Pretraga

Zakon o zemljišnim knjigama: Rukom pisani dokumenti odlaze u povijest, javni bilježnici imaju nove ovlasti

A- A+

U Saboru je predstavljen konačni Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama koji donosi važne novosti. Konačno je propisano da sve isprave koje se podnose na upis u zemljišnu knjigu moraju biti u elektroničkom obliku ili ispisane na elektroničkom odnosno mehaničkom uređaju. Također, pojednostavljena je uspostava Baze zemljišnih podatka u kojoj bi do 2026. godine trebalo biti upisano 60% katastarskih čestica u Hrvatskoj.

digitalizacija

digitalizacija | foto: Freepik

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama dodatno se uređuje pohrana zemljišnih knjiga u Središnju pismohranu zemljišnih knjiga te se utvrđuju poslovi Središnje pismohrane zemljišnih knjiga.

Izdvojeni članak

Ulaže se 400 milijuna eura u sređivanje katastarskih mjerenja za građevinska zemljišta

– Proširen je krug ovlaštenika kojima se omogućuje neposredan pristup i pretraga podacima zemljišne knjige po imenu, prezimenu, nazivu i OIB-u upravnim tijelima županija odnosno Grada Zagreba koji se odnose na pružanje besplatne pravne pomoći, odvjetnike i javne bilježnike, istaknuo je državni tajnik, Sanjin Rukavina koji je predstavio izmjene i novosti vezane uz zemljišne knjige.

Propisuje se da sve isprave koje se podnose na upis u zemljišnu knjigu moraju biti u elektroničkom obliku ili ispisane na elektroničkom odnosno mehaničkom uređaju. Proširuju se i ovlasti javnog bilježnika da odbije podnošenje prijedloga za upis kada se pojavi sumnja u vjerodostojnost isprave.

Također, uvodi se i mogućnost provođenja obnove zemljišne knjige za jednu ili manji broj katastarskih čestica koji se provodi po službenoj dužnosti. Uz to pojedinačni ispravni postupak se dodatno pojednostavljuje.

​Dodatno su smanjeni kriteriji i pojednostavljena je uspostava Baze zemljišnih podatka. Baza zemljišnih podataka je registar u kojem se zajednički vode podaci zemljišne knjige i katastra te predstavlja ujedinjavanje zemljišnih evidencija kao i usklađivanje podataka.

– Povećanje broja katastarskih čestica u BZP-u je cilj reformske mjere unutar NPOO-a, a navedene mjere je potrebno osigurati zaključno s 2026. godine 60% svih katastarskih čestica u BZP-u, s konačnim ciljem od 100% svih katastarskih čestica u BZP, rekao je državni tajnik.

Doznajte ovdje sve o Zakonu o upravljanju i održavanju zgrada.

Copy link
Powered by Social Snap