Pretraga

Glavni grad duhova isplaniran za milijunsko stanovništvo, a ulice su mu prazne iako je koštao oko 4 milijarde dolara

A- A+

Nay Pyi Taw, (burmanski: Prebivalište kraljeva) također se piše Nay Pyi Daw ili Naypyidaw, grad, glavni grad Mjanmara (Burme). Nay Pyi Taw izgrađen je u središnjem bazenu Mjanmara početkom 21. stoljeća kako bi služio kao novo administrativno središte zemlje. Iako je 7,5 puta veće površine od Zagreba, ima skoro 150.000 stanovnika manje.

Nay Pyi Taw, Myanmar | Youtube/Screenshot

Godine 2004. započela je izgradnja Nay Pyi Tawa na izoliranom mjestu u blizini grada Pyinmana, otprilike 320 kilometara sjeverno od tadašnjeg glavnog grada Yangona (bivši Rangoon). Smatrajući da bi premještanje glavnog grada olakšalo pristup vladi iz svih dijelova zemlje, administracija je krenula 2005. godine, prvo u Pyinmanu, a zatim u Nay Pyi Taw, koji je proglašen glavnim gradom u ožujku 2006. godine. Kako navodi Britanica, u ranim godinama Nay Pyi Taw sastojao se od vladinih zgrada, luksuznih hotela, apartmana i zračne luke, a bio je naseljen prvenstveno državnim službenicima, od kojih su mnoge obitelji ostale u Yangonu zbog nedostatka trgovina, restorana, škola i drugih sadržaja u novom glavnom gradu.

Nay Pyi Taw, Myanmar | GoogleMaps/Screenshot

Unatoč ograničenim mogućnostima, grad je u razvoju imao nesmetanu opskrbu električnom energijom što je rijetkost drugdje u zemlji. Korištenje zračne luke u Nay Pyi Tawu općenito je ograničeno na vojno osoblje. Inače, grad je dostupan cestom ili željeznicom (sa stanicom u obližnjoj Pyinmani) iz Yangona. U glavnom gradu trenutno živi 640.000 stanovnika.

Izdvojeni članak

U Saudijskoj Arabiji planiraju linearni grad dugačak 170 kilometara, cijeli projekt će koštati 500 milijardi dolara

Iako to ne zvuči malo, pogotovo ne za “grad duhova”, ali treba uzeti u obzir da je grad površine 4.800 kilometara kvadratnih, a Zagreb 640 kilometara kvadratnih, i to s pola Medvednice. S time da u glavnom gradu Burme živi oko 150 tisuća stanovnika manje nego u Zagrebu, a za sedam i pol puta je veći od Zagreba. Gustoća naseljenosti po kvadratnome kilometru iznosi oko 133 stanovnika, Zagrebova gustoća naseljenosti iznosi 1.250 stonovnika po kvadratnom kilometru, skoro za deset puta veća gustoća naseljenosti.

Nay Pyi Taw, Myanmar – Parlament | Youtube/Screenshot

– Vozeći se kroz Naypyidaw, namjenski izgrađen glavni grad Burme, moglo bi se lako zaboraviti da se nalazite usred jedne od najsiromašnijih zemalja jugoistočne Azije. S obje strane ulice, naizgled beskonačan niz divovskih samostojećih zgrada, hotela u stilu vila i trgovačkih centara koji izgledaju kao da su pali s neba, svi obojeni nježnim pastelnim bojama: svijetloružičasta, baby plava, bež. Ceste su novo popločane i obrubljene cvijećem i pažljivo orezanim grmljem. Pomno uređeni kružni tokovi mogu se pohvaliti velikim skulpturama cvijeća, autoceste s 20 traka, tereni za golf, brzi Wi-Fi i pouzdana struja. Čini se da jedino nema ljudi, javljaju Matt Kennard i Claire Provost za The Guardian.

Nay Pyi Taw, Myanmar – Parlament | Youtube/Screenshot

Procjenjuje se da je izgradnja grada koštala oko 4 milijarde dolara. To je ogroman projekt za najbogatije zemlje svijeta, a kamoli za zemlju koja odvaja samo 0,5 posto od bruto društvenog proizvoda za zdravstveni sustav.

Copy link
Powered by Social Snap