Pretraga

Top 10 jednostavnih detalja bez kojih uskršnja dekoracija prostora neće biti potpuna

A- A+

Uskršnja dekoracija često se prožima proljetnim dodatcima i ukrasima koji svoj kutak u domovima pronađu s prvim naznakama nadolazećih toplijih dana. Donosimo savjete i ideje kako jednostavno dekorirati dom predmetima i detaljima koje već posjedujete, a s kojima će vaša uskršnja trpeza izgledati decentno i elegantno.

Uskrs, dekoracije | foto: Unsplash

Brojni predmeti koji se nalaze u svakodnevnoj uporabi uz nekoliko promjena mogu postati idealna uskršnja dekoracija doma.

Blagdansko dekoriranje doma za mnoge predstavlja užitak i način opuštanja. Dolaskom proljetnih dana u dnevne boravke i blagovaonice ušli su vedri i šareni detalji poput cvijeća i dekorativnih tekstila, a dolaskom Uskrsa i detalji poput pisanica i keramičkih ili drvenih zečića.

Donosimo savjete kako na jednostavan, ali efektan način, dekorirati uskršnju trpezu predmetima i detaljima koje u svom domu već posjedujete, a koji će uz male promjene kreirati decentan blagdanski izgled stola.

1. Tekstili za stol

Proljetni dani pozivaju na promjene u domu. Tamne tekstile, poput zavjesa i dekorativnih zavjesa, mijenjamo onim prozračnim, svijetlima kako bi u dom ušlo što više prirodne svjetlosti. Dekoriranje blagovaonskog stola neka ne bude iznimka.

Odaberite stolnjake neutralnih puderastih tonova ili jednostavno bijele boje. Ostatak dekoracija koje će se naći na stolu tako će se najbolje naglasiti, a oni željni daška boje mogu dodati nadstolnjak zelenih, modrih ili žutih tonova. Bilo bi idealno kada bi tekstili bili od laganijih materijala, poput lana, ali koristite ono što već imate.

Uskrs, dekoracije | foto: Pexels

2. Posuđe za posebne prilike

Blagdani su idealna prilika da iz vitrina izvadite posuđe za posebne prilike. Osim tanjura iskoristite priliku i na stol postavite i onaj rijetko korišten poseban pribor za jelo. Bijeli stolnjak i nadstolnjak u boji postat će idealna kulisa za vaše starinsko porculansko posuđe.

No, ako starina nije stil kojeg preferirate tada na stol postavite jednostavno jednobojno posuđe i čaše na kojem će posebno pripremljena blagdanska hrana biti u centru pozornosti.

Uskrs, dekoracije | foto: Unsplash

3. Cica mace i cvijeće

Svaka pomisao na ikakvu proljetnu dekoraciju prvo budi ideje o cvijeću na blagovaonskom stolu. Ipak, ove godine budite drugačiji i umjesto cvijeća na svoj stol postavite cica-mace. Ovaj mekani vjesnik proljeća oduševit će sve članove obitelji, a poslužit će i kao izložbene grane za vaše pisanice.

Granje s mekim pupoljcima može trajati mjesecima, a zbog svoje jednostavnosti i jedinstvenosti uklopit će se u svaki interijer. Osim što su vizualno atraktivni i posebni, buketi cica-maca su i iznimno povoljni pa ćete onaj za svoj blagovaonski uskršnji stol lako pronaći po cijeni manjoj od 20 kuna.

Uskrs, dekoracije | foto: Unsplash

4. Velike staklene vaze

U središtu obiteljskog stola osim hrane neka bude i bar jedna staklena vaza, što većih dimenzija to bolje. Ispuniti ju možete raznim dodatcima. Oni željni klasike posegnut će za cvijećem, a neki se možda odluče na cica-mace. Ali to nisu jedine mogućnosti.

Velike staklene vaze mogu biti izrazito dekorativne ako se ispune tankim šibljem i šarenim pisanicama. Ovakva uskršnja dekoracija sigurno će biti jedna od tema razgovora za blagdanskim stolom. Ako staklene vaze nisu pri ruci mogu poslužiti i stakleni vrčevi ili obične staklenke.

