Pretraga

Ovim bračkim betonskim ljepoticama oduševljeni su svjetski arhitekti, a i vi ćete poželjeti odsjesti u njima!

A- A+

Može li se na bolji način obilježiti kraj ljeta, bar kada je riječ o interijerima, arhitekturi i uređenju prostora, već pričom o popularnim ‘Blizankama’? Vjerojatno ne jer ove su dvije identične kuće, nazvane Twins Houses, smještene na brdašcu Petrovac, u mjestu Selca na otoku Braču, ovo ljeto postale pravi hit. Hrvatski mediji su sa zanimanjem pisali o ovim betonskim ljepoticama, a samo jedan pogled na Instagram profil pod nazivom ‘twins.houses’, dovoljan je da se zaljubite u ovo famozno djelo bračkog arhitekta Tonija Trutanića. Ogromna količina kako prirodnog svjetla, tako i prirodnih materijala, glavni su adut ‘Blizanki’, dok im u prilog svakako idu pogled na dalmatinske otoke i Jadransko more koji se pruža s terase, kao i pogled na prirodu koji se pak pruža sa stražnjeg  dijela kuće, gdje se ujedno nalazi dvorište s bazenom. ‘Blizanke’ se mogu pohvaliti i s  nekoliko povijesnih skulptura starih preko 300 godina koje su se odlično uklopile u industrijski stil koji prožima njihov interijer.

Twins Houses / foto: Privatna arhiva

Što se tiče tehničkih detalja, u tlocrtu svaka ‘Blizanka’ ima 35m2 i 15m2 galerije,  s tim da se u prizemlju nalaze dnevni boravak, kuhinja i kupaonica koja se prostire na 9m2, dok je na galeriji smještena spavaća soba.  Pritom je zamišljeno da u jednoj kući borave dvije osobe, no obje  kuće komotno mogu primiti po četiri osobe. Osim estetike koja ostavlja bez daha, u ‘Blizankama’ ćete zasigurno poželjeti odsjesti i zbog usluge koja je dostupna 24/7, dok su gostima pritom omogućeni doručak i večera u restoranu Park Petrovac koji se nalazi u neposrednoj blizini objekta Twins Houses.

Svakako je zanimljivo  i to da je Brač poznatom po svom kamenu, dok Selca sama po sebi imaju dugačku i bogatu klesarsku tradiciju, a Toni se ipak odlučio na beton kao osnovni materijal koji prati kako vanjsko lice ‘Blizanki’, tako i ono unutrašnje. Zašto je tome tako i tko je uopće Toni, prava enigma u hrvatskom medijskom prostoru, otkrit ćemo vam u razgovoru koji slijedi, a za koji je Toni, i to u suradnji sa svojom suprugom Jovanom, koja mu je od velike pomoći u cijelom projektu, izdvojio svoje vrijeme, unatoč užurbanom rasporedu.

“Toni Trutanić zapravo nije misterija”

Kako smo o Toniju prije ovog intervjua uspjeli doznati samo to da je s Brača te da je studirao u Beogradu, zanimalo nas je tko je Toni, kako to da se odlučio na studij baš u Beogradu i čime ga je ovaj grad osvojio, ali i što ga posebno veže za njegov rodni Brač.

– Toni Trutanić zapravo nije misterija, jednostavno još uvijek nema dovoljno vremena da se posveti medijskoj pažnji i promociji svog stvaralaštva, zato to stidljivo pokušavam ja kroz društvene mreže, kontakte i slično, kaže Jovana.

Toni je rođen na Braču 1989. godine, u malom mjestu Selcima te dolazi iz kamenoklesarske porodice. S vremenom gravitira ka istraživanju i većim znanjima van otoka. Nakon završene građevinske srednje škole u Splitu, upisuje Građevinski fakultet  također u Splitu, 2008. godine. Tu  završava osnovni studij, te se nakon toga 2011. godine odlučuje za studij Arhitekture u Beogradu.

– Zašto se odlučio za Beograd?  Zapravo i nema previše razloga, osim što je znao da je Beograd grad mladih, grad mogućnosti i najvažnije u tim njegovim dvadesetim godinama – grad zabave. Nakon 4 godine osnovnih studija u Beogradu odlučuje se za magisterij u Novom Sadu pod nazivom Arhitektura i urbanizam, te ga godinu dana nakon toga i završava. Ono što ga je najviše fasciniralo u vezi s iskustvom studija i života u Beogradu su upravo atmosfera grada, uživanje u životu, inspiracija u ljudima i druženja, jer je na kraju to najvažniji segment kojem svi težimo, objašnjava Jovana.

