Pretraga

[VIDEO] Muzej koji je izgrađen kako bi bio recikliran: Prošetajte izložbom plastike koja više ne postoji

A- A+

Početkom ovoga mjeseca svoja je vrata otvorio poseban muzej i to samo s jednim ciljem – da ih zatvori i u potpunosti se reciklira. Madridski Muzej plastike u potpunosti je posvećen pitanjima postojanja plastike i njenog recikliranja, a izložbu otvorenu na samo nekoliko dana sada se može posjetiti isključivo virtualno.

Muzej plastike u Madridu | foto: The Plastic Museum, YouTube

Oni koji su uspjeli posjetiti Muzej plastike prije njegove reciklaže među eksponatima su mogli vidjeti bioničku ruku i bicikl izrađen od reciklirane plastike.

Madridski Muzej plastike izgrađen je i otvoren s mišlju zatvaranja i recikliranja što ga čini jedinim takvim muzejem na svijetu. Među nekoliko prikazanih eksponata posjetitelji su u periodu od 08. do 16. svibnja, kada je Muzej plastike još uvijek postojao, mogli svjedočiti i spektakularnoj izvedbi same zgrade izgrađenoj korištenjem isključivo moderne održive plastike.

Na Svjetski dan recikliranja, 17. svibnja, Muzej plastike zauvijek je zatvorio svoja vrata čime je krenu proces njegove reciklaže, a samim time i novog života u brojnim predmetima koji će nastati od njega.

Bionička ruka, eksponat u Muzeju plastike u Madridu | foto: The Plastic Museum, YouTube

Nastao u dva, a nestao u jedan dan

Ideja o kreiranju Muzeja plastike nastala je kao dio kampanje osvješćivanja o važnosti ispravnih načina korištenja plastike stoga ne čudi što su arhitekti odlučili koristiti u potpunosti održivu plastiku u njegovoj izgradnji.

– Iskoristili smo dostupne podatke s mišlju korištenja jedinstvenih kvaliteta ovog materijala, objašnjavaju arhitekti ureda delavegacanolasso, kreatori prvog svjetskog muzeja namijenjenog za reciklažu, za Arch Daily.

Muzej plastike u Madridu | foto: The Plastic Museum, YouTube

Svojim dizajnom nastojali su se maksimalno udaljiti od standardnog izgleda instalacija pritom pristupajući Muzeju plastike posve ozbiljno, odabirući plastiku specifičnih mogućnosti izgradnje.

– Muzej plastike predstavlja jednostavan volumen, bijel i proziran te lako čitljiv što omogućuju posebna prozirna ‘rebra’ konstrukcije koncipirana i projektirana kako bi propuštala danju svjetlost do eksponata pritom pozivajući prolaznike na ulazak u muzej, dodaju arhitekti.

Muzej plastike u Madridu | foto: The Plastic Museum, YouTube

U odabiru bijelog polikarbonatnog materijala za izradu krova Muzeja plastike poseban utjecaj imale su njegove karakteristike toplinske izolacije i lakoće samog materijala.

– Svaki je njegov komad posebno numeriran kako bi se mogao sastaviti na licu mjesta i to za samo dva dana, a potom i u jedan dan rastaviti te reciklirati, navode iz delavegacanolasso-a. 

Iako Muzej plastike više ne postoji njegovi eksponati sačuvani su u obliku virtualne izložbe kojom je moguće prošetati na službenoj stranici muzeja te pritom saznati koje se mogućnosti otvaraju korištenjem moderne održive plastike i njenom reciklažom.

Copy link
Powered by Social Snap