Pretraga

Norveška ambasada u Zagrebu otkrila impresivne planove za arhitekturu u 2021.

A- A+

Impresivni planovi Norveške da arhitekturu i umjetnost dovede na novu razinu izazov su ali i ulog u budućnost. Bilo da se radi o obnovi najvećeg astronomskog postrojenja u tom dijelu Europe, novoj ekološkoj tvornici, banci sjemena ili pak novom Muchovom muzeju, ova skandinavska zemlja odlučila je uložiti u svoj vizualni i kulturni identitet ne bi li još više oplemenili svoju turističku ponudu.

Glavni grad Norveške – Oslo I Pexels

Norveška – zemlja bogate povijesti i kulturnih znamenitost u 2021. i 2022. godini donosi promjene na omiljenim destinacijama, istovremeno stvarajući nova mjesta koja će oplemeniti turističku ponudu ove zemlje.

Upečatljivi planovi države koja obuhvaća zapadni dio Skandinavskog poluotoka, kao i otok Jan Mayen i arktičko otočje Svalbard, zemlji će dati novi sjaj zbog čega se i Norveška ambasada u Zagrebu na društvenim mrežama odlučila pohvaliti budućim planovima.

Zvjezdarnica Harestua

Zvjezdarnica Harestua najveće je astronomsko postrojenje u sjevernoj Europi. Smještena je u Hadelandu – novoj norveškoj umjetničkoj destinaciji, udaljenoj oko 45 kilometara sjeverno od Osla. Sam centar nudi brojne aktivnosti, edukativne ture s vodičem i predavanja o astronomiji i znanosti.

Kako bi se centar obnovio i proširio, zvjezdarnica je angažirala arhitekte u Snøhetti, a planovi uključuju gradnju dodatnog planetarija od 1.500 četvornih metara, kao i međuzvjezdanih kabina koja bi svaka bila u obliku malog planeta. Zaista pravi šarm astronomije u beskrajnoj norveškoj prirodi.

Zvjezdarnica Harestua I Norwegian Embassy – Zagreb

Novi Munchov muzej u Oslu

Norveški slikar Edvard Munch jedan je od najznačajnijih svjetskih umjetnika, a novi muzej Munch u središtu Osla zasigurno će mnogima pružiti nezaboravno umjetničko iskustvo.

Zanimljivo je kako se radi o jednom od najvećih svjetskih muzeja posvećenih jednom umjetniku te se Munchov rad prikazuje na tri stalne izložbe, što znači da su mnoga od njegovih 28.000 djela, uključujući kultna sliku “Vrisak”, konstantno dostupna javnosti.

Ove godine moći ćete prošetati kroz čak jedanaest izložbenih dvorana u sedam zgrada na trinaest katova. Tu će se održavati i koncerti, literarna događanja, ali i ostale kulturne aktivnosti i događaji. Održavat će se i obiteljske radionice gdje će svatko moći stvoriti vlastita umjetnička djela.

Novost je i da će do muzeja biti plaža Operastranda koja će se zasigurno svidjeti obiteljima s djecom na kojoj će se nalaziti pristanište, platforma za ronjenje ali i razna rekreacijska područja. Još jedna zanimljiva činjenica je da će se odmah do muzeja naći skulptura engleske umjetnice Tracey Emin koja je kroz svoje djelo odlučila dati Munchu “majku” kroz devet metara visoko brončano zdanje koje će biti otkriveno ove godine.

Novi muzej posvećen Munchu i skulptura engleske umjetnice Tracey Emin I Norwegian Embassy – Zagreb

Erik Pirolt Tre

Kada su u pitanju nova impresivna zdanja nemoguće je ne spomenuti Erik Pirolt Tre, masivni spomenik koji predstavlja prošlost i budućnost Notoddena. Visok je 10, 5 metara te širok 7 metara, a iza futurističke skulpture stoji norveški umjetnik Erik Pirolt.

