Pretraga

Foto: Završena sanacija zidina Dioklecijanove palače

A- A+

Završeni su radovi hitne konstruktivne sanacije dijela južnog zida Dioklecijanove palače u Severovoj ulici, u Splitu. Radovi su obuhvaćali konsolidaciju zidane strukture sjeverne strane i to ostatke antičkog zida s lukovima i srednjovjekovne nadogradnje. Riječ je o ostacima obrambenog bedema i ophoda iz 14. i 15. stoljeća, te ostacima srušenih kuća iz 18. i 19. stoljeća.

zidine Dioklecijanove palače

zidine Dioklecijanove palače | foto: Grad Split

Zbog lošeg stanja ostataka dijelova srušenih kuća, s dosta nedostatnih građevnih elemenata u samom luku i s vidljivim pomacima u strukturi luka kao i ostaloj zidanoj strukturi okosnica su bili radovi na stabilizaciji građevine. Obavljeno je čišćenja pukotina antičkih i srednjovjekovnih struktura fugiranjem, lijepljenjem i dopunom od prirodnog ili umjetnog kamena.

Izdvojeni članak

Foto: Rekonstrukcija krova na baroknoj palači Califfi iz 18. stoljeća

Na vidljive jezgre srednjovjekovnih zidova i zidova srušenih kuća iz 18. i 19. stoljeća izvela se razgradnja i ponovna ugradnju u tradicionalnom vapnenom mortu nestabilnih gradbenih dijelova kao i površinsko nanošenje grubog vapnenog morta. Na lukovima od ostataka srušenih kuća postavilo se ojačanje karbonskim mrežama i tradicionalnom vapnenom žbukom.

zidine Dioklecijanove palače

zidine Dioklecijanove palače | foto: Grad Split

Na svim ostalim površinama nakon pranja i čišćenja fuga izvršilo se dubinsko fugiranje sljubnica i cijela se površina konsolidirala gašenim vapnom. Sve kako bi se udovoljilo konzervatorskim zahtjevima.

Način hitne intervencije odnosio se na zadržavanje postojećeg stanja zidanih struktura radi sprječavanja daljnje degradacije i potencijalnog urušavanja. Prezentacije i obnove cijelog prostora definirat će se nakon izrade konzervatorske podloge prema čijim će se smjernicama provoditi daljnje aktivnosti za ovaj dio prostora unutar Dioklecijanove palače.

Pogledajte ovdje kako je obnovljen Knežev dvor na Lopudu.

Copy link
Powered by Social Snap