Pretraga

Obnovljen Knežev dvor na Lopudu, 2 milijuna eura vratilo stari sjaj građevini iz 16. stoljeća

A- A+

Završena je obnova Kneževog dvora na Lopudu. Radi se o restauriranom i opremljenom kompleksu kojeg je Društvo prijatelja dubrovačke starine otkupilo 2019. od privatnog vlasnika. Sada je ovaj objekt, nekad isključivo namijenjen u privatne svrhe, prilagođen općoj namjeni. U obnovu je uloženo približno 2 milijuna eura.

Knežev dvor Lopud

Knežev dvor Lopud | foto: Grad Dubrovnik

Knežev dvor našao se na tržištu nekretnina 2019. godine kada je, u dogovoru s  Gradom Dubrovnikom, Društvo prijatelja dubrovačke starine donijelo je  odluku o njegovoj kupnji za koju je izdvojeno 2 milijuna eura. Uslijedila je donacija Zaklade Caboga Stiftung u iznosu od dodatnih 2 milijuna eura koja je omogućilo  obnovu ovog vrijednog primjerka kulturne baštine iz vremena Dubrovačke Republike.

Izdvojeni članak

Zaključena javna rasprava o cestovnom megaprojektu u Dubrovniku, građani otvoreno protiv gradnje

Gradnja Kneževog dvora započela je 1456. godine, a završena je završena 1508. godine. Kada su ga je preuzelo Društvo prijatelja dubrovačke starine bio je u izuzetno lošem stanju. Zgrada se urušavala, te nije imala krova. U procesu obnove rekonstruiran je izvorni izgled zgrade, te ona sada predstavlja jedan od najreprezentativnijih primjera arhitekture druge polovice 15. stoljeća na dubrovačkom području.

Obnovljeni kompleks, kao očuvana povijesna baština otvoren je za javnost kao prostor koji priča priču o pomorskoj tradiciji Dubrovnika. Trebao bi s vremenom postati vrijedan dio turističke ponude, u skladu s nastojanjima Grada Dubrovnika da se posjetitelji iz samog centra grada preusmjere na bližu okolicu.

Još jedan veliki projekt restauracije očekuje Lopud, obnavlja se perivoj Đorđić-Mayneri, detalje doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap