Pretraga

[VIDEO] Uskoro se otvara most koji povezuje Europu i Aziju, pogledajte predivne scene projekta vrijednog 3,1 milijardu eura

A- A+

Izgrađen je most koji će povezivati Europu i Aziju. Nazvan je simbolično po bitci iz Prvog svjetskog rata, koštao je 3,1 milijardu eura, a službeno se otvara 26. veljače.

Most 1915 Çanakkale koji povezuje Europu i Aziju | screenshot: YouTube

Most 1915 Çanakkale izgrađen je kao poveznica između Europe i Azije preko uskog tjesnaca Dardaneli koji odvaja azijsku Tursku od europske Turske, donose turski mediji, a prenosi Večernji. 

– Doći će naši partneri iz Južne Koreje, dolazi i premijer, a čekamo samo potvrdu od predsjednika, izjavio je Ebru Özdemir, šef uprave kompanije LİMAK Holding koja je zadužena za izgradnju mosta.

Izdvojeni članak

Spektakularne fotografije Pelješkog mosta: Pogledajte kako je izgledala gradnja iz svemira

Iako je početna procjena troškova bila oko 2,8 milijarde dolara, zbog situacije s pandemijom i svim negativnim nuspojavama iste, troškovi su narasli na 3,1 milijardu eura. Özdemir tvrdi kako izgradnja nije mogla biti jeftinija. 

– Jamčim vam da se most i autocesta koja vodi do njega nisu mogli napraviti za manje novaca, objasnio je te dodao kako će mostarina vjerojatno iznositi 15 eura.

Najveći na svijetu?

Gradit će se i autocesta duga 85 kilometara, od kojih se većina gradi u Europi (75 km). Most je, u kontekstu glavnog raspona, najveći na svijetu. Raspon je dug 2023 metra, a dužina raspona je usklađena s nadolazećom 2023. godinom, kada Republika Turska slavi svoju stogodišnjicu. Nije slučajno ni ime mosta, koji je nazvan po Galipoljskoj bitci, jednoj od najkrvavijih bitaka Prvog svjetskog rata. Tada je Osmansko Carstvo u korelaciji s Njemačkim Carstvom i Austro-Ugarskom pobijedilo sile Antante.

Most, s tri vozne trake u oba smjera, je dug 3563 metra, a ako uračunamo vijadukte, dužina je 4608 metara.

 

Copy link
Powered by Social Snap