Pretraga

Sanzhi Pod: Napušteni NLO gradić oko kojeg su se isplele različite priče o prokletstvu

A- A+

Sanzhi Pod na Tajvanu nije bio običan gradić, već je bio zamišljen kao futurističko odmaralište koje je podsjećalo na mjesto na kojem su se u nekom trenutku prizemljili deseci svemirskih letjelica. Iako kuće nikad nisu dovršene i cijela ideja potencijalnog odmarališta nikad nije zaživjela, ovaj gradić duhova nikad nije prestajao okupirati maštu ljudi i oko njega su se isplele različite zavjere i priče o prokletstvu. Nažalost, nakon više desetljeća tijekom kojih je privlačio pozornost i golicao maštu javnosti, ovaj nesvakidašnji gradić je u potpunosti srušen i, osim na fotografijama, nema nikakvih dokaza da je nekada postojao.

Sanzi Pod | foto: Youtube screenshot

Tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina, izgradilo se stotinjak montažnih kuća u obliku letećih tanjura, a sama ideja ovakvog arhitektonskog stila je potekla od finskog arhitekta Mattije Suuronena, koji je poznat po tome što je projektirao kuće za potrebe serije Casa Finlandia. Njegova ideja dizajna se proširila diljem svijeta i izgrađeno je mnogo takozvanih ‘NLO’ kuća, a i danas ih još postoji šezdesetak.

Tako je ovaj stil gradnje inspirirao i Hung Kuo Grupu, koja je 1978. godine započela izgradnju jednog neobičnog grada, tj. četvrti Sanzhi Pod na Tajvanu. Ovaj ‘NLO’ gradić, izgrađen uz obalu rijeke Tamsui, je bio zamišljen kao jedinstveno ljetovalište namijenjeno američkim vojnim časnicima koji su bili stacionirani u istočnoj Aziji, te za bogataše koji bi si ove nesvakidašnje kuće mogli priuštiti kao drugi dom.

Izdvojeni članak

Burj Al Babas: Znate li da postoji napušteni grad dvoraca? Evo kako izgleda

Potencijalna turistička atrakcija koja se pretvorila u grad duhova

Fascinantni gradić, koji nije izgrađen u klasičnom stilu već je prije izgledao kao ‘parkiralište’ letećih tanjura. Kuće su bile opremljene najmodernijom tehnologijom, a ljetovalište je trebalo biti opremljeno bazenima, toboganima i drugim zanimljivim sadržajima, a koji bi vojnicima, koji su bili daleko od svojih domova, poslužili kao pravo futurističko utočište. Međutim, spletom okolnosti, projekt je stao, kuće nikad nisu dovršene niti su primile ijednog gosta. Od potencijalno jedinstvenog i fascinantnog grada, Sanzhi Pod se pretvorio u grad duhova.

Sanzi Pod | foto: Youtube screenshot

Projekt je stao 1980. godine iz financijskih razloga budući da se grupa Hung Kuo suočila se s mnogim gubicima ulaganja. Međutim, devet godina kasnije, činilo se da će projekt ponovno oživjeti. Predsjednik lokalne pivnice, Tsai Chin-Hsien, se obratio Hung Kuo grupi s prijedlogom da se nastavi izgradnja ovog nesvakidašnjeg grada, a sam je projekt podrazumijevao završetak izgradnje poludovršenih kuća bez ikakvih redizajniranja ili rekonstrukcije.

Nažalost, ovaj novi projekt je napušten nakon manje od godinu dana iz dva razloga. Prvi jest bio taj što su postojali određeni sukobi oko samih ideja za kompleks, a drugi, važniji razlog jest taj što postojeće betonske konstrukcije s plastičnim oblogama nisu bile strukturalno čvrste i izgrađene na način koji bi bio prikladan za podnošenje seizmički aktivnosti zone. Potres bi mogao uzrokovati ozbiljnu štetu i curenje bez rješenja i stoga je projekt ponovno bio slijepa ulica.

Unutar NLO kuće, Sanzi Pod | foto: Youtube screenshot

Idućih dvadesetak godina, mjesto je ostalo netaknuto i pretvorilo se u pravi grad duhova’. Iako je izgradnja stala zbog financijskih razloga, među ljudima su se proširile različite zavjere oko stvarnog razloga zatvaranja projekta.

Izdvojeni članak

Znate li što znači ‘živjeti pod kamenom’? Stanovnici ovog gradića znaju i zastrašujuće je koliko i impresivno

Uz mjesto se veže niz neobičnih događaja i nesreća

Naime, priče kažu da su se tijekom dvije godine izgradnje, dogodile mnoge čudne stvari. Mnogi radnici su izgubili živote u prometnim nesrećama, a navodno su se u tom području događale i druge čudne nesreće. Bilo je i nekoliko samoubojstava, a neki su sve te smrti povezivali s natprirodnim uzrocima.

Prema jednoj priči, grad je izgrađen na groblju nizozemskih vojnika. Kada je počela gradnja, kružile su glasine da je na tom mjestu pronađeno 20.000 skeletnih ostataka nizozemskih vojnika iz 17. stoljeća. Neki su kazali da su na ovom području vidjeli i duhove tvrdeći kako je to mjesto ukleto.

Prema drugoj teoriji, to je mjesto postalo prokleto nakon što su radnici uništili kinesku statuu zmaja na ulazu u ljetovalište kako bi proširili cestu. Inače, prema kineskoj kulturi, zmajevi su moćna herojska stvorenja koja simboliziraju sreću, energiju, prosperitet i dosljedan uspjeh. Budući da je kip bio slomljen, proširile su se glasine da je isti prokleo zemlju.

Sve u svemu, Sanzhi Pod je mogao postati jedinstveno i poznato turističko odmaralište, ali se to nažalost nikad nije realiziralo. Obzirom da je grad desetljećima bio napušten i ostavljen da propada dobio je nadimak ‘ruševine budućnosti’. Pokrenute su i brojne rasprave što učiniti s poznatim Sanzhi NLO kućama budućnosti uz mnoge pozive da se neke od zgrada zadrže kao muzej. Nažalost, 2008. godine sve su kuće uništene, međutim i danas postoje brojne fotografije na kojima se može vidjeti kako je izgledao ovaj fascinantni grad.

Nakon rušenja NLO kuća, na tom je području trebalo biti izgrađeno odmaralište i vodeni park pa ipak, ni taj projekt do dana današnjeg također nije zaživio.

 

Copy link
Powered by Social Snap