Ono što Tonija pak najviše veže za Brač, pored toga što je to njegovo rodno mjesto i mjesto gdje je proveo djetinjstvo, je neiscrpna inspiracija koja se može naći u slobodnom prostoru, kojeg je u velikim gradovima sve manje, u organskoj arhitekturi, u prirodi, kao i u sjedinjenju novog  i modernog sa starim i  tradicionalnim.

brački arhitekt Toni Trutanić / foto: Privatna arhiva

Toni je najviše ponosan na svoje privatne projekte

Nakon završenih studija Toni je imao priliku raditi u nekoliko biroa, međutim brzo se odlučuje za samostalan rad. Nakon mnogo projekata za raznorazne klijente, jednoobiteljsko stanovanje postaje polje u kojem pronalazi inspiraciju i prema kojem odlučuje usmjeriti svoj interes. Projekti na koje je najviše ponosan su njegovi privatni projekti jer je tu imao najviše slobode izražaja i prenošenja svojih ideja.

Villa Bifora, Twins Houses, Villa Duomo i Lux su neki od projekata u sklopu kojih je u ograničenim uvjetima dizajnirao i prenio svoju inspiraciju, dodaje Jovana.

‘Blizankama’ su posebno oduševljeni svjetski arhitekti

Malo je reći da su ‘Blizanke’ oduševile kako hrvatsku, tako i svjetsku javnost. Stoga nas je zanimalo kako je uopće došlo do ideje za ovaj projekt, je li Toni očekivao takav uspjeh i tko uopće odsjeda u magičnim ‘Blizankama’.

Sama ideja za projekt Twins Houses potekla je spontano. Naime, Toni je s bratom Marijanom odlučio investirati i izgaditi ugostiteljsku kuću. Nakon kratkog perioda, rodila se ideja da to upravo bude projekt dvije identične kuće, i da ne bude svađe kako se on voli  šaliti, objašnjava Jovana.

Twins Houses se nalaze u predjelu gdje završavaju kamene kuće i počinje zelena oaza brdašca Petrovac. Ova lokacija je Tonija inspirirala da prikaže kraj starog tradicionalnog i početak novog modernog doba, ukazujući na to odabirom samog materijala i stila građenja – goli betonski zidovi umjesto kamenih, veliki stakleni otvori umjesto onih malih sa zelenim škurama, ‘open space’ projekt s dosta prirodne svjetlosti, umjesto malih soba s malo sunčevih zraka… Ipak spoj s tradicionalnom kulturom nije zanemaren, on leži u brojnim detaljima unutar vila.

Iako je period gradnje bio kratak, ideja o Twins-ima je podrazumijevala detaljno razrađen projekt, s predviđenim detaljima te brzim, pravovremenim i točnim odlukama vezanim za sve faze gradnje. Nije bilo mjesta pogrešci.

Uz dobar tim, organizaciju, dosta odricanja, ali i malo  zabave na gradilištu, Twinsi su izgrađeni baš onako kako je Toni zamislio, a svakako treba napomenuti i to da su Twins Houses osvojile prvu nagradu za gostujući projekt na 42. Salonu Arhitekture u Beogradu, kaže Jovana.

Gosti koji najviše posjećuju Twinse su upravo arhitekti iz cijelog svijeta, na što  je Toni jako ponosan, jer je to na neki način priznanje njegovog dizajna i ideja od strane kolega i struke.

Beton je materijal bez premca

Na pitanje što ga posebno fascinira kod betona kao materijala i čemu beton može zahvaliti toliku popularnost zadnjih nekoliko godina, Toni je dao kratak i jednostavan odgovor.

– Kod betona me fascinira durabilnost, odnosno vijek trajanja, otpornost materijala, jednostavnost primjene, jednostavnost održavanja, neutralna boja koja ga gura na prvo mjesto, a koja opet omogućuje da se uklopi s ostalim bojama i materijalima. Smatram da se kolege iz struke i izvođači radova sve više odlučuju za ovaj vid materijala upravo iz navedenih razloga.

Twins Houses / foto: Privatna arhiva

“Posljednje dvije godine su jako utjecale na način života”

Neobična situacija u kojoj živimo, a u kojoj se posebno ističu utjecaji pandemije koronavirusa te potresi, utjecala je na svijet arhitekture i općenito na način na koji živimo. Stoga smo za kraj zamolili našeg sugovornika da komentira istu.

– Situacija u kojoj smo se svi našli posljednje dvije godine je jako utjecala na način života. Kako na način života, tako i na način gradnje. Čovjek se više okrenuo prirodnom okruženju i usmjerio se na slobodu prostora. Ove dvije godine su upravo ukazale na to da mala seoska mjesta mogu bez grada, a da grad ne može bez sela. Tijekom vremena pandemije pa i sada, svi korporativni poslovi su se mogli obavljati od kuće, putem laptopa, ali čovjekova potreba za prirodom i slobodom prostora se nije mogla nadoknaditi putem wi fi-ja. Iz tih razloga javlja se sve veći trend kupovine kuća u prirodi, s dvorištem i vrtom, s čistim zrakom, i što je najbitnije domaćom hranom, što je cijela posebna tema. Kako raste potreba ljudi, odnosno svijeta za ovakvim načinom života, u tom trendu se kreću i projektiranje, kao i gradnja stambenih objekata, zaključuje Toni.

Copy link
Powered by Social Snap