Erik Pirolt Tre predstavlja prošlost i budućnost Notoddena I Norwegian Embassy – Zagreb

The Arc

Na otprilike pola puta od Norveške do Sjevernog pola nalazi se Svalbard mjesto na kojem se nalazi jedna od najvažnijih zaliha na svijetu, a radi se o banci sjemena različitih biljaka iz cijeloga svijetu koje bi ukoliko dođe do prirodne katastrofe mogle spasiti čovječanstvo.

Gigantski iglu bit će uzdignut iz leda i snijega prezentirajući vrijednost ove banke sjemena. U suradnji s Norveškim prirodoslovnim muzejom, omogućit će uvid kako se geološki Svalbard mijenjao kroz povijest Zemlje. Osim posjeta Arcu, moći ćete uživati i u polarnim avanturama od safarija do odlaska na promatranje polarne svjetlosti posebnim turama.

Banka sjemena na Svalbardu I Norwegian Embassy – Zagreb

The Plus – Najveća ekološka tvornica za proizvodnju namještaja

The Puls predstavlja najveću investiciju u norvešku industriju namještaja u zadnjem desetljeću.

Izgrađena tvornica bit će prikaz samoodrživosti kojoj ova skandinavska zemlja veoma daje na važnosti. Spektakularna arhitektura i centar za posjetitelje napravit će od mjesta Magnor atraktivnu destinaciju, a The Plus, koji je u vlasništvu proizvođača namještaja Vestra, imat će za cilj inspirirati posjetitelje da i sami zakorače u zelenu budućnost.

Ekološka tvornica za proizvodnju namještaja I Norwegian Embassy – Zagreb

Sommerro Hotel

Art Deco čudo u Oslu oživit će kao hotel u susjedstvu, gdje dizajn susreće povijest.

Dajući svojevrsnu počast ostavštini Osla, Sommerro Hotel odražavat će kreativnost i spoj najboljeg od oba svijeta. Inače, radi se o prenamjeni zgrade iz 1930. godine koja je svojevremeno bila sjedište gradske električne tvrtke.

Bivše sjedište gradske električne tvrtke sada postaje zanimljiv hotel I Norwegian Embassy – Zagreb

Kunstsilo Kristiansand

I stari silos na jugu Norveške dobiva novo ruho. Na otoku Odderøya u Kristiansandu u južnoj Norveškoj silos će se transformirati u masivni muzej umjetnosti.

Gotovo 10.000 četvornih metara novog muzeja djelovat će kao katalizator za nordijsku modernističku umjetnost kroz niz stalnih i privremenih izložbi. Ambicija je da Kunstsilo postane jedan od vodećih muzeja umjetnosti nordijske regije.

Novi umjetnički muzej I Norwegian Embassy – Zagreb

Novi Nacionalni muzej

Najveća umjetnička kolekcija u Norveškoj za javnost će biti otvorena 2022.

U novom Nacionalnom muzeju, pod jednim će se krovom okupljati zbirke iz Nacionalne galerije, Muzeja suvremene umjetnosti i Norveškog muzeja dekorativne umjetnosti i dizajna.

Novi dom najveće umjetničke kolekcije u Norveškoj I Norwegian Embassy – Zagreb

The Whale

Jedinstvena posveta kitovima dolazi u okrug Vesteralen, kombinirajući znanost i prirodu s veličanstvenom arhitekturom.

Otok Andoya u Vesteralenu smatra se jednim od najboljih mjesta za promatranje kitova, a sada će se na impresivnoj građevini koja predstavlja ovu moćnu životinju moći promatrati kitovi u svom prirodnom okruženju dok će unutar građevine biti prostor u kojem ćete pronaći izložbe te mnoge druge popratne sadržaje za posjetitelje Vesteralena.

Impresivna građevina i jedno od najboljih mjesta na svijetu za promatranje kitova I Norwegian Embassy – Zagreb

Norveška ne prestaje ulagati u prirodne ljepote svoje zemlje te će tako imati još nekoliko otvorenja uključuju nove norveške rute, mjesta za odmor i otkrivanje novih načina prijevoza do omiljenih destinacija, što možete vidjeti u nastavku.

Copy link
Powered by Social Snap