Pretraga

Zadarski Forum: Ostakljuju terasu i prije suglasnosti konzervatora

A- A+

Uz prostor zadarskog Foruma, u prizemlju zgrade projektanta Božidara Rašice, prave se izmjene. Zgrada je pod konzervatorskom zaštitom pa kod bilo kakvih intervencija valja strogo poštivati nacrte originalnog projekta. Iz tog razloga, radovi ostakljenja terase na ovoj centralnog lokaciji na zadarskom ‘poluotoku’ prijavljeni su inspekciji. Oglasili su se konzervatori koji govore kako je sve radove potrebno prethodno najaviti.

Zgrada Božidara Rašice na zadarskom Forumu | Foto: screenshot/GoogleMaps

U Zadru su prijavljeni potencijalno protuzakoniti radovi na zgradi uz zadarski Forum. U prizemnom prostoru kuće Rašica, pored Foruma, na današnjoj Poljani pape Ivana II, koja je pod konzervatorskom zaštitom, izvode se radovi. Naime, u prizemnom dijelu, odmah uz Forum ostakljuje se terasa, a zbog mogućnosti da se taj zahvat protivi konzervatorskim uvjetima, prijavljen je građevinskoj inspekciji.

Traži se ispunjenje uvjeta

Nakon što su konzervatori navodno zaustavili radove rekonstrukcije prostora zgrade, kojima je mijenjana konstrukcija u prizemlju zgrade, inspekcija u zadarskoj ispostavi DIRH-a čeka ispostavu rješenja za taj slučaj. Na zahtjev Ministarstva kulture, konzervatori su se o ovom slučaju očitovali, istaknuvši kako su za početak radova na zaštićenim objektima na zahtjev investitora dužni izdati posebne uvjete zaštite te da su to i učinili.

– Konzervatorski odjel u Zadru Ministarstva kulture i medija na zahtjev investitora izdao posebne uvjete zaštite 24. siječnja 2024. godine, što je sastavni dio procedure prije početka bilo kakvih radova. Također, sva javnopravna tijela pozvana su na izdavanje posebnih uvjeta putem sustava e-Dozvole, na što je Konzervatorski odjel u Zadru odgovorio ponovljenim uvjetima 11. ožujka, preko Ministarstva kulture za portal 057info su se oglasili zadarski konzervatori.

Izdvojeni članak

Top projekti Zadar: Velika rekonstrukcija kolodvora, škola budućnosti i ‘dizajnerski’ bazen

Naglasili su kako, iako se ne bave imovinsko-pravnim pitanjima, investitori su u slučaju zahvata na zgradi koja je pod konzervatorskom zaštitom dužni prijaviti bilo kakvu vrstu radova. Točnije, prije radova investitori trebaju dokazati da su ‘zakupnici’ prostora.

– Podsjećamo, konzervatorski odjeli nisu nadležni za imovinsko-pravna pitanja, no konzervatori su upozorili investitore da za bilo kakve radnje u zajedničkim prostorima zgrade, a odnosi se na trijem ispred lokala (koji su prema navodu upravitelja zgrade u vlasništvu stanara), dužni tražiti njihovu suglasnost ili dokazati svoje vlasništvo, odnosno dokazati da su zakupnici prostora, objasnili su konzervatorske uvjete.

Radovi zaustavljeni?

U posljednjem dijelu svog očitovanja o radovima koji se izvode na zadarskom Forumu, a u pitanju je ostakljivanje terase na zgradi pod konzervatorskom zaštitom, izneseno je kako se radovi na Poljani pape Ivana Pavla II. neće moći  odviti. Naime, riječ je o dijelu ‘arhitektonskog koncepta’ koji je pobijedio na natječaju za uređenje zadarskog Foruma 2006. godine.

Radovi će se moći odvijati, no prethodno će za to zadužena javnopravna tijela morat izdati suglasnosti potrebne kako bi projekt mogao krenuti. Zgrada o kojoj se govori rezultat je projekta Božidara Rašice te se prilikom bilo kakvih radova na zgradi moraju strogo poštovati propisi izvornog arhitektonskog projekta. Rašica je inače radio i na brojnim zgradama na početku današnje Vukovarske ulice u Zagrebu.

– S obzirom na to da je predmetna zgrada izgrađena prema projektu arhitekta Božidara Rašice te za nju postoje arhivski nacrti, propisano je očuvanje zatečenih elemenata, odnosno uređenje pročelja prema projektiranom stanju. Ostakljenje terase koja se nalazi na Poljani pape Ivana Pavla II. nije moguće budući da je također riječ o dijelu arhitektonskog koncepta koji je pobijedio na natječaju za uređenje Foruma 2006. godine. Konzervatorski odjel u Zadru nije zaustavio radove, već se oni ne smiju obavljati dok se ne prikupe sve potrebne suglasnosti glavnog projekta koje izdaju javnopravna tijela u standardnom postupku, zaključeno je o ovom slučaju; no, kako prenosi portal, radovi su dan kasnije ipak bili nastavljeni.

Ovdje pogledajte kako nakon sanacije izgledaju zidine Dioklecijanove palače.

Copy link
Powered by Social Snap