Pretraga

Pričali smo s dizajnericom feng shui interijera Tinom Sablić čiji rad je hit u svijetu

A- A+

Tina Sablić je dizajnerica feng shuija. Krije se iza web stranice poshfengshui.com te Instagram profila @posh.fengshui koji broji impresivnu brojku od skoro 44.000 pratitelja. No, svakako treba reći da rad ove Splićanke s njujorškom diplomom nije prepoznala samo zajednica na društvenim mrežama, već je priznanje dobila i od uglednih medija kao što su British Vogue, GQ, Tatler i The World of Interiors. S Tinom smo popričali o njezinom radu, ali i feng shuiju općenito.

Tina Sablić / foto: Privatna arhiva

Kao što ste saznali iz uvoda naša je sugovornica kreativna i upravljačka snaga iza Posh Feng Shui studija za dizajn interijera. Osnivanje studija uslijedilo je nakon New York Institute of Art + Design diplome i članstva u International Feng Shui Association, Singapore. U samom početku, primarna usluga bila je Feng Shui savjetovanje, no nakon mnoštva pozitivnih povratnih informacija i upita, usluga uređenja odnosno dizajniranja interijera se činila logičnom.

Velikim uspjehom i objavama u poznatim svjetskim časopisima kao što su Vogue, GQ, Tatler i The World of Interiors, danas u svom novootvorenom splitskom uredu, Posh Feng Shui radi s proizvodima i sadržajem kojima klijenti dobivaju detaljnu, personaliziranu i jedinstvenu uslugu u interijerima.

Uvažavanjem želja klijenata, stvorila se i nudi se usluga izgradnje i/ili adaptacije kompletne nekretnine, tzv. “ključ u ruke” model rada, u sklopu koje Posh Feng Shui nadgleda i izvodi cjelokupne radove na objektu. Ovim modelom rada garantira se kvaliteta svih izvedenih radova i osigurava se realizacija vlastitih idejnih rješenja.

– Stvaranjem čvrstih i kvalitetnih temelja od samog početka, poslovanje je ekspandiralo te smo, u samo par godina, u mogućnosti našim klijentima pružiti bezbrižnost kroz koordinaciju svih potrebnih i rješenjem predviđenih radova, ističe Tina.

Feng shui interijer / foto: Privatna arhiva

“Kreiranje nečijeg doma i životnog prostora je velika odgovornost”

Zanimalo nas je na koje je projekte naša sugovornica posebno ponosna.

– Ponosna sam na projekte iz svih faza svog rada jer mi služe kao podsjetnik na vlastiti napredak i uspjeh. Posebno su mi dragi internacionalni projekti gdje dizajn ne poznaje granice, jezik ni udaljenost. Posh Feng Shui je ostavio svoj potpis u gradovima poput Copenhagena, Stockholma, Londona, Pariza i Riyadha, otkriva Tina.

Također voli raditi na rezidencijalnim projektima gdje se spajaju drevna načela feng shuija s modernim, vrhunskim dizajnom, a sve s ciljem obogaćivanja svih aspekata života klijenata.

– Kreiranje nečijeg doma i životnog prostora je velika odgovornost, ali i iznimno zadovoljstvo, napominje ova stručnjakinja za interijere.

Feng shui interijer / foto: Privatna arhiva

Znamo li mi uopće što je to feng shui?

Za mnoge je feng shui i dalje udaljena istočnjačka praksa, a ne nešto što se može povezati s modernim, zapadnjačkim interijerima. Stoga smo zamolili Tinu da nam kaže što je to feng shui i koji su njegovi osnovni principi. Također nas je zanimalo zašto feng shui toliko godi našim interijerima.

Feng Shui je drevna kineska filozofija koja svojim praktikantima omogućuje da prepoznaju i kontroliraju energije s kojima dolaze u kontakt i s kojima su okruženi unutar svog životnog prostora, s ciljem općeg blagostanja. Kada se profesionalno primjenjuje, feng shui principima se stvara okruženje koje podržava prirodan tok energija u prostoru donoseći obilje zdravlja, novca i prilika u život onoga tko ga koristi.

Feng shui interijer / foto: Privatna arhiva

Iako u feng shuiju postoje četiri glavne škole koje se međusobno razlikuju, postoje zajednički principi koje zagovaraju. Prvi od njih je Teorija Pet Elemenata koja govori kako su sve materijalne stvari napravljene od jednog ili kombinacije pet elemenata koji su osnovne tvari materijalnog svijeta.

Yin Yang teorija ukazuje na to da se sve oko nas sastoji od dvije suprotstavljene, ali međusobno povezane sile. I tu je Qi ili Ch’i princip koji stavlja fokus na to da je sve oko nas živo, međusobno povezano i sastavljeno od životne sile odnosno energije. Primjenom ovih principa kreiramo uravnotežena i usklađena okruženja.

