. O tome kako riješiti problem agresivne i visoke gradnje u Svetoj Klari ispričao je Ardijanu Karlu Gashiju u bauštela.hr podcastu ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, arhitekt i urbanist Nikša Božć

Umjesto obiteljskih kuća – kaos visoke katnosti

Postoje dijelovi grada koji su devastirani do te mjere da na vidjelo izlaze problemi od nedostatka prometne infrastrukture do nedostatka društvenih sadržaja. U zadnje vrijeme se najviše ističe Sveta Klara, gdje su umjesto obiteljskih kuća građene više stambene zgrade.

– Mi smo tu sada u ovim izmjenama predložili vatrogasne mjere. Kad kažem vatrogasne mjere, to je sustavna izmjena urbanih pravila, gdje smo zapravo mijenjali urbana pravila na, da tako kažem, niža pravila, odnosno pravila koje omogućuje i manje koeficijente i manje katnosti. Imali smo takozvana urbana pravila niske, odnosno individualne gradnje, gdje nije bilo limita broja stambenih jedinica. I onda su se nama u takvim nekadašnjim naseljima individualne gradnje, gdje su i prometnice i društvena infrastruktura bili dimenzionirani na obiteljske kuće sa maksimalno tri stana, počele graditi više stambene zgrade, po 15 i 20 stanova a, to infrastruktura ne može podnijeti, pojasnio je Božić.

Promjena urbanih pravila donosi i manje koeficijente

Postoji stotine iznimaka u GUP-u koje su dopuštale gradnju visokih stambenih grada. Takve iznimke će se izmjenom GUP-a sustavno brisati. Na području Svete Klare su planirani i novi javni te društveni sadržaji poput vrtića i škola.

– Znači, Sveta Klara, sustavno smo mijenjali urbana pravila da dobijemo manju zgradnju, manje koeficijente. Mi smo tamo imali i u postojećim urbanim pravilima jako veliki broj iznimaka koje su dopuštale visoku gradnju. Recimo ono što vidite u medijima, nekoliko kuća se pokazuje kao primjeri, ti loše primjeri na tom području, to vam je rezultat iznimaka. Mi smo sada, ja ne znam, stotine iznimaka u GUP-u brisali. Jer smo imali cijeli niz pojedinačnih iznimaka pa iznimke za određene zone gdje se dopuštalo više. To smo sada sustavno brisali. Baš na području Svete Klare smo i planirali nove javne i društvene sadržaje. Prvenstveno u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, sport i mlade. Planirani su i novi parkovi i novi urbanistički plan uređenja.

Izdvojeni članak

Nikša Božić u bauštela.hr podcastu: Sve o izmjenama zagrebačkog GUP-a, Gredelju, zelenilu i zapadnoj obilaznici

Copy link
Powered by Social Snap