Pretraga

La Sagrada Familia: Najpoznatiji nedovršeni simbol Barcelone koji se 137 godina ilegalno gradio

A- A+

Bazilika La Sagrada Familia, nedovršeno djelo arhitekta Antonija Gaudíja, najpoznatiji je simbol Barcelone i Španjolske. Radi se o građevini koja predstavlja inovativan arhitektonsko-građevinski stil, a unutrašnjost bazilike stvara dojam da se posjetitelji nalaze pod krošnjama drveća. Čak 137 godina se gradila bez valjane građevinske dozvole, a dovršetak radova očekuje se 2026. godine, na stotu obljetnicu Gaudíjeve smrti.

Sagrada Familia

La Sagrada Familia je remek-djelo arhitekta Antonija Gaudíja | foto: Unsplash

Naime, bazilika La Sagrada Familia (Sveta obitelj), djelo arhitekta Antonija Gaudíja, pravo je umjetničko remek-djelo te predstavlja najpoznatiji simbol Barcelone i cijele Španjolske. Radi se također o najposjećenijoj turističkoj atrakciji u Španjolskoj, s čak više od tri milijuna posjetitelja godišnje, koja još uvijek nije dovršena. Osim toga, kripta i fasada bazilike Sagrada Família s motivom rođenja Kristova pripadaju UNESCO-ovoj svjetskoj baštini.

Slavni Gaudí rođen je 25. lipnja 1852. godine u Španjolskoj te je studirao arhitekturu u Barceloni, a stvarao je u stilu art nouveaua te se proslavio svojim posebnim arhitektonskim stilom i originalnim građevinama. Štoviše, glavno obilježje tog stila je dinamična, valovita linija sinkopiranog ritma, a oblici izgledaju kao da će oživjeti te imaju formu biljaka. To i ne čudi jer je Gaudí pronalazio inspiraciju u prirodi u kojoj nema ravnih linija te je smatrao da ih ne treba biti niti u arhitekturi.

La Sagrada Familia – Gaudíjevo najpoznatije djelo

Najpoznatije Gaudíjevo djelo zasigurno je La Sagrada Familia, a kamen temeljac položen je 19. ožujka 1882. godine. Naime, građevina prikazuje povezanost čovjeka, religije i prirode, a unutar crkve se stvara dojam da se posjetitelji nalaze pod krošnjama drveća. Tako stupovi podsjećaju na stabla, a svjetlost koja dopire kroz prozore na sunčeve zrake koje se probijaju kroz granje.

Štoviše, Gaudí je za taj projekt osmislio originalni arhitektonsko-građevinski stil koji zapravo sjedinjuje gotički stil sa zaobljenim linijama, zatim jasnoću i jednostavnost modernizma s ambiciozno strukturiranim stupovima i lukovima, a sve je također bogato ukrašeno nizom simbola. Radi se o crkvi vrlo velikih dimenzija, naime, unutarnja dužina iznosi 90 metara, širina 60 metara, a visina stupova 45 metara, koju pak karakterizira izražena vertikalnost. Crkva ima sveukupno tri pročelja, od kojih je istočno posvećeno Kristovom rođenju, zapadno njegovoj muci, a južno slavi te se na svakom ističu po četiri zvonika.

Dinamika građenja kroz godine je ovisila isključivo o donacijama građana i vjernika, kao i o prodaji ulaznica za obilazak bazilike, a na isti način se financira i danas. Gaudí je bio svjestan da će za ovaj projekt biti potrebno puno godina, a u trenutku njegove smrti, 10 lipnja 1926. godine, bilo je završeno tek 20 posto radova na bazilici. Gradnju su nakon toga nastavili brojni Gaudíjevi suradnici.

Sagrada Familia

Unutrašnjost bazilike podsjeća na krošnje drveća jer je Gaudí bio inspiriran prirodom | foto: Unsplash

Izgubljena originalna projektna dokumentacija

Radovi na bazilici u potpunosti su zaustavljeni 1935. godine zbog Španjolskog građanskog rata u kojem je izgorio dio katedrale s originalnim Gaudíjevim modelima i planovima, a bez projektne dokumentacije nastavak gradnje je bio zasnovan na nagađanjima.

Štoviše, gradnja se nastavila sedamdesetih godina 20. stoljeća, a traje još i danas. Radovi su tako ušli u svoju posljednju fazu, što podrazumijeva gradnju posljednjih devet od ukupno 18 tornjeva, od koji 12 predstavlja apostole koji su visoki 112, odnosno 98 metara. Najviši, ujedno i središnji toranj je posvećen Kristu te je visok čak 172,5 metara s križem na vrhu, a završavaju se i radovi na pročelju koje simbolizira Kristovu muku. Po završetku radova građevina će imati površinu od 41.000 četvornih metara.

Glavni odgovorni za dovršenje Gaudíjeva remek-djela je novozelandski arhitekt Mark Burry, koji kombinira tradicionalne ručne izrade arhitektonskih crteža sa suvremenim 3D softverima za proračun konstrukcije. Osim toga, složene ukrasne elemente i skulpture izrađuju obučeni kipari, koje ne može zamijeniti niti jedan stroj. Štoviše, za konstrukciju tornjeva koji se dovršavaju koristi se kombinacija čelika, betona i kamena.

Ilegalna gradnja remek-djela

Zanimljiva je činjenica da se La Sagrada Familia punih 137 godina gradila bez valjane građevinske dozvole. Naime, vlasti su tek 2016. godine ustvrdile da bazilika nikada nije imala građevinsku dozvolu te da se od početka gradila ilegalno.

Podsjetimo, izgradnja je počela još 1882. godine, međutim, nije zabilježeno da je građevinska dozvola ikada odobrena ili pak odbijena. Bazilika je konačno dobila svoju formalnu građevinsku dozvolu 6. lipnja 2019. godine, a gradske su vlasti potvrdile da je zaklada pod nazivom The Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, koja je zadužena za izgradnju i održavanje bazilike, platila građevinsku dozvolu čak 4,6 milijuna eura. Štoviše, izdavanju dozvole prethodila je i prilagodba urbanističkog plana budući da crkva mjestimično izlazi iz gabarita.

Sagrada Familia

Pročelja bazilike su bogato ukrašena s brojnim detaljima | foto: Unsplash

Završetak gradnje 2026. godine

Trenutačni troškovi za dovršetak bazilike procjenjuju se na više od 30 milijuna eura, ali neprestano rastu zbog neizravnih troškova građenja. Naime, što se više produljuje vrijeme gradnje, veći su i neizravni troškovi koji uključuju najam opreme, strojeva, prostorija za boravak radnika i sl. Prema procjenama, troškovi bazilike od 2000. do 2004. godine iznose 300 milijuna eura, a troškovi tijekom više od stoljeća gradnje iznose oko milijardu eura.

Završetak gradnje najpoznatije građevine u Španjolskoj i svijetu – La Sagrada Familia – očekuje se 2026. godine, što je ujedno i stota godišnjica Gaudíjeve smrti. Bazilika će nakon završetka radova biti najviša vjerska građevina u Europi.

Copy link
Powered by Social Snap