Pretraga

Najveću buku u Rijeci stvaraju autocesta i brodogradilište: Pogledajte koje su još ulice bučne

A- A+

Dnevna i noćna buka jedan su od glavnih remetitelja mira i narušavatelja kvalitete života u velikim gradovima. U Rijeci najviše buke proizvode prometnice, željeznice i industrijske zone.

Buka u Rijeci | Screenshot/GeoHrvatska

U Rijeci najglasniju buku proizvode najveće prometnice s najvećim dopuštenim brzinama vožnje motornih vozila. Buku svakako proizvode industrijske zone i pomorske luke. Također, buku proizvodi i željeznički promet na jugu Rijeke. Najglasnija područja označena su plavom bojom, što znači emitiranje buke glasnije od 75 decibela, ljubičastom od 70 do 74, crvenom od 60 do 70 i narančastom od 55 do 59 decibela. Dodatno, sve bučne ulice i industrijske zone su označene identičnim brojkama u tekstu i na karti.

Cestovni promet

Najveću buku, što se tiče cestovnog prometa, proizvodi autocesta A7 koja prolazi kroz grad Rijeku. Iako ima bukobrane na dijelovima kada prolazi kroz grad i tunele koji smanjuju širenje buke, i dalje je na karti najplavija prometnica. Sljedeća najbučnije prometnica mijenja svoj naziv nekoliko puta po svojoj dužini, a od sjevera prema jugu, redom se zove Ljubljanska, Istarska, Liburnijska, Zvonimirova i Krešimirova ulica. Na nju se spaja bučna Zametska koja vodi prema autocesti A7.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako su Rijeka i okolica izgledali 1968. godine kad neki kvartovi i naselja nisu ni postojali

Ostale bučne ulice se gotovo sve nalaze u blizini srca grada, riječkog Korza. Radi se o ulicama Riva, Brajdica, Adamićeva, Scarpina, Strossmayerova, Polića Kamova, Kumičićeva i Pomerio. Sve te ulice se na karti ističu kao kontinuirano glasnije od 75 decibela.

Cestovna buka u centru Rijeke | Screenshot/GeoHrvatska

Van užeg centra grada ističu se još Vukovarska, Čandekova, Nova cesta i Osječka ulica. Na sjevernom dijelu grada prema Marinićima bučna je i Škurinjska cesta.

Željeznički promet

Kao i u svim hrvatskim gradovima, pa tako i u Rijeci, željeznica koja prolazi gradom stvara buku. U slučaju grada Rijeke, pruga se proteže po dužini grada paralelno s obalom. Na sreću, u Rijeci je, prema karti, željeznički promet nešto tiši od onoga u Zagrebu, Splitu i Osijeku. Vlakovi su najbučniji na jugoistočnom ulazu u grad.

Željeznička buka u Rijeci | Screenshot/GeoHrvatska

Izdvojeni članak

Analizirali smo koja su najbučnija područja u Zagrebu: Pogledajte stanje u vašem kvartu

Industrijska buka

Što se tiče industrijske buke, Rijeka ima pet bučnih područja od kojih su četiri na samoj obali. Daleko najveću industrijsku buku stvaraju Brodogradilište 3. maj i Kontejnerski terminal Brajdica. Treća po proizvodnji buke je Pomorska luka Rijeka i njena pristaništa. Na četvrtom mjestu je Remontno brodogradilište ‘Viktor Lenac’, a na petom mjestu po glasnoći buke, i jedino emitiranje industrijske buke u unutrašnjosti grada, je PIK Rijeka d.d.

Industrijska buka u Rijeci | Screenshot/GeoHrvatska

Copy link
Powered by Social Snap