Pretraga

Posavska drvena kuća: Pogled unutar kuća koje su odoljele potresu

A- A+

Tradicijske drvene kuće iz razornih potresa na području Središnje Hrvatske izašle su gotovo neokrznuto. Posavske drvene kuće primjer su izdržljive, ekološki prihvatljive gradnje, koja je kroz vrijeme izgubila na svojoj popularnosti. Ipak, nove okolnosti vratile su ih u fokus i struke i javnosti. Kuće koje odolijevaju potresima, prilagodile su se i vremenu te postale tradicijsko-moderni domovi budućnosti.

kuća prije obnove

Drvena tradicijska kuća prije obnove | foto: Priručnik za obnovu

drvena kuća

Tradicijska drvena kuća | foto: Priručnik za obnovu

Obnovom tradicijskih drvenih kuća čuva se hrvatska kulturna baština, ali omogućava i svakodnevni život u kućama čija je valorizacija postala nužna.

Iako brojne posavske drvene kuće do sada nisu bile obnavljane, već su postojale kao svjedok svoga vremena ili su korištene kao pomoćni gospodarski objekti, sudbina nekih od njih mogla bi se promijeniti. Elastičnost hrastovine i kestenovine, od kojih je većina njih građena, pokazala se kao jedan je od ključnih faktora izdrživosti ovih kuća. Ipak, prilikom obnove tradicijskih kuća, ne smije se zanemariti njihova unutrašnjost čija se izvornost mora sačuvati.

Ministarstvo kulture i Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka 2006. godine, u suradnji s nekoliko stručnjaka s područja arhitekture, izdaju poseban priručnik imena Posavska tradicijska drvena kuća: priručnik za obnovu. Na osamdeset stranica ovog priručnika stručnjaci objašnjavaju postupke obnove kuća na području Središnje Posavine, od temelja do uređenja okućnice.

Interijer posavske kuće

Interijer posavske drvene kuće – priručnik za obnovu

Sve što je starinsko je prilagodljivo

Očuvanje izvornosti, navode u priručniku, najlakše se može ostvariti korištenjem svega starinskog. Svaka prostorija povezuje se s predmetima karakterističnima za nju. Tako je pred za ganjak, ulazni prostor drvene kuće, poželjno postaviti strugalo blata. Materijali koje povezujemo s interijerom posavske kuće su drvo, platno i emajl. Stoga se u obnovljenoj posavskoj kući koriste namještaj prirodnih boja drveta, prekrivači od lana i konoplje te keramičke zdjele korištene u kuhinji. Sve što je starinsko, smatraju stručnjaci, može se prilagoditi potrebama suvremenog života.

Uređenje interijera posavskih kuća ima i svoja ograničenja. Tako je, prema Priručniku za obnovu, nužno izbjegavati glomazni namještaj i nepotrebno prekrivanje podova tepisima. Nakon uvođenja električne energije, rasvjetna tijela u posavskim kućama ostaju skromna, poput žarulje s emajliranim sjenilom i zaslonom od čipke, a izbjegava se korištenje gospodarskih predmeta, poput kotača kao lustera. Prostor u kojem se nalazi kuhinja manjih je dimenzija, a razlog tome objedovanje u glavnoj prostoriji.

Iako se tradicijske kuće s lakoćom prilagođavaju modernim vremenima, ne smije se zaboraviti činjenica da neke prostorije, koje danas smatramo neophodnima, nisu postojale u originalnom prostoru. Idealan su primjer sanitarne prostorije, uređenje kojih ostaje skromno i funkcionalno kako se ne bi stvarala razlika u odnosu na ostatak kuće.

Suvremena posavska kuća – priručnik za obnovu

Tradicijske kuće u modernim vremenima

Iako se tradicijske kuće s lakoćom prilagođavaju modernim vremenima, ne smije se zaboraviti činjenica da neke prostorije, koje danas smatramo neophodnima, nisu postojale u originalnom prostoru. Idealan su primjer sanitarne prostorije, uređenje kojih ostaje skromno i funkcionalno kako se ne bi stvarala razlika u odnosu na ostatak kuće.

Dok se Priručnik temelji na tradicionalnom uređenju posavske drvene kuće,  moderni i suvremeni dizajn nije nemoguća opcija. Dokaz tome je uređenje kuće arhitektice Vesne Šoić. Njena posavska drvena kuća zadržala je tradicionalno i usvojila suvremeno kao idealan spoj dugoročnosti.

Suvremeni interijer posavske kuće

Suvremeni interijer posavske drvene kuće – izvor: Fibran

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap