Pretraga

Digitalizacija katastarskih zapisa – u sustavu pet novih županija

A- A+

Državna geodetska uprava pustila je u produkcijski rad Sustav katastra infrastrukture (SKI) za područje novih pet županija. Upravo su digitalno postali dostupni zapisi Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Ličko-senjske, Osječko-baranjske i Zagrebačke županije.

SKI sustav ilustracija

SKI sustav ilustracija | foto: Državna geodetska uprava

Iz Državne geodetske uprave izvještavaju kako je puštanjem u rad SKI sustava na navedenim područjima katastarskim uredima omogućeno vođenje i održavanje podataka katastra infrastrukture u jedinstvenom sustavu. Također i da je ovlaštenim geodetskim izvoditeljima omogućena izrada digitalnog geodetskog elaborata infrastrukture (DGEI) u definiranom razmjenskom formatu i predaja na pregled i potvrđivanje u nadležni katastarski ured putem Jedinstvene informacijske točke (JIT).

Jedinstvena informacijska točka (JIT), objašnjavaju,  javni je dio Sustava katastra infrastrukture koji omogućava vanjskim korisnicima niz usluga. Među njima su: atributno i prostorno pretraživanje podataka katastra infrastrukture, distribucija podataka web servisima, predavanje i pretraživanje zapisa i prikaza obavijesti o tekućim ili planiranim građevinskim radovima na infrastrukturi, podnošenje zahtjeva za izdavanje podataka i javnih isprava te zaprimanje službenih dokumenata i predaju digitalnog geodetskog elaborata infrastrukture u nadležni katastarski ured na pregled i potvrđivanje elektroničkim putem.

Izdvojeni članak

Puljak predstavio novi portal s raznim kartama Splita: Od 3D modela do katastarskih čestica

Ističe se kako mogućnost korištenja navedenih funkcionalnosti ovisi o registraciji i pravima koje imaju pojedine grupe korisnika. Kao i da je prijava u Jedinstvenu informacijsku točku – Sustav katastra infrastrukture (JIT-SKI) omogućena na dva načina – putem sustava e-Građanin i linka same usluge.

S ulaskom pet novih županija u sustav, SKI je sada aktivan za područja 12 županija: Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Ličko-senjske, Osječko-baranjske i Zagrebačke županije. Iz Dražvne geodetske uprave ističu kako su pripreme za puštanje u produkciju SKI-a u preostalim katastarskim uredima već u tijeku.

Sve što trebate znati o katastru i katastarskim česticama pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap