Pretraga

Buši se ispod savskog nasipa: Milijunsko mikrotuneliranje dovodi vodu u 30.000 kućanstava

A- A+

Radovi mikrotuneliranja ispod rijeke Save bliže se kraju čime se zaokružuje priča projekta vrijednog gotovo milijardu kuna. Bušilo se ispod savskog nasipa, a sve s ciljem spajanja crpilišta Kosnica s Regionalnim vodoopskrbnim sustavom čime će dodatnih 30.000 stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije dobiti priključak na vodovodni sustav.

mikrotuneliranje ispod rijeke save

Mikrotuneliranje ispod rijeke Save | foto: Hrvatske vode

Radove mikrotuneliranja, koji su označeni kao strateški projekt Republike Hrvatske, jučer je posjetio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Još nekoliko godina dijeli nas od završetka projekta izgradnje vodno-komunalne infrastrukture na području Zagrebačke županije. Jedan je to od šest projekata izgradnje vodovodne infrastrukture ukupno vrijednih oko tri milijarde kuna. Samo na području Zagrebačke županije povećat će se mogućnost priključka sa 60 na 90 posto.

Na području cijele Republike Hrvatske trenutno se provodi nekoliko projekata aglomeracije čija ukupna vrijednost premašuje iznos od 25 milijardi kuna.

21 metar ispod Save

Projekt „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“ provodi se u suradnji Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a dio su i EU projekta ukupne vrijednosti 883.885.327,00 kuna.

– S Hrvatskim vodama svakog dana napredujemo u tome da Hrvatsku učinimo zemljom u kojoj će priključenost na vodoopskrbni i sustav odvodnje biti maksimalna, naveo je ministar Ćorić tijekom svog posjeta radovima u Zagrebačkoj županiji.

mikrotuneliranje ispod rijeke save

Mikrotuneliranje ispod rijeke Save | foto: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Radovi izgradnje cjevovoda uključuju izgradnju magistralnih pravaca i objekata, i to na dionicama Kosnica – Hruščica, Sesvetski Kraljevec – Božjakovina, te Cerje – Vukovje – Sv. Helena, ukupne duljine 27.775 metara, a rok završetka radova je 47 mjeseci. Na najzahtjevnijoj dionici Kosnica – Hruščica prijelaz Save omogućit će se mikrotuneliranjem.

– Ovdje je riječ o velikom vodoopskrbnom projektu u kojem moramo proći ispod rijeke Save kako bismo mogli završiti radove i spojiti cjelokupni sustav. Tehnički prolazimo 21 metar ispod rijeke Save u duljini od 680 metara, promjera 800 milimetara koji će omogućiti dopremