Pretraga

Projekt Suhozidi: trag u krajoliku ili zaboravljena kulturna baština

A- A+

U suradnji umjetnika i umjetničkih društva Hrvatske, Irske i Austrije provodi se projekt Suhozidi: trag u krajoliku ili zaboravljena kulturna baština, koji se oslanja na tradicijsko nasljeđe gradnje suhozida na mediteranskoj/hrvatskoj obali i otocima objavio je Grad Pag.

Foto: Grad Pag

Projekt se bazira na istraživanju, preispitivanju i reinterpretaciji kulturnog nasljeđa gradnje suhozida u formi ambijentalnih umjetničkih instalacija u kontekstu suvremene umjetničke prakse i propitivanja medija land arta. Tehnika gradnje suhozida, koja se koristi u Hrvatskoj, Cipru, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Sloveniji, Španjolskoj i Švicarskoj je 2018. godine uvrštena na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine.

Izdvojeni članak

‘Aleksina vojarna’ mijenja izgled: Radovi na lokaciji snimanja kultnog hrvatskog filma bliže se kraju

Instalacije diljem obale

Za hrvatski dio projekta, koji će se realizirati u periodu od 23. do 29. lipnja, u planu je izraditi land art instalacije na više mjesta duž hrvatske obale Jadrana: Kožino u Zadru, Paška vrata na otoku Pagu, Nacionalni park Paklenica i Privlaka – Sv. Vid.

Na projektu sudjeluju umjetnici Mark Cullen (Irska), Luise Kloos (Austrija), Ivan Fijolić (Hrvatska), Josip Zanki (Hrvatska), Anđela Zanki (Hrvatska), članovi udruge Dragodid koji će voditi edukaciju o izgradnji suhozida, etnolozi i kulturni antropolozi Sara Mikelić i Tomislav Oroz, studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, studenti Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru te učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra.

Izdvojeni članak

Najveća europska luka dom je i najvećeg zelenog krova: Evo kako nastaje klimatski otporan grad

Land art staza

Rezultati umjetničkih intervencija bit će predstavljeni 29. lipnja 2021. u Kneževom dvoru u Pagu na otoku Pagu, a same lokacije s land art instalacijama postat će dio land art staze s ciljem podizanja vidljivosti suvremene umjetničke prakse i svijesti o potrebi očuvanja tradicionalne kulturne baštine Hrvatske.

Projekt Suhozidi: trag u krajoliku ili zaboravljena kulturna baština
Share via
Copy link
Powered by Social Snap