Pretraga

Le Corbusier: arhitektonski genije ili glavni krivac za urbanu dosadu

A- A+

U novoj BBC-evoj radijskoj emisiji ‘Building Soul s Thomasom Heatherwickom,’ ovaj je britanski dizajner u drugoj epizodi koja je istraživala odnos arhitektonske struke s modernizmom kritizirao rad iznimno utjecajnog francusko-švicarskog arhitekta Le Corbusiera. Heatherwick je tvrdio da su Corbusierove skice zagovarale ‘masovnu dosadu’ te da je upravo Corbusier odgovoran za ‘globalnu bljutavost’ koju danas vidimo u svijetu arhitekture.

Le Corbusier

Le Corbusier | Foto: The School of Life screenshot

Britanski dizajner Thomas Heatherwick se u svojoj novoj emisiji ‘Building Soul s Thomasom Heatherwickom’ na BBC Channel 4 okomio na utjecajnog arhitekta dvadesetog stoljeća Le Corbusiera, tvrdeći da je upravo on odgovoran za ‘globalnu bljutavost’ današnjeg svijeta arhitekture.

U drugoj epizodi svoje emisije pod nazivom ‘Kult modernističke arhitekture‘ emitirane 10. listopada, Heatherwick je zaključio da je ovo doba dosade rezultiralo bezdušnim i neljudskim urbanim sredinama. Ovaj britanski dizajner pita se zašto moderne zgrade koje su kolonizirale naše gradove izgledaju tako dosadno, prenosi portal Dezeen.com.

– Postoji jedan čovjek koji je radio zajedno s Walterom Gropiusom, koji je više od bilo kojeg drugog odgovoran za globalnu bljutavost  koju danas vidimo – čovjek koji je postao sinonim za stroge modernističke stilove koji su se proširili na sve naše gradove, rekao je u emisiji Heatherwick, misleći na Corbusiera.

Izdvojeni članak

[FOTO] Znate li gdje se nalazi jedna od najutjecajnijih građevina 20. stoljeća?

Dodao je da je Corbusier veliki paradoks. Neke od njegovih zgrada su najnevjerojatnije koje je ikada vidio. Imaju krivulje i nevjerojatne detalje. Ipak, ono što je Corbusier napisao, prema Heatherwicku je zagovaralo masovnu dosadu, a njegovi su spisi bili utjecajniji od njegovih zgrada. Le Corbusier je kao savjetnik sudjelovao u projektiranju brazilske prijestolnice. Više pročitajte ovdje.

– Kad sam bio dijete, nisam bio pristran gledajući modernističke gruzijske ili viktorijanske zgrade. Mogao sam reći da je modernistički pokret otišao na sasvim drugu razinu. Corbusier je projektirao zgrade koje su bile lišene gotovo svake vizualne složenosti. Slavio je uklanjanje dijelova zgrada koji su stvarali emocije, izjavio je Heatherwick.

Arhitektonski projekti Thomasa Heatherwicka uključuju Little Island u New Yorku te Googleova sjedišta u Londonu i Silicijskoj dolini u Kaliforniji.

Le Corbusier je zaslužan za projektiranje jedne od najpoznatijih vila na svijetu koja se nalazi u okolici Pariza. Saznajte više ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap