Pretraga

Četiri top trenda u građevinarskoj opremi – traže se automatizirani strojevi i održivi materijali

A- A+

Stalni razvoj građevinskog sektora prati kontinuirano unaprjeđenje građevinske opreme. Za sve koji djeluju u građevinskom sektoru, goruće je pitanje kako se kreću trendovi gradnje i koji su pomaci na tržištu građevinske opreme. Trendovi se kreću od modernizacije nastavka za rovokopač do novih, održivih materijala. Unaprjeđena oprema pospješit će efikasnost gradnje, dok će novi materijali biti izdržljiviji.

Građevinski radovi, ilustracija | foto: Unsplash

Građevinski radovi, ilustracija | foto: Unsplash

Od početka ove godine, zabilježen je daljnji razvoj građevinske opreme, što je relevantno za sve graditelje. U brojnim trendovima koji su od vitalne važnosti za uspješan nastavak funkcioniranja građevinskog sektora, portal construction today je pobrojao na koje sve načine se razvija građevinska oprema.

4. Bolji nastavci za rovokopač

Traktorski rovokopač treba što izdržljivije nastavke koji će biti prilagođeni konstantnim novim zahtjevima građevinske industrije. Općenito se zamjećuje napredak u teškoj opremi za zemljane radove, gdje veliku ulogu zauzima kopanje zemlje, a od osobitog je značaja pojava novih, unaprijeđenih nastavaka za rovokopače. Karakterizira ih mogućnost kompletne rotacije od 360°, kao i sposobnost savijanja, zbog čega će preciznije izvršavati zadatke kopanja koji prethode brojnim značajnim građevinskim projektima.

3. Inovacije i širenje tržišta

Sve inovativniji građevinski strojevi doprinose porastu efektivnosti i sigurnosti prilikom rukovanja. Novi sistemi poput hidrauličnih sustava, strojeva kojima upravlja GPS i jači motori koji su sve više zamijećeni na tržištu, ukazuju na to da je tržište građevinske opreme veće nego ikada i da nastavlja rasti. Isto tako, samo na američkom je tržištu građevinske opreme vidljiv velik pomak u brojkama, koje su puno veće u odnosu na 2021. Dok je tada globalno tržište vrijedilo 140,04 milijardi američkih dolara, sada vrijedi čak 157,06 milijuna.

Izdvojeni članak

Revolucija u proizvodnji građevinskog materijala – otkriven novi ‘zeleni’ beton!

2. Elektrifikacija i automatizacija opreme

Okretanje ka elektrificiranoj i automatiziranoj opremi, sve više primijenjenoj u građevinskom sektoru ohrabruju ljudi u struci. Automatizirana oprema uistinu je velik korak na polju građevine, jer se očekuje da će oprema biti vrlo precizna  i sigurna. Naime, automatizirani sistemi, koji tek trebaju biti usavršeni, trebali bi minimalizirati ljudsku grešku. K tome, i elektrificirana oprema je sve više popularna. Kod strojeva koje pokreću električni sistemi, najveći je plus što su financijski pogodni i ne štete okolišu kao neke druge vrste strojeva.

1. Novi materijali

Osim tehnološkog napretka koji je najzamjetniji na polju pojave automatizirane i električne građevinske opreme, za koju se očekuje da će građevinarima značajno olakšati posao, uočen je i trend korištenja održivih materijala. Primjećuju se pomaci u stambenoj gradnji, prije svega potaknuti tehnološki sve naprednijim građevinskim strojevima. Novi trend u stambenoj gradnji je prije svega vođen imperativima prilagodljivosti i izdržljivosti pa se osim održivih materijala odabiru i oni koji će potrajati i izdržati nepovoljne uvjete.

Copy link
Powered by Social Snap