Uskrs, dekoracije | foto: Unsplash

5. Svijećnjaci i svijeće

Iako svjetlost voštanih svijeća češće asocira na zimske blagdane to ne mora značiti da je samo za njih rezervirana. Bijelim voštanicama raznih dimenzija upotpunite uskrsnu atmosferu za stolom. Ovakva jednostavna dekoracija istaknut će vesele i šarene pisanice na stolu, ali dati i dašak elegancije i decentnosti interijeru.

Uskrs, dekoracije | foto: Pexels

6. Ručno bojane pisanice

Uskršnje vrijeme ne može se zamisliti bez šarenih pisanica. Bilo da je riječ o umjetnim, pravim, keramičkim, kartonskim, ili pisanicama načinjenim od papira one su sastavni dio blagdanske dekoracije.

Iskoristite priliku i na tradicionalan način pobojajte uskršnja jaja. Sve što vam je za to potrebno su najlon čarape, tucet jaja, kora luka, ljubičasti svježi kupus, kurkuma i svježi peršin. Na jaja prislonite listove peršina i pažljivo ih stavite u najlon čarape, a između svakog jaja napravite čvor. Položite ih zatim u lonce s vodom u koje ste dodali koru luka, kupus ili kurkumu te kuhajte dok ne dobijete željene nijanse. Ovom metodom bojanja pisanica čuvate tradiciju, ali i prirodu.

Uskrs, dekoracije | foto: Unsplash

7. Pisanice kao dekoracija posuđa

Pisanice mogu poslužiti i kao unikatna dekoracija desertnih tanjura. Iskoristite jaja koja ste prethodno bojali prirodnim bojama i napravite zečiće koji će ukrasiti blagdansku trpezu.

Za ovaj jednostavan, ali dekorativan trik potrebno je tek nekolicina predmeta koje bi se i inače našle na blagdanskom stolu, ukrasne pisanice, salveta i šarene trakice. Salvete presložite prema njihovoj najdužoj strani u pravokutan oblik. Potom salvetom okružite pisanicu i na vrhu ukrasnom trakom vežite čvor. I to je to, vaše pisanice zečići su gotovi.

Uskrs, dekoracije | foto: Pexels

8. Pladanj za kolače i tortu ili pincu

Kolači, uskršnje pince ili sirnice, torte i sva slatka hrana može poslužiti i kao dekoracija uskršnjeg stola. Tanjure na kojima će te ih staviti na stol ukrasite sitnim uskršnjim pisanicama ili sličnim manjim dekoracijama kojima ćete postići poseban izgled pladnja, a hrana će odmah izgledati primamljivije.

Šarenilo na uskršnjem stolu nije na odmet, ipak je riječ o blagdanu kojeg donosi proljeće prepuno cvijeća. Dekorirajte zato i hranu, granulama šećera, čokoladnim jajima, jestivim cvijećem. Sve to upotpunit će izgled blagdanskog stola.

Uskrs, dekoracije | foto: Unsplash

9. Daska za prezentaciju hrane

Neka prezentacija posebno ukusne blagdanske hrane bude dekoracija za sebe. Hranu poslužite na dasci za rezanje ili velikom drvenom pladnju. Slana predjela posložite prema bojama ili tipu hrane, dodajte orašaste plodove, cvijeće, umake poput hrena ili meda, a sve zaokružite voćem. Pladnjevi s predjelima prilika su da mašti date oduška i u blagdansku priču unesete neke neočekivane elemente, poput posebnih narezaka ili tropskog voća.

Uskrs, dekoracije | foto: Unsplash

10. Uskršnji vijenac na vratima

Na vratima ili blagovaonskom stolu vijenac je uvijek točka na i svake priče o uređenju doma. Njime dočekujete goste, ukrašavate vrata koja su prvo što svatko vidi kada dolazi u nečiji dom.

Napravite vlastiti vijenac od zelenog gradnja, poput masline, ili ponovno iskoristite cica-mace. Za one nešto vještije tu je i opcija izrade vijenca od pisanica. Napravite vijence različitih dimenzija i nadopunite uskršnju priču svog doma.

Uskrs, dekoracije | foto: Unsplash

Copy link
Powered by Social Snap