Pretraga

Japanac dizajnirao savršenu kuću za svoje dvije mačke

A- A+

Svakodnevicu životnog prostora mnogi ljudi dijele s kućnim ljubimcima poput pasa i mačaka, a neki kao japanski arhitekt Tan Yamanouchi odlučili su se kompletan dizajn interijera i eksterijera u svojem domu preinačiti tako da najbolje odgovara životu krznenih ljubimaca, u ovom slučaju njegovim dvjema mačkama. Na površini od 94 metara kvadratnih, primijenio je dizajnerska rješenja, slušajući, kako sam kaže, mačji jezik.

Unutar kuće za mačke

Unutrašnjost kuće Tana Yamanouchija | Foto: Best House Design screenshot

Na sat vremena od Tokija nalazi se grad Kamakura i u njemu prava arhitektonska oaza za život mačaka, a zapravo je dom arhitekta Tana Yamanouchija i njegove partnerice. Potrebe mačaka Tan je svrstao u tri kategorije. Prva je mogućnost da se u interijeru bira željena razina temperature u bilo koje doba dana jer mačke, za razliku od ljudi, intenzivnije osjećaju temperaturne razlike i stalno su u potrazi za savršenim mjestom za boravak.

Zatim su željeli da mačke budu u istoj prostoriji kao i njihovi vlasnici, a da pritom zadrže svoj vlastiti prostor te na kraju, osiguravanje sigurnih mjesta za skrivanje jer mačke vole imati mogućnost izbora i često mijenjaju mišljenje o tome gdje se osjećaju najudobnije i najsigurnije. Spomenuvši životinje i dizajn interijera, prisjetimo se izgradnje oporavilišta za divlje životinje u Dumovcu.

Izdvojeni članak

Treća faza modernizacije zagrebačkog ZOO-a: U Dumovcu se gradi oporavilište za divlje životinje

Imajući sve ovo na umu, Tan je prostor zamislio kao veliko spiralno stepenište, poznato i kao karakola, dizajnirano s puno uglova i udubljenja s pogledom na čitav prostor jer se nalazi u samom središtu kuće oko atrija sa svjetlarnikom. Stepenište sadrži 23 nivoa, a svaki je dug 90 centimetara, što mačkama omogućava da konstantno drže određenu distancu ili da na svakom od nivoa mogu mirno spavati.

Stepenište u kući Tana Yamanouchija

Stepenište u kući Tana Yamanouchija | Foto: Best House Design screenshot

Za dizajniranje karakole, Tan je koristio segmente tamasudarea, ploča napravljenih od isprepletenih bambusovih štapića koje se koriste u tradicionalnom japanskom uličnom performansu, gdje ga izvođači savijaju i proširuju kako bi formirali različite oblike. Kontrola temperature riješena je tako da je razina poda postavljena jedan metar iznad razine zemlje te je time stvorena tampon zona kojom se unosi zrak izvana, a ujedno je i prostor za sistem podnog grijanja kroz koji prolaze cijevi za toplu vodu.

Na svakom uglu stepeništa smješteni su spavaća soba, dnevna soba, arhitektonski studio, kuhinja i kupaonica i svaka prostorija služi kao sklonište za mačke kada im dođu neočekivani gosti. Na zidu koji prati spiralno stepenište, Tan je dizajnirao i police za knjige, koje za mačke predstavljaju udobno mjesto za neometano drijemanje.

Vanjski izgled kuće Tana Yamanouchija

Vanjski izgled kuće Tana Yamanouchija | Foto: Best House Design screenshot

Kuća je dizajnirana od dva volumena u obliku slova L, čijim spajanjem je nastala pojednostavljena konstrukcija koja se stapa s planinama oko Kamakure, a istovremeno ima jednostavnu estetiku. Dvorište koje okružuje kuću podijeljena je u dvije zone. Jedna čini prilaznu zonu koja vodi do ulaza, a druga je u formi terase i sa zadnje strane okružena dvometarskim zidom. U prilaznoj zoni raste oko 80 vrsta biljaka.

Copy link
Powered by Social Snap