Pretraga

Što svaka soba mora imati: Trendovi uređenja dječjih soba u 2021. godini

A- A+

Trendovi uređenja prostora ne zaobilaze ni dječje sobe. Multifunkcionalnost dječje sobe u protekloj godini postao je imperativ, ali zabava time nije pala na drugo mjesto. Dječja igrališta preselila su udječje sobe i tako postavila trendove uređenja u 2021. godini.

soba

Dječja soba neutralnih tonova | foto: Unsplash

Šareni zidovi, mnoštvo igračaka i glomazni namještaj polako napuštaju dječje sobe i mjesto prepuštaju novim trendovima.

Okolnosti novog normalnog utjecale su i na dječju svakodnevicu. Aktivnosti poput druženja s prijateljima i odlaska u školu preselile su se u dječju sobu koja je postala središte svijeta svakog djeteta. Kako se sve aktivnosti koje djeca imaju ne bi pretvorile u jedan veliki kaos u spavaćoj sobi, stručnjaci savjetuju definiranje tri zone unutar svake sobe: zone za učenje, zone za odmor i zone za igru. Važno je u svakoj zoni sobe postaviti namještaj koji odgovara onome što dijete u tom trenutku radi. Sve je veća ponuda namještaja koji ”raste s djetetom”, a koji je prilagodljiv svakom tipu dizajna.

Školske klupe djeca su zamijenila radnim stolovima u spavaćoj sobi. S obzirom na to da će upravo za radnim stolom dijete provoditi većinu svog vremena mudro je uložiti u kvalitetnije komade, koji su dugotrajniji i primjereni za svaku dob djeteta. Naglasak je na neutralnim bojama namještaja koje se mogu prilagoditi svakoj budućoj promjeni sobe.

Soba postaje i avanturistički park

Ipak, s obzirom na to da je u pitanju uređenje dječje sobe, ne smije se zaboraviti ono najvažnije za svako dijete- igra. Aktivnosti iz školskih dvorana i dječjih igrališta također su preselile u sobu, a kako djeci ne bi bilo dosadno preporučuje se postavljanje ljestvi i penjalica unutar sobe koje se smatraju idealnim za svaki oblik razonode, ali i poticanje mašte.

Penjalice i ljestve mogu se uklopiti u dizajn sobe, a moguće ih je napraviti od raznih lako dostupnih materijala poput drva, užadi i sličnog. Zid sobe, na kojem se nalaze murali ili posebne tapete, pretvorite u avanturistički park u kojem dijete može svakodnevno uživati, a pri tom se i rekreirati.

Šator postaje središte dječje sobe 

Igra, glavna dječja aktivnost, središte je svake dječje sobe. Novi trendovi uređenja prostorija usmjerili su se na omogućavanje svega onog što je trenutno nedostupno pa je tako novi trend postao i postavljanje šatora u dječju sobu. Ideje su brojne, od postavljanja šatora na dječji krevet do pretvaranja cijelog jednog dijela sobe u veliki šator u kojem dijete može učiti, čitati i igrati se.

Šator je moguće napraviti od predmeta koje dijete već posjeduje, ali i od lako dostupnih materijala u trgovinama za kućanske potrepštine. Ako dijete ne želi da mu šator preuzme cijelu prostoriju, moguće je napraviti šator na krevetu na koji se dodatkom svjećica stvara atmosfera noćnog neba. Ovu ideju moguće je prilagoditi djeci svih uzrasta.

Pastelne boje ili murali na zidovima

Skandinavski stil ušao je i u dječje interijere. Neutralni pastelni tonovi na zidovima, namještaj od prirodnih materijala, ali i igračke od prirodnih materijala, postaju sve popularniji u uređenju prostorija koje djeca koriste. Popularne boje za zidove u 2021. godini su bijela, svijetlo siva, prljavo ružičasta, lavanda i svijetlo tirkizna. Ipak, oni željni nešto šarenijih interijera zidove mogu ukrasiti muralima ili tapetama brojnih uzoraka koji stvaraju posebnu atmosferu u svakoj dječjoj sobi.

Ovisno o interesima djeteta murali ili tapete mogu prikazivati različite prizore. Ovakav oblik uređenja dječje sobe predstavlja najbolji način povezivanja svih zona unutar prostorije. Uređivanje zidova spavaće sobe može postati obiteljski projekt, ideje koje pruža internet su brojne. Svaki mural može postati i edukativni zid ako se odaberu vizuali poput karte svijeta, dinosaura, zvjezdanog neba ili najviših planinskih vrhova.

Copy link
Powered by Social Snap