Pretraga

Ulaže se 400 milijuna eura u sređivanje katastarskih mjerenja za građevinska zemljišta

A- A+

U tijeku je prva godina provedbe projekta sređivanja zemljišnih knjiga za građevinska zemljišta u Hrvatskoj. Državna geodetska uprava u planu ima kroz naredih 10 godina urediti ovu dokumentaciju svih 556 jedinica lokalne samouprave.

Foto: Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije

U proteklih 30 godina od ukupno 3.450 katastarskih općina uređeno je samo njih 15 posto. Zbog toga je Vlada odlučila u sljedećih 10 godina uložiti 400 milijuna eura i srediti zemljišne knjige za građevinska zemljišta koja državi donose najveću financijsku vrijednost.

Kroz 2023. godinu katastarske izmjere trebale bi obuhvatiti približno 38 tisuća hektara, odnosno oko 200 tisuća parcela, provode se na području 14 županija i 28 jedinica lokalne samouprave, odnosno na području 60 katastarskih općina. Antonio Šustić, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, za HRT govorio je o provedbi sređivanja zemljišnih knjiga, te istaknuo kako projekt napreduje izuzetno dobro i da se prva faza projekta privodi kraju.

Izdvojeni članak

Potreban veći broj ovlaštenih inženjera geodezije za Program katastarskih izmjena

Neophodna suradnja građana i JLS-ova

– To su terenski izmjeri gdje smo pozvali sve vlasnike na njihove parcele, prikupili odgovarajuće podatke i sada će se ti podaci predočiti na način da će stranke biti ponovno pozvane u urede pred geodete, gdje će pravnik sagledati ukupnu dokumentaciju i izraditi nacrti zemljišno-knjižnih uložaka ili bolje rečeno popisne listove koji imaju sve elemente zemljišno-nacrtnog uloška temeljem kojih će se od strane nadležnih zemljišno-knjižnih odijela sudova ti podaci verificirati, objasnio je Šustić.

Naglasio je da država osigurava sve resurse: zakonske, financijske, kadrovske i sve druge. Dodao je da je na strani građana dođu na svoju česticu i kada zaprime poziv da se odazovu, obilježe svoju parcelu. Građanima koji uredno imaju zapisane adrese u registrima, pozivi će dolaziti pisanim putem, oni kojima su adrese nepoznate bit će pozvani elektroničnim putem i putem medija.

Ovaj projekt trebao bi omogućiti da se katastarske nekretnine stave u pravni promet. Naj taj način one mogu postati predmet investicija, te uvelike doprinijeti razvoju jedinica lokalne samouprave. Zbog toga, ističu iz Državne geodetske uprave, jedinice lokalne samouprave trebaju pružiti podršku provođenju projekta.

Izdvojeni članak

Digitalizacija katastarskih zapisa – u sustavu pet novih županija

Primjer dobre prakse – Općina Sv. Ilija

Okončanjem projekta katastarske izmjere u Općini Sveti Ilija svaki vlasnik nekretnine upisan je u zemljišnoj knjizi u omjeru 1:1. To znači da onog trenutka kada se netko odluči bilo na prodaju ili kupnju, zemljišta ili objekta, kao i bilo kakvo izvođenje radova, proces će biti jednostavan i brz.

Ovdje su se čestice mjerile gotovo 10 godina, a mjerenja su obuhvatila ukupno 10.500 površina. U općini je sada, osim katastra, uređena i gruntovnica, odnosno nema više neriješenih imovinskopravnih odnosa.

– Vjerujem da se tako vrijednost zemljišta podignula barem za 40 posto ako ne i više to je jedan o benefita, a drugi za kojeg očekujemo da će ta izmjera potaknuti što privatna što poslovna ulaganja na području općine jer će put do dobivanja pravomoćne građevinske dozvole biti puno kraći nego što je bilo prije, kazao je Bosilj za HRT.

Uređeno samo 15% katastarskih općina

Nažalost, u Hrvatskoj je malo ovakvih primjera. U proteklih 30 godina, od ukupno 3.450 katastarskih općina uređeno je samo njih 15 posto. Zbog toga je Vlada odlučila uložiti 400 milijuna eura i srediti zemljišne knjige za građevinska zemljišta.

– Predviđeno je da se cjelokupno građevinsko zemljište, a to je 600 tisuća hektara u Republici Hrvatskoj, ispočetka premjeri i na temelju tih premjera napravi novi katastar i nova zemljišna knjiga kako bi svaki naš sugrađanin bio uknjižen na svojoj čestici kolokvijalno mi kažemo jedan kroz jedan, poručuje pak potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić.

Pronađite ovdje sve što vas zanima o katastarskim izmjerama i česticama.

Copy link
Powered by Social Snap