Pretraga

Donosimo popis 10 vizualno najoriginalnijih dizala u svijetu

A- A+

Nova arhitektonska rješenja ne prestaju nas oduševljavati, a jedan od najfascinantnijih aspekata arhitekture su svakako dizala. Ova tehnička čuda ne samo da nas brzo prevoze između katova, već često i oduzimaju dah svojim impresivnim dizajnom. U svijetu dizajna i inženjeringa, postoji deset dizala koja se izdvajaju kao prava remek-djela vizualnog doživljaja. Otkrijte s nama deset najimpresivnijih dizala na svijetu.

Dizalo Lacerda

Dizalo Lacerda | Foto: Minuto Épico screenshot

Većina dizala s popisa nalazi se u interijerima, odnosno dio su nekog muzeja. Tako je, primjerice, u Francuskoj i Njemačkoj, a nekolicina njih zapravo je dio vanjske arhitekture građevina diljem svijeta koje, isto kao i dizala, plijene poglede svojim originalnim vizualnim rješenjima i arhitektonskom inovativnošću.

10. Dizalo u Gateway luku (St. Louis, Missouri/SAD)

Smješten na obalama rijeke Mississippi u St. Louisu, Gateway luk jedna je od najpoznatijih američkih znamenitosti. U luk su smještena dizala u obliku jajeta koja se penju na vrh luka, svako s prostorom za 12 putnika. Njihov jedinstveni dizajn uključuje elemente klasičnih dizala i panoramskih kotača, pri čemu se svaka kapsula u obliku jajeta tijekom putovanja okreće za 155 stupnjeva. Na vrhu luka putnici imaju pogled koji se proteže gotovo 50 kilometara u daljinu. Luk je obložen nehrđajućim čelikom i visok je 192 metra. Projektirao ga je finski američki arhitekt Eero Saarinen 1947., a dovršen je 1965. godine, četiri godine nakon njegove smrti.

Unutar dizala luka Gateway

Unutar dizala luka Gateway | Foto: Attractions 360° screenshot

9. Dizalo u A’DAM tornju (Amsterdam, Nizozemska)

Dizalo se nalazi u tornju A’DAM na otoku Noordu u Amsterdamu, glavnom gradu Nizozemske. Ovo dizalo u obliku kvadrata, koji je dizajnirala kreativna agencija The Stone Twins, ostavlja putnicima nezaboravne trenutke zbog svojeg dizajna s treperavim neonskim svjetlima i ambijentalnom glazbom.

U dizalu A'DAM tornja

U dizalu A’DAM tornja | Foto: Rail Public Transport screenshot

8. Dizalo u Muzeju Louvre (Pariz, Francuska)

Smješteno je u srcu Muzeja Louvre u Parizu, usred vijugavog čeličnog stubišta. Svojim izgledom odaje kvalitetu pravog umjetničkog djela. Može prevesti do deset putnika, od podruma do najvišeg kata. Cijelo vrijeme pruža pogled na najpopularnije pariško muzejsko predvorje.

Dizalo u Muzeju Louvre

Dizalo u Muzeju Louvre | Foto: Graham Miln screenshot

7. Dizalo u Muzeju Mercedes-Benz (Štutgart, Njemačka)

Dizajnirano je u obliku pilule te svojim dizajnom privlači brojne posjetitelje na jug Njemačke. Gostima pruža pravo znanstveno-fantastično iskustvo, a pogled kroz mali pravokutni prozor pruža pogled na projekciju o Mercedes-Benz automobilima koja se prikazuje na betonskom zidu i paralelno se s dizalom diže i spušta.

Dizalo u Muzeju Mercedes-Benz

Dizalo u Muzeju Mercedes-Benz | Foto: Borja Martínez Calvo screenshot

6. Dizalo u Avicii Areni (Štokholm, Švedska)

Dvije staklene gondole pod nazivom Skyview Ericsson Globes voze tračnicama uz vanjsku stranu Avicii Arene, a putnici mogu uživati u širokom pogledu od 360 stupnjeva na otoke štokholmskog arhipelaga. Teže sedam tona, a istovremeno mogu prevesti 21 posjetitelja. Gondole voze do vrha Avicii Arene visoke 425 metara. Arena služi kao prostor za koncerte i ostale razne aktivnosti, a može primiti više od 16 tisuća gledatelja.

