Pretraga

Nagrada zagrebačkom arhitektonskom uredu SKROZ za ekološku farmu autohtonih crnih svinja

A- A+

Arhitektonski ured SKROZ dobio je nagradu na 23. Salon arhitekture Novi Sad za projekt ‘Ekološka farma za uzgoj autohtonih crnih slavonskih svinja’. Zagrebački arhitekti su inovativnim idejama u prostoru unaprijedili i samu ekološku proizvodnju.

Projekt ‘Ekološka farma za uzgoj autohtonih crnih slavonskih svinja’ | skroz.hr/ Bosnić+Dorotić

Na Salonu je izloženo 147 radova u osam kategorija, a na svečanom otvorenju dodijeljene su nagrade i priznanja. Kako je žiri naglasio u obrazloženju nagrade, riječ je o građevini koja je potpuno netipična za zgrade slične namjene što ‘rezultira gotovo pa romantičnom mehaničkom poetikom analognog doba, ali i doživljajem bogate prostornosti na potpuno neočekivanom mjestu’.

Naime, farma je projektirana tako da nizom intervencija nudi inovativni pristup u rješavanju problema koje građevine ovakve namjene imaju.  Crna slavonska svinja autohtona je hrvatska vrsta koja je 90-ih god. 20. st. proglašena ugroženom. Jedan od prvih uzgajivača koji se vratio uzgoju ove zanemarene vrste bila je mala tvrtka iz Donjeg Miholjca.

Uobičajeno, ovakav tip zgrade je prizemnica s prostorima za životinje i hodnikom u sredini koji služi za hranjenje životinja, rasprostiranje stelje i odvoz gnojiva. Uz sam prostor staje nužno je imati spremište slame za stelju.

Stvaranjem galerije za skladištenje stelje racionaliziralo se korištenje prostora | skroz.hr/ Bosnić+Dorotić

Eliminiranjem hodnika i stvaranjem galerije koja osim pristupa boksevima služi i za skladištenje stelje, racionaliziralo se korištenje prostora i optimizirao proces, ali i ukinula potreba za transportom stelje. Ukidanju hodnika prethodilo je uvođenje pomičnih pregrada koje su omogućile jednostavnije održavanje, ali i stvaranje različitih scenarija korištenja objekta u kojima se prostori smanjuju i povećavaju; od najmanjeg boksa za krmaču s praščićima do zajedničkog prostora svih životinja.

SKROZ je nagrađivani arhitektonski ured koji se bavi istraživanjem i kreiranjem prostora i formiran je 2008. kao logičan nastavak dugogodišnje uspješne suradnje svojih osnivača – Margite Grubiše, Marina Jelčića, Daniele Škarice i Ivane Žalac.

Inovativnim korištenjem prostora arhitektura je unaprijedila i stočarstvo | skroz.hr/ Bosnić+Dorotić

Priznanja u kategoriji ‘Arhitektura’ dobili su i Centar za posjetitelje i vidikovci Lonjskog polja Mije Roth Čerina i Tončija Čerine, Sportska dvorana u Zlatar Bistrici Ivana Galića (NOP studio) i Providurova palača u Zadru Ive Letilović i Igora Pedišića.

SKROZ je također dobitnik jednog od dva priznanja u kategoriji ‘Urbanizam’, za Gradske stube u Pločama. U kategoriji studentskih radova dodijeljena su četiri priznanja, od kojih je jedno dobio projekt ‘Krajolik: Arhipelag infrastrukture – Centralni Kolodvor’ (autori: Matija Cepanec, Ivan Čulo, Josip Fabijanac, Domagoj Kolonić; mentor: prof.art. Tin Sven Franić).

U kategoriji ‘Publikacije’ priznanja su dobile ‘Studija o arhitekturi Sinagoga u Hrvatskoj’ Zlatka Karača, publikacija ‘She 2’ Ivane Tutek, Bernarde Lukač i Stanislava Habjana i časopis ‘Tristotrojka’ # 7 čiju redakciju čine Adela Banda, Andrea Stanić, Bruno Lang-Kosić, Doroteja Matić, Dušica Ilić, Haris Bulić, Ivana Jasak, Ivona Lovrić, Ivona Petrov, Karla Kuliš, Lejla Vareniković, Mihaela Sladović, Selma Bulić, Tea Pintar, Vili Rakita, Vito Reščić, Zerina Salketić. Novosadski Salon arhitekture traje do 30. listopada.

Copy link
Powered by Social Snap