Pretraga

Zakoračite u prošlost: Virtualna šetnja dvorcem čija prošlost i sadašnjost čuvaju mnoge priče

A- A+

Turistička zajednica grada Zaprešića ove nedjelje održat će virtualnu šetnju dvorcem Lužnica. Turistički vodiči sve zainteresirane virtualne posjetitelje odvest će u virtualnu turu ovim baroknim dvorcem i engleskim perivojem koji ga okružuje.

dvorac

Dvorac Lužnica | foto: TZ grada Zaprešića

Ladanjski dvorac Lužnica izgrađen je 1791. godine, a generacijama je bio u vlasništvu obitelji baruna Raucha.

Turistička zajednica grada Zaprešića objavila je na svojoj Facebook stranici najavu virtualne šetnje baroknim dvorcem Lužnica. Riječ je o online turi baroknim dvorcem i engleskim perivojem koji ga okružuje.

– Zaljubite se u jedan od najslikovitijih dvoraca Hrvatske na Međunarodni dan turističkih vodiča, 21. veljače u 15 sati, navode iz TZ grada Zaprešića.

Virtualnu turu vodit će turistički vodiči Ivana Zrilić i Vesna Šiško koje će svim virtualnim posjetiteljima ispričati priče o povijesti dvorca i njegovim prijašnjim vlasnicima. Dvorac Lužnica danas je u vlasništvu sestara milosrdnica koje su ga kupile od udovice baruna Raucha, Ane Rauch.

– One su dvorcu udahnule novi život otvorivši duhovno – obrazovni centar koji posjećuju gosti iz cijeloga svijeta, dodaju iz Turističke zajednice.

dvorac

Dvorac Lužnica | foto: TZ grada Zaprešića

Uloga dvorca nekad i danas

Ladanjski dvorac Lužnica izgrađen je 1791. godine. Šest generacija bio je u vlasništvu obitelji baruna Raucha nakon čije smrti dvorac od njegove udovice kupuje Družbu sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog.

– Zahvaljujući poljoprivredi i plodovima svog rada, sestre su, u razdoblju 1925. – 1945.  prehranjivale starački dom, Vinogradsku bolnicu sestara milosrdnica,  kao i srednju školu u Gundulićevoj ulici u Zagrebu, navode na stranicama TZ grada Zaprešića.

Trokrilni dvorac Lužnica ističe se svojim cilindričnim kulama baroknog stila. Osim stanovanja, dvorac ima i gospodarsku ulogu. Svojim položajem dvorac je otvoren prema perivoju i cjelokupnom krajoliku, a okružuje ga prostrani engleski perivoj s jezerom, šumarcima i šetnicama. Danas kao Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor, Lužnica ima i kulturnu  i povijesnu i duhovnu ulogu te je okupljalište šire zajednice.

Copy link
Powered by Social Snap