Pretraga

Nevjerojatna zavrzlama: Županija kupila dvorac Inkey, a onda su saznali da nisu jedini vlasnik

A- A+

Dvorac Inkey se nalazi u općini Rasinji u Koprivničko-križevačkoj županiji, a na prvu se čini kako se radi o samo još jednom napuštenom dvorcu. Ipak, njegova priča je nešto drugačija. Kupila ga je Koprivničko-križevačka županija 2019. godine, ali nije znala da je manji dio dvorca u rukama tvrtke iz Zadra.

Dvorac Inkey

Dvorac Inkey | foto: Koprivničko-križevačka županija

Dvorac Inkey je sagrađen u 19. stoljeću, a u njemu je nekad stolovala barunska obitelj Inkey koja ga je napustila potkraj Drugog svjetskog rata. Nakon toga dvorac je mijenjao vlasnike, a trenutno je veći njegov dio u vlasništvu Koprivničko-križevačke županije. Kako smo saznali, Županija planira obnoviti objekte dvorca, a jedan dio će nuditi wellness sadržaj.

Kupili dvorac, ali nisu znali što ih čeka

Dvorac je lijep izvana, iako je vidno oštećen i zahtijeva renovaciju. Oko dvorca se nalazi prostrana livada pa je dvorac još zanimljiviji i posebniji. Zanimljiva je i priča oko njegovog vlasništva. Naime, Županija je 2019. godine kupila dvorac i okolno zemljište kao jednu povijesno-gospodarsku i kulturnu cjelinu.

Kako nam je otkrila pročelnica Službe ureda župana Koprivničko-križevačke županije, Melita Ivančić tek su naknadno shvatili da je, iz nepoznatog razloga, iz te cjeline izdvojena jedna čestica na kojoj se nalazi manja zgrada. Iz Županije su prema elaboratu koji je rađen za stečaj predmetnog objekta bili uvjereni da su natječajem za prodaju obuhvaćene obje zgrade.

– Ne znamo razlog zašto je sudac koji je provodio stečajni postupak objekte prodavao odvojeno, no takav postupak nije u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Temeljem tog zakona, pravo prvokupa je trebalo ponuditi jedinici lokalne samouprave (Općina Rasinja) i jedinici regionalne samouprave (Koprivničko-križevačka županija), rekla je pročelnica Ivančić.

Izdvojeni članak

Dvorci koji i danas privlače pažnju: Kako je izgledala gradnja Frankopanskih kaštela?

Obnovit će se samo dio u vlasništvu Županije

Poznato je i u čijem je vlasništvu sporni dio zgrade, a radi se o tvrtki Last Floor iz Zadra, koja je, prema riječima Ivančić, osnovana upravo radi kupovine te manje zgrade, kako je otkriveno uvidom u poslovanje tvrtke. Točnije, ovo im je bila jedina poslovna aktivnost od osnutka. Županija je probala u nekoliko navrata stupiti u kontakt s tvrtkom i mirnim putem riješiti problem, ali bezuspješno.

Iako problem nije riješen i nisu poznati detalji, iz Županije planiraju obnoviti dvorac i podariti mu novi život. Kako saznajemo, obnovit će se glavna zgrada dvorca i spojno krilo koje su u vlasništvu Županije. Već je provedeno projektiranje za ove dijelove, a uz to je izrađena projektno-tehnička dokumentacija i dobivena je građevinska dozvola za objekte.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na nešto više od 13 milijuna eura. Županija je projekt prijavila na Javni poziv za turističku infrastrukturu u okviru NPOO koje je raspisalo Ministarstvo turizma i sporta, a koji je završio početkom ožujka ove godine.

Dvorac i wellness turizam

Što se tiče same renovacije, cilj je da glavna zgrada zadrži svoj izvorni izgled i stil, ali zato će spojni dio poprimiti modernije konture, što je u suglasnosti s elaboratima nadležnog Konzervatorskog odjela u Bjelovaru. Kako piše na stranicama Županije, rekonstruirat će se 2.200 kvadratnih metara dvorca i izgraditi 900 kvadratnih metara dodatnog dijela.

Već nakon prve dvije faze izgradnje objekt bi se trebao kategorizirati kao hotel od minimalno 4*, a nudio bi se smještaj za 60 osoba u 22 sobe i četiri apartmana. U podrumskom dijelu predviđa se prostor za wellness i konferencijsku dvoranu. Uredit će se i okoliš oko dvorca, kao i parkiralište.

– Po završetku projekta i obnove dvorca, dobit ćemo objekt koji će biti moguće staviti u funkciju razvoja turističke ponude i koji će biti samoodrživ. Prilikom projektiranja vodi se računa i o tome da se kasnije i manja zgrada može priključiti i činiti jedinstvenu cjelinu, rekla nam je Ivančić iz Koprivničko-križevačke županije.

Osim dvorca Inkey, obnavljaju se i neki drugi dvorci. Tako je nedavno počela prva faza dugoočekivane obnove Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje koji je stradao u potresu, o kojem smo pisali ovdje, a kreće i obnova dvorca Kerestinec u Svetoj Nedelji, o čemu možete čitati u ovom tekstu.

Copy link
Powered by Social Snap