Pretraga

Burj Al Babas: Znate li da postoji napušteni grad dvoraca? Evo kako izgleda

A- A+

Kad govorimo o napuštenim gradovima, prva predodžba koju većina od nas stvori u svojim mislima su mjesta gdje zjape stare i devastirane kuće i zgrade. Nitko tu ne živi godinama, čak i desetljećima, pa je većina objekata u nekakvim ruševnim stanjima. Pri tome je priroda učinila svoje te su zgrade zarasle u travu i korov, a jedini stanovnici takvih gradova su raznovrsne vrste divljih životinja. I takva predodžba nije pogrešna, dapače. Napušteni gradovi, manje ili više, uglavnom upravo tako izgledaju. Međutim, postoji jedan grad koji se uvelike razlikuje od ovakvog stereotipa, a radi se o gradu Burj Al Babasu.

Burj Al Babas | foto: screenshot Youtube

Svaki je napušteni grad neobičan na svoj način, priča vlastitu priču o svojoj prošlosti i događajima koji su ga doveli do trenutnog stanja. A takva su mjesta uvijek budila interes i znatiželju kod ljudi. A jedan od takvih gradova koji će zasigurno probuditi maštu mnogima je grad Burj Al Babas. Jer ovaj je napušteni grad najneobičniji među neobičnim napuštenim gradovima.

Naime, ono što ovaj grad čini toliko intrigantnim jest činjenica da u njemu ne postoji niti jedna kuća ili zgrada u klasičnom smislu tih riječi. Sve građevine koje čine dušu ovog grada su dvorci.

Burj Al Babas | foto: screenshot Youtube

Priča o ovom gradu, koji se nalazi otprilike na pola puta između Istanbula i Ankare, je započela još 2014. godine. Tada je Starot Grupa pokrenula projekt izgradnje 732 ‘mini’ dvorca, a glavna ideja je podrazumijevala privlačenje bogatih stranaca koji bi si mogli priuštiti život u jednom ovakvom luksuznom i nesvakidašnjem mjestu. Osim spomenutih dvoraca, grad bi imao i trgovački centar, sportska igrališta, kina, turske kupelji i ostale zabavne sadržaje koji bi zadovoljili sve potrebe zahtjevnih kupaca. A život u jednom takvom dvorcu mogao si je priuštiti svatko tko je za kupnju dvorca bio u mogućnosti izdvojiti između 370.000 i 500.000 dolara.

Izdvojeni članak

Hershey: Zavirite u povijest i arhitekturu čokoladnog grada

Projekt je išao u dobrom smjeru, ali…

Burj Al Babas svakako izgleda kao mjesto iz bajke, ali nemaju sve bajke sretan kraj. Ili ga barem ova bajka nije imala.

Naime, nekoliko godina stvari su tekle glatko. Radovi su polako i sigurno napredovali i kroz četiri godine, već je bilo prodano stotinjak dvoraca. Činilo se da će bajkoviti Burj Al Babas doskora vrvjeti životom. Ali u jednom trenutku, stvari su krenule nizbrdo. U Turskoj je, 2018. godine, došlo do gospodarske krize izazvane padom cijene nafte, i sama prodaja nekretnina u Burj Al Babasu je tada počela stagnirati.

Burj Al Babas | foto: screenshot Youtube

Obzirom da više nije bilo zainteresiranih kupaca, Starot Grupa se našla u problemima. Do tada je u projekt bilo uloženo već oko 200 milijuna dolara i kroz četiri godine bilo je izgrađeno 587 dvoraca. Međutim, ne mogavši se iskoprcati iz duga koji je iznosio oko 27 milijuna dolara, Starot Grupa je bila prisiljena 2019. godine proglasiti bankrot i naposlijetku je projekt stao. I stoji još i dan danas.

Tako je grad iz bajke postao grad duhova. Što će na kraju biti s Burj Al Babasom, zasada ostaje nepoznato. Ali gradonačelnik obližnjeg gradića Mudurnua, Mehmet Inegol, nikada nije izgubio nadu da će se projekt jednog dana opet pokrenuti. Budući da se radi o jednom pravom biseru, i mi dijelimo tu nadu jer ovaj grad svakako zaslužuje svijetlu budućnost.

 

Copy link
Powered by Social Snap