Pretraga

Kada ljetne vrućine ne posustaju: Deset savjeta za ekonomičnije korištenje klima uređaja

A- A+

Pokretanje klima uređaja trenutno može biti dobro, ali ne previše dobro kada dobijete račun za struju. Postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete napraviti, a koje vam mogu pomoći da pobijedite vrućinu i visoke troškove. Recimo, počevši od toga da očistite klima uređaj.

vanjske jedinice klima uređaja | izvor: Unsplash

U vruće ljetne dane, čak i da ste na moru, teško je preživjeti bez klima uređaja. Jednostavno, dođu oni trenutci u danu kada je prevruće za bilo što, osim ležati na kauču u klimatiziranom prostoru. To naravno nije besplatno, ali postoji nekoliko stvari koje možete napraviti, a koje će vam pomoći da što prije rashladite prostor i smanjite račune za struju, piše Architectural Digest.

Promijenite filtere

Promjena filtara zraka prije najtoplijih dana u godini je ključna. To je jedna od najvažnijih i najlakših stvari koje možete učiniti kako biste pomogli svom klimatizacijskom uređaju da radi učinkovitije. Jedno istraživanje među vlasnicima kuća American Standarda je pokazalo da samo oko 36% ljudi redovito mijenja svoje filtre.

Ova jednostavna preventivna mjera traje samo nekoliko minuta, ali pomaže osigurati da vaš sustav radi učinkovito i štedi vam novac. Preporučuje se čišćenje filtara za zrak usisavačem ili ispiranje filtra i ostavljanje da se osuši na zraku.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj porasla potražnja klima uređaja za čak 104 posto: Ljetne vrućine nisu razlog

Očistite klima uređaj

Uvjerite se da je vaš klima uređaj u vrhunskom stanju tako što ćete povremeno provjeravati jesu li dovod i odvod zraka ventilatora neometani. Također, provjerite jesu li lopatice ventilatora relativno čiste od nakupljene prašine i prljavštine. Stručno održavanje trebalo bi se provoditi jednom godišnje.

Postavite raspored termostata

Imanje dosljednog rasporeda termostata može znatno pomoći vašim računima za energiju. Ako svoj termostat postavite na četiri do pet stupnjeva iznad normalne temperature dok ste na poslu i mogli biste uštedjeti do 10% na računu za struju. Preporučuje se postavljanje temperature na 25 stupnjeva ljeti, jer će svaki stupanj dodatnog hlađenja povećati potrošnju energije između šest i osam posto.

Provjerite omjer sezonske energetske učinkovitosti (SEER)

SEER mjeri učinkovitost klimatizacije i hlađenja toplinske pumpe. Što je veći SEER broj, to je veća vaša ušteda. Iako ne možete optimizirati SEER omjer na staroj jedinici, to je nešto na što se trebate usredotočiti kada budete spremni zamijeniti svoj sustav. Ta ocjena ima veliki utjecaj na vašu potrošnju energije budući da veći broj može uštedjeti do 62% na vašem računu za energiju svake godine.

Provjerite prozore

I nadogradite ih ako je potrebno. Novi prozori s poboljšanom tehnologijom ne samo da poboljšavaju izgled kuće, već također pružaju jednu od najboljih ušteda energije koja se može postići u starijoj kući. Ako je nabava novih prozora izvan vašeg proračuna, uložite u rolete, solarne zaslone ili zatamnjenje prozora na prozorima okrenutim prema jugu kako biste smanjili toplinsko zračenje.

Ventilatori

Vaš klima uređaj je odličan, ali možda biste trebali razmisliti o korištenju ventilatora. Kupnja stalka, kutije ili stropnih ventilatora mala je investicija koja može smanjiti vaše troškove energije. Upotreba ventilatora za hlađenje vašeg doma znači da možete podići postavku termostata nekoliko stupnjeva bez smanjenja razine udobnosti. Ne zaboravite ipak isključiti ventilatore kada niste u prostoriji.

Izdvojeni članak

[Bauštelci zabušavaju] Emocionalnom manipulacijom do goreg rješenja i manje posla

Kupujte bolje žarulje

Žarulje sa žarnom niti, halogene i fluorescentne žarulje ne samo da troše više energije nego LED, već mogu biti i značajan izvor topline tijekom toplijih mjeseci. Dodavanjem prekidača za detekciju pokreta, svjetla se ne ostavljaju uključena dulje vrijeme kada se ne koriste. Također možete kupiti pametne žarulje s omogućenom Wi-Fi mrežom, poput pametnih žarulja koje možete postaviti prema rasporedu i uključivati ​​i isključivati ​​putem glasovne kontrole s aplikacija.

Dodajte vrata

Mnoge kuće izgrađene u posljednjih 20 godina imaju otvoren koncept s nekoliko vrata u stambenim prostorima. Instaliranje unutarnjih vrata za zatvaranje uredskih prostora i TV soba može pomoći u zoni vašeg doma tako da se upravljanje temperaturom u tim područjima može održavati na temelju individualnih potreba. Osim toga, možete zatvoriti toplije prostorije koje se zagrijavaju tijekom dana, tako da vaš klima uređaj ne radi prekovremeno kako bi rashladio prostore koji se ne koriste.

Zabrtvite vrata i prozore

Povelje naglašavaju da održavanje energetske učinkovitosti za vaš dom nije toliko sezonsko koliko nešto što će vratiti vrijednost tijekom cijele godine. Također ćete htjeti osigurati da zatvorite sve praznine oko vrata i prozora kako biste uštedjeli čak 10% na računu za energiju.

Operite odjeću u hladnoj vodi

Između plaže, bazena i općeg znojenja, možda ćete morati oprati više rublja. Kako biste zadržali više novaca u svojim džepovima, razmislite o pranju i ispiranju odjeće hladnom vodom. Ako to radite tijekom cijele godine, mogli biste uštedjeti značajan iznos na godišnjoj razini. Bonus: sunčano vrijeme savršeno je za sušenje posteljine i ručnika vani, smanjujući potrebu za sušilicom.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap