Pretraga

‘Aleksina vojarna’ mijenja izgled: Radovi na lokaciji snimanja kultnog hrvatskog filma bliže se kraju

A- A+

Zgrada u kojoj se snimao kultni hrvatski film ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ uskoro će imati sasvim novi izgled, ali i funkciju. ‘Aleksina vojarna’ postat će Posjetiteljski centar u uvali Minerska, a kraj projekt vrijedan preko 25 milijuna kuna ovih dana ušao je u drugu fazu izvedbe.

Posjetiteljski centar u Minerskoj | foto: Županija šibensko-kninska

Uređenje Posjetiteljskog centra u uvali Minerska dio je projekta Turističke valorizacije kanala sv. Ante.

Zgrada u kojoj se u filmu ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ nalazila vojarna uskoro će postati Posjetiteljski centar u kanalu sv. Ante u Šibeniku. Projekt Turistička valorizacija kanala sv. Ante ušao je u svoju drugu fazu – uređenje okoliša i infrastrukture Centra.

– Kroz ovaj EU projekt ulažemo u cjelokupno novo infrastrukturno opremanje s obzirom na to da je postojeća infrastruktura bila neadekvatna i dotrajala za novu funkciju zone, rekao je župan Goran Pauk.

Posjetiteljski centar u Minerskoj | foto: Županija šibensko-kninska

Zona spomenika pod UNESCO-vom zaštitom

Posjetiteljski centar u kanalu sv. Ante u Šibeniku nalazi se nedaleko od tvrđave sv. Nikole, koja se od ljeta 2017. godine nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Upravo zbog toga, navodi župan Pauk, treba biti posebno pažljiv prilikom projektiranja i izvođenja svih zahvata.

Druga faza projekta obuhvaćat će očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti, povećanje obrazovnog kapaciteta te unapređenje turističkog i gospodarskog potencijala Značajnog krajobraza Kanal-Luka u Šibeniku i ekološke mreže Natura 2000 Ušće Krke kroz uređenje, opremanje i kreiranje sadržaja Posjetiteljskog centra.

Izdvojeni članak

Revitalizacija i/ili problemi: Kako je europski novac promijenio vizuru Šibenika

– U okolišu posjetiteljskog centra formirat će se edukativno‐odmorišne oaze višestruke namjene no prvenstveno za školu u prirodi za koju se kroz ovaj projekt izrađuju i edukativni programi različite tematike i za različite dobne skupine. Amfiteatar Teatro Verde od suhozida oblikovat će se prateći prirodan rast terena, a namijenjen je događanjima na otvorenom, navela je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije.

Vrijednost cjelokupnog projekta ,,Turistička valorizacija Kanala sv. Ante – 2.faza” iznosi 26.554.752,95 kuna, koji se u iznosu od 19.633.561,16 kuna bespovratnih sredstava sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program Konkurentnost i kohezija, a ostatak najvećim dijelom iz proračuna Šibensko-kninske županije.

Župan Goran Pauk i Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije | foto: Županija šibensko-kninska

Copy link
Powered by Social Snap