Pretraga

Foto: Rekonstrukcija krova na baroknoj palači Califfi iz 18. stoljeća

A- A+

U tijeku je rekonstrukcija krovne konstrukcije povijesne rovinjske Palače Califfi iz 18. stoljeća u kojoj je smješten Muzej Grada Rovinja. Zahvatom je obuhvaćeno 160 kvadrata krova, a radove nadgledaju restauratori. Zanimljivi je ovo primjer prilagodbe stare drvene krovne građe novim sigurnosnim i protupožarnim standardima.

rovinj palača

rovinj palača | foto: Grad Rovinj

Krajem rujna gradsko društvo Rubini d.o.o. započelo je s radovima sanacije krova palače Califfi u kojoj se nalazi Muzej Grada Rovinja. Vrijednost investicije iznosi 71.842 eura osiguranih u potpunosti iz proračuna Grada Rovinja. Zahvatom je obuhvaćeno 160 kvadrata površine, a završetak radova očekuje se krajem listopada. Palača Califfi, s raskošnim pročeljem, kamenim portalom i grbom obitelji, jedna je od najkvalitetnijih baroknih palača u Istri i na istočnoj obali Jadrana.

Izdvojeni članak

Palača Gutmann: Rekonstrukcija od 2,8 milijuna eura koja je udahnula život staroj ljepotici

U sklopu radova skidaju se kompletno stari pokrov, kanalice, daščane letve, stare tavelice. Postojeće nosive grede premazuju se s protupožarnim premazom, zamjenjuju se nosive grede, stavljaju se nove daščane letve s premazom na kojima se slažu nove tavelice . Iznad tavelice se postavlja hidro izolacija i na kraju nove kanalice s kompletnom novom limarijom, te vertikalnom i horizontalnom odvodnjom.

Rovinj palača Califfi | foto: Grad Rovinj

Rovinj palača Califfi | foto: Grad Rovinj

Iz Grada Rovinja ističu kako je riječ o dodatnom koraku u očuvanju i rekonstrukciji čuvene Palače Califfi. Naime, u objektu su lani provedena arheološka istraživanja u prizemlju i geomehanička istraživanja za potrebe izrade glavnog projekta za cjelovitu rekonstrukciju svih objekata u kojima djeluje Muzej, uz potporu Ministarstva kulture i medija.

Na drugom katu palače Califfi paralelno Hrvatski restauratorski zavod nastavlja s otkrivanjem zidnih oslika, a u Zagrebu je u tijeku restauracija baroknih vrata obiteljske kapelice i baroknih balkonskih vrata. Izvedena je i sanacija čuvaonice likovnih djela, uz sanaciju krova Žute zgrade, te tavanske međukatne konstrukcije i međukatne konstrukcije trećeg kata.

Pogledjate ovdje kako će biskupski dvor u Dubrovniku bit će transformiran u 2 milijuna eura vrijedan dječji vrtić.

Copy link
Powered by Social Snap