Dizala na Avicii Areni

Dizala na Avicii Areni | Foto: Attractions Magazine screenshot

U nastavku pogledajte popis 10 najdužih mostova u svijetu.

Izdvojeni članak

Pogledajte koji su to i gdje se nalaze 10 najdužih mostova u svijetu

5. Dizalo AquaDom (Berlin, Njemačka)

Ovo jedinstveno dizalo smješteno je unutar 82 metra visokog akvarija u obliku cilindra u berlinskom Hotelu Radisson. Dizalo vozi kroz jezgru ovog okruglog akvarija, a da je pritom u potpunosti zaštićeno od prodora vode u dizalo. Napravljeno je od stakla pa putnici mogu uživati u preko 1500 različitih vrsta riba koje se nalaze u akvariju. Dizalo je koštalo 17.4 milijuna dolara, a izgrađeno je 2004. godine. Tragedija se dogodila 16. prosinca 2022. godine, kada je akvarij eksplodirao, voda se razlila po hotelu, a većina riba ostalo je mrtvo zahvaljujući eksploziji.

Dizalo Aqua Dom

Dizalo Aqua Dom | Foto: PomppuY screenshot

4. Tauchgondeln (Baltičko more, Njemačka)

Tauchgondeln ili u prijevodu s njemačkog ronilačke gondole, četiri su dizala od 50 tona, sva smještena na njemačkoj baltičkoj obali, koja se mogu spustiti na dno mora. Vodonepropusna su i imaju zvonasti oblik. Postaju nezaobilazna turistička atrakcija jer nude priliku za promatranje podvodnog svijeta, iako vode Baltičkog mora slove za izrazito mutne pa je vidljivost često ograničena. Mogu primiti do 30 putnika i imaju retro viktorijanski stil. Sve su otvorene između 2006. i 2013. godine.

Tauchgondeln

Tauchgondeln | Foto: grizzly2000 screenshot

3. Hammetschwand dizalo (Bürgenstock, Švicarska)

Jedno od najekstravagantnijih dizala u svijetu nalazi se duboko u švicarskim Alpama i diže posjetitelje i planinare na visinu od 1,132 metara. Malo dizalo pravokutnog oblika prvi je put dizajnirano 1905. godine i dvaput je redizajnirano kako bi se ubrzali njegovi zupčanici. Nosi titulu najvišeg vanjskog dizala u Europi. Njegova izgradnja koštala je 14,8 milijardi dolara i može prevesti desetak putnika odjednom. U njegovom podnožju nalazi se četvrto najveće švicarsko jezero Luzern.

Hammetschwand dizalo

Hammetschwand dizalo | Foto: Planet First screenshot

2. Dizalo Bailong (Provincija Hunan, Kina)

Ovo 326 metara visoko vanjsko dizalo, poznato još kao dizalo sto zmajeva, smješteno je na stjenovitim planinama Zhangjiajie u kineskoj provinciji Hunan. Slično staklenom dizalu Willyja Wonke u filmu Charlie i tvornica čokolade, ovo dizalo od čelika i stakla može do vrha doći za za manje od dvije minute, a istovremeno pruža zadivljujući pogled na obližnju bogatu prirodu. Najviše dizalo na otvorenom u svijetu pojavilo se u filmu Avatar Jamesa Camerona. Izgradnja je trajala pet godina i stajala je 28 milijuna dolara.

Dizalo Bailong

Dizalo Bailong | Foto: Wonder World screenshot

1. Dizalo Lacerda (Salvador, Brazil)

Ovaj povijesni komad arhitekture izgrađen je još 1873. godine i prvo je veliko dizalo u Brazilu. Visoko 236 metara, ovo dizalo povezuje središte donjeg grada Salvadora s povijesnom jezgrom gornjeg grada. U početku je bilo hidraulično, a 1906. godine počelo je raditi na struju. Danas je poznato po vanjskom art deco stilu kakav izgled je poprimilo 1930. godine. Pruža zadivljujući pogled na grad i luku Bahia, a noću ga obasjavaju svjetla reflektora.

Dizalo Lacerda

Dizalo Lacerda | Foto: Minuto Épico screenshot

Copy link
Powered by Social Snap