Pretraga

Gradit će se novi kvart u Budimpešti, bit će najzeleniji i najodrživiji na Peštinoj strani Dunava

A- A+

U Budimpešti će se 2022. godine početi graditi novi kvart, a na javnom natječaju je pobjedio projekt arhitektonske grupe Zaha Hadid Architects. Oni su dizajnirali kvart po svojoj viziji održivog, zelenog, prirodnog, ali i pomiješanosti komercijalne i stambene zone. Kraj radova se predviđa 2029. godine, a kvart će se zvati Zuglo City Center.

Zuglo City Center | Zaha Hadid Architects

ZAHA HADID Architects (ZHA) dizajnirao je novo naselje mješovite namjene za sjeverozapadnu Budimpeštu. Na parceli od sedam hektara bit će smještena ambulanta i gradska vijećnica, 35.000 četvornih metara komunalne zelene površine, park, pješačke zone i biciklističke staze. Zugló City Center također će imati izolacijske zelene krovove i biti izgrađen kako bi se smanjila potrošnja energije i emisije. Dizajn će omogućiti prikupljanje, skladištenje i ponovnu upotrebu više od 90.000 četvornih metara kišnice godišnje, prenosi B1m.

Zuglo City Center | Zaha Hadid Architects

Razvoj je namijenjen povezivanju s okolnim trgovima i vrtovima, udahnjujući novi život ovim javnim prostorima i stvarajući dodatnu mrežu vrtova i trgova s ​​vlastitim restoranima i kafićima, trgovinama, stanovima i uredima.

Zuglo City Center | Zaha Hadid Architects

– Velika nam je čast što smo pobijedili na natječaju za arhitektonsko rješenje za razvoj centra grada Zugló. Projekt će stvoriti jedno od najzelenijih i najodrživijih četvrti na peštanskoj strani glavnog grada. Novo središte grada, organski povezano s okolnim područjem i potokom Rákos, jednako će nuditi stambene, uredske, komercijalne i rekreacijske usluge koje će činiti skladnu cjelinu s velikim zelenim površinama i društvenim prostorima koji će se stvoriti.

Zuglo City Center | Zaha Hadid Architects

Kompleksni razvoj također će odati počast arhitekturi, kulturi i povijesti prelijepe prijestolnice Budimpešte, dok će najsuvremenijim rješenjima utrti put za budućnost, rekao je direktor tvrtke Zaha Hadid Architects Gianluca Racana.

Zuglo City Center | Zaha Hadid Architects

– Projekt se bavi okolnim ekosustavima, integrirajući budući razvoj četvrti Zugló i grada Budimpešte kako bi se razvila snažna veza s ponovnom naturalizacijom potoka Rákos. Novi okrug predviđa ‘zelenu kralježnicu’ kao prirodnu okosnicu razvoja, izjavili su iz Land Italia-e, tvrtke koja dizajnira zeleni dio kvarta.

Copy link
Powered by Social Snap