Pretraga

Virtualna izložba zbirke s više od 1300 fotografija uvodi u svijet tradicijske gradnje Banovine i Moslavine

A- A+

Kao dio projekta digitalizacije nacionalne kulturne baštine, a posebice nakon razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, Fototeka kulturne baštine Ministarstva kulture i medija predstavlja svoju zbirku ‘Kulturna baština Banovine i Moslavine okom konzervatora’. Sačinjena od više od 1.300 fotografija zbirka prikazuje neke od  starih hrvatskih srednjovjekovnih plemićkih gradova te jedinstveno drveno tradicijsko graditeljstvo.

kulturna baština

HRVATSKO SELO (Topusko), Milovan Gavazzi, oko 1930. | foto izvor: Ministarstvo kulture i medija

U sklopu projekta digitalizacije nacionalne kulturne baštine, a nakon razornog potresa na prostoru Sisačko-moslavačke županije Fototeka kulturne baštine Ministarstva kulture i medija predstavlja svoju bogatu zbirku koja posjeduje neupitnu stručnu i širu kulturno-povijesnu vrijednost.

Građa pod naslovom „Kulturna baština Banovine i Moslavine okom konzervatora“  obuhvaća više od 1.300 fotografija od kojih najstariji primjerci potječu iz sredine 19. stoljeća.

Posebno dojmljivu cjelinu čine fotografije starih hrvatskih srednjovjekovnih plemićkih gradova i kasnijih vojno-krajiških utvrda te jedinstvenog drvenog tradicijskog graditeljstva.

kulturna baština

STARI BROD (Lekenik), Manda Horvat, 1993. | foto izvor: Ministarstvo kulture i medija

Baština Banovine i Moslavine

Govoreći o fotografima zastupljenima u konzervatorskom fotografskom opusu s područja Banovine i Moslavine vrijedi izdvojiti zagrebačkog litografa i fotografa Juliusa Hühna. Ovaj zagrebački fotograf zaslužan je ne samo za neke  od najranijih fotografija Zagreba, već i  gospodarskog prosperiteta Siska ili prostornog obuhvata grada Petrinje iz ranih šezdesetih godina 19. stoljeća.

Izdvojeni članak

Posavska drvena kuća: Pogled unutar kuća koje su odoljele potresu

Otprilike istodobno hrvatski velikaški gradovi i obrambene utvrde plijenili su poglede Ivana Standla, a na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće arhivista, konzervatora i promicatelja društveno-kulturnog života Emila Laszowskog. Svojim sadržajno i brojčano respektabilnim fotografskim fondom generacije konzervatora zadužili su i Gjuro Szabo, dugogodišnji tajnik moderne nacionalne konzervatorske službe, a potom i Nino Vranić njen fotograf.

Kako su nekoć izgledali Sisak i Petrinja, njihova tradicijska gradnja i vojne utvrde pogledajte u virtualnoj šetnji zbirkom na poveznici.

kulturna baština

SISAK, Ivan Standl, 1869. | foto izvor: Ministarstvo kulture i medija

Copy link
Powered by Social Snap