Pretraga

Grad Montpellier prvi na svijetu aktivno integrira umjetnost i arhitektonsko projektiranje

A- A+

Urbano područje francuskog grada Montpelliera postavilo je jedinstveni arhitektonski standard na svijetu. Naime, Montpellier je odnedavno prvi grad kojeg zakon obvezuje da svoje arhitektonske projekte mora obogaćivati umjetnošću. Na snazi je uredba koja kaže da svaki novi građevinski kompleks mora u zajedničkim prostorima imati uključeno jedno umjetničko djelo. Za ovu je inicijativu odgovoran umjetnički odbor Copaqo, a svaki rad kojeg se želi integrirati u arhitektonski projekt, odbor mora odobriti prije početka građevinskih radova. Investicije će zajedno biti vrijedne nekoliko stotina milijuna eura.

Zgrada Pierres Vives u Montpellieru po projektu Zahe Hadid

Zgrada Pierres Vives u Montpellieru po projektu Zahe Hadid | Foto: Unsplash.com

Grad Montpellier na zanimljiv način integrira arhitekturu i umjetnost. Prema novoj uredbi, svaki objekt koji će se graditi u urbanom području ovog francuskog grada, morat će u zajedničkim prostorima uključivati jedno umjetničko djelo. Tako je Montpellier postao vjerojatno prvi grad na svijetu koji zakonom nalaže integraciju umjetnosti u proces arhitektonskog projektiranja.

Lokalnim vlastima je u cilju od ovog mediteranskog grada napraviti pravi muzej na otvorenom i to tako što će ovom inicijativom umjetnost učiniti dijelom svakodnevnog života. Vrijednost umjetnina na fasadama ili u interijerima ne može biti niža od jedan posto cijene plaćene za zemljište s minimalnom vrijednošću od deset tisuća eura.

Izdvojeni članak

Francuzi ambiciozno ulažu 8,3 milijarde eura u infrastrukturu za Olimpijske igre u Parizu 2024.

Za ovu je inicijativu zaslužan odbor Copaqo. Građevinski investitori mogu u svoj projekt uključiti umjetnički rad tek nakon što ga odobri ovaj odbor. Čine ga stručnjaci za suvremenu umjetnost, arhitekti, urbanisti i predstavnici sektora nekretnina. Odbor je osnovan kako bi se izbjegao preferencijalni tretman umjetnika, odnosno stalno biranje istih autora, prenosi portal Gradnja.rs.

– Trenutno, dvadesetak odobrenih projekata se kreću od 15 tisuća do više od 100 tisuća eura, s poštenom raspodjelom između radova mladih umjetnika i već afirmiranih talenata, kao i između onih koji su prisutni na lokalnoj i onih koji su aktivni na nacionalnoj i međunarodnoj razini, rekao je prvi čovjek Copaqoa Numa Hambursin.

Nova inicijativa predviđa da će do 2026. godine na području grada niknuti oko stotinu umjetničkih radova, od kojih će neki biti vidljivi s javnih površina, a ostali biti postavljeni u zajedničkim prostorijama zgrada. Investicija bi trebala biti vrijedna nekoliko stotina milijuna eura.

Pročitajte ovdje više o Francuzu Le Corbusieru, jednom od najpoznatijih arhitekata dvadesetog stoljeća.

Copy link
Powered by Social Snap