Pretraga

U Hrvatskoj porasla potražnja klima uređaja za čak 104 posto: Ljetne vrućine nisu razlog

A- A+

U posljednjih mjesec dana naglo je porasla potražnja za klima uređajima. Vrući su ljetni dani, a očekuju nas i ekstremne vrućine. Ipak, nova analiza je pokazala da više ljudi kupuje klima uređaje zbog nadolazeće sezone grijanja, pošto cijene plina i drva svakim danom sve više rastu.

Klima uređaji | Unsplash

Prema analiziranim podacima Jeftinije.hr-a, potražnja za klima uređajima raste početkom svibnja u odnosu na godišnji prosjek. Ona bude nagla i relativno kratkotrajna s vrhuncem u lipnju dok u srpnju već počinje opadati i vraća se na godišnji prosjek, piše tportal.

– Interes za kupnju naravno nije apsolutan, podložan je promjenama zbog utjecaja vremenskih uvjeta određene godine ili specifičnih situacija poput pandemijskih godina kada su potrošači pokazali izrazito konzervativno zanimanje za klima uređajima tijekom cijele godine, prenose podatke ankete.

Izdvojeni članak

Godišnji servis klima uređaja – obaveza ili luksuz?

U posljednjih trideset dana potražnja za klima uređajima na hrvatskom tržištu porasla je za 104 posto. Poskupljenje plina na svjetskoj razini imalo je veliki utjecaj na povećanje potražnje za alternativnim načinom grijanja, a to je klima uređaj koja koristi struju.

Najpopularniji brend klima uređaja je Vivax čijih je tri modela u top pet najpretraživanijih. Uz Vivax, najtraženiji brendovi su Mitsubishi, LG, Hyundai i Daikin.

Copy link
Powered by Social Snap