Pretraga

Deset neobičnih građevina koje morate vidjeti za života: Od rasplesane kuće do ‘pegla’ zgrade

A- A+

Na koji god kraj svijeta se uputili, susrest ćete se sa zadivljujućim građevinama koje oplemenjuju gradove, demonstrirajući svu čar arhitekture i nepresušne ljudske mašte.

‘Dancing House’, Prag I Foto: Unsplash

Planet Zemlja izložba je djela izgrađenih ljudskom rukom. Neobične građevine diljem svijeta pokazuju svu ljepotu i kreativnost ljudskog roda, a ovih deset zasigurno morate posjetiti ukoliko ćete imati priliku.

Space Needle, Seattle, Washington, SAD

Space Needle (Svemirska igla) futuristički je toranj koji izgledom podsjeća na NLO, a s njega se pruža nevjerojatan pogled na Downtown Seattle.

Građevina ima stakleni pod, ali i zidove, zbog kojih oni dovoljno hrabri imaju mogućnost promatranja okolice na nevjerojatan način.

Space Needle, Seattle, Washington, USA I Foto: Unsplash

The Flatiron Building, New York City, SAD

Fuller zgrada ili “pegla” bila je, 1902. godine, jedna od najviših zgrada New Yorka. Danas je Flatiron Building jedan je od najstarijih preživjelih nebodera Manhattana.

The Flatiron Building, New York City, USA I Foto: Unsplash

Guggenheim Museum, Bilbao, Španjolska

Zgrada muzeja Guggenheim u Bilbau smatra se jednom od najvažnijih građevina postmoderne arhitekture s obzirom na to da su se oko nje akademici, kritika i opća publika usuglasili odobravanjem.

Guggenheim Museum, Bilbao, Španjolska I Foto: Unsplash

Casa Milà — Barcelona, Španjolska

Kuća Milà, zgrada u Barceloni koja gleda u ulicu Passeig de Gràcia jedno je od ključnih djela Antonija Gaudíja. Još jedan naziv zgrade građene između 1905. i 1910 je i “La Pedrera”, što na katalonskom znači “kamenolom”, zbog svoje nepravilne kamene fasade koji izgleda kao prirodna kamena litica.

Casa Milà — Barcelona, Španjolska I Foto: Pixabay

 The Shard, London, UK

Neboder Shard izgledom podsjeća na krhotinu leda usred Londona te je ujedno i najviši neboder u Europskoj uniji.

The Shard, London, UK I Foto: Unsplash

Dancing House — Prag, Češka

Dancing House (Kuća koja pleše) jedna je od najprepoznatljivijih praških građevina. Projektirao ju je 1992. godine Vlado Milunić zajedno s kanadsko-američkim arhitektom Frankom Gehryjem te za nju dobio brojna češke i međunarodna priznanja.

Američki časopis Time proglasio ju je 1996. zgradom godine.

Dancing House — Prag, Češka I Foto: Unsplash

Niterói Contemporary Art Museum, Rio de Janeiro, Brazil

Muzej suvremene umjetnosti Niterói smješten je u gradu Niterói u Brazilu te je jedna od glavnih gradskih znamenitosti. Dovršen je 1996. godine.

Niterói Contemporary Art Museum, Rio de Janeiro, Brazil I Foto: Pixabay

Hallgrimur Church, Reykjavik, Island

Hallgrímskirkja se nalazi na uzvisini u središnjem Reykjaviku te je sa svojih 70 metara visine najviša građevina na Islandu. Izgradnja crkve je trajala gotovo 40 godina, a konačno je otvorena 1986.g. Ispred crkve nalazi se kip vikinga Leifa Erikssona, prvoga europljana koji je stigao u Sjevernu Ameriku, stotinu godina prije Kristofora Kolumba.

Hallgrimur Church, Reykjavik, Island I Foto: Pixabay

Cubic Houses, Rotterdam, Nizozemska

Kockaste kuće skup su inovativnih kuća izgrađenih u Rotterdamu i Helmondu u Nizozemskoj, a dizajnirao ih je arhitekt Piet Blom. Zanimljivo je kako ljudi žive u tim kućama.

Cubic Houses, Rotterdam, Nizozemska I Foto: Pixabay

Atomium, Bruxelles, Belgija

Izgrađen za Svjetski sajam 1958. godine, ova građevina je sada muzej i najpopularnija znamenitost belgijskog glavnog grada. Atomium je oblika atoma željeza uvećanog 165 milijardi puta.

Atomium, Bruxelles, Belgija I Foto: Pixabay

Copy link
Powered by Social Snap