Feng Shui godi našim interijerima zbog toga što je energija temelj svega što radimo. Kada energija slobodno teče, okolina oko nas se mijenja. Energija ima svoju vibracijsku frekvenciju, a primjenom feng shuija uklanjaju se disruptori, donoseći usklađenost u životnoj ili radnoj okolini.

– Feng Shui je više nego logična i bliska praksa, smatram da mu je samo ime egzotično. Na “zapadu” postoji nešto što se zove psihologija okoline, odnosno okoliša pa bih na neki način povezala to dvoje i određene značajke koje međusobno dijele. Feng Shui danas koriste stambeni i poslovni objekti koji su svjesni njegovog benefita, objašnjava Tina.

Također, javna je tajna da su neki svjetski gradovi građeni prema feng shui načelima te da su određeni lanci hotela mijenjali svoje objektne jedinice, glavne ulaze pa čak i nazive te logo oznake zbog boljeg protoka energije

– Valja zaključiti da je energija svugdje oko nas i da jedino o nama ovisi hoćemo li je usmjeriti u svoju korist, ističe Tina.

Feng shui interijer / foto: Privatna arhiva

Feng shui se može primijeniti na baš svaki prostor

Postoje li neki novi trendovi u feng shuiju ili se i dalje radi po starim pravilima koja nisu podložna promjenama, zanimalo nas je.

– Riječi “trend” i “feng shui” ne bih međusobno povezivala. Tradicionalni feng shui principi i dalje ostaju glavna vodilja prakse, ali sigurno da moramo imati na umu sve promjene u svijetu od samih feng shui početaka koje datiraju od 4000 g. pr. Kr. do danas. U potpunosti je realno očekivati da su neke stvari sklone prilagodbama te da se u današnje vrijeme “savršeno” okruženje ne traži već se stvara. Bitno je naglasiti da se feng shui principi mogu primijeniti na bilo kakav stil uređenja, namjenu, veličinu i lokaciju objekta. Zabrane nečega nisu cilj feng shuija te on u niti jednom trenutku ne bi smio biti destruktivan. Važno je osloniti se na zdrav razum i intuiciju. Feng Shui, baš kao i dizajn interijera je fizički, umni i emocionalni proces koji za cilj donosi lakoću življenja, kaže Tina.

Izdvojeni članak

Vlasnica studija za uređenje interijera Katarina Kavain: ‘Unajmite dizajnera interijera i uštedite vrijeme i novac!’

Angažirate li Tinu evo kako će to izgledati

Kakav tip klijenata vas inače angažira, u kakvim interijerima i kako izgleda proces vašeg rada, bilo je naše posljednje pitanje.

– Što se tiče mojih klijenata, profili tih ljudi, njihova dob, spol, poslovi i lokacija su poprilično raznoliki, međutim svima je zajednička želja za spajanjem estetskog i spiritualnog, dovodeći tako proces dizajniranja i stvaranja na još veću i inspirativnu razinu, kaže Tina.

Proces rada možemo podijeliti u nekoliko značajnih koraka ili faza. Očekivano, sve počinje prvim kontaktom, dijeljenjem vizije klijenata te upoznavanjem s načinom rada studija. Model rada može i ne mora uključivati i sadržavati feng shui projekt uz sami dizajn interijera. Nakon jasno definirane potrebe, stila, namjene, rokova i budžeta započinje kreativan proces izrade idejnog rješenja.

Uglavnom je faza idejnog rješenja praćena izlaskom na teren, izmjerama i izradom rendera budućeg prostora, odnosno 3D elektroničkih vizualizacija koje detaljno simuliraju izgled interijera i primjenu dobivenih smjernica u konačnici.

Prezentacijom idejnog rješenja i izradom vizualizacija kreće se prema fazi izvedbenog rješenja koja je još detaljnija i složenija. Izvedbenim projektom izrađuju se svi potrebni nacrti, vodovodnih te elektroinstalacija, nacrti namještaja, obloga, dispozicije rasvjete i ostalih bitnih stavki interijera. Prikuplja se i izrađuje sva potrebna dokumentacija i glavni troškovnik projekta.

– S obzirom na to da Posh Feng Shui nudi vlastito izvođenje radova, na taj način osiguravamo klijentima nadzor, kvalitetu, pouzdanost i ekonomičnost u danom trenutku, ističe Tina.

Feng shui interijer / foto: Privatna arhiva

Završetkom svih obrtničko – građevinskih radova detaljno se pregledava kvaliteta izvedenog stanja, funkcionalnost i ispravnost ugrađene opreme. Nakon što je sve izvedeno prema dogovorenim i standardima struke, na kraju cijelog procesa uređenja slijedi primopredaja projekta.

Uz početne ideje, dokumentaciju i fotografije vizualizacija prostora, investitori koji su se odlučili za to, dobivaju i kompletan feng shui projekt nekretnine.

– Zadovoljstvo konačnim izvedenim stanjem i cjelokupnim poslom označava kraj naše angažiranosti na projektu, ali i početak novih životnih priča, zaključuje Tina.

Copy link
Powered by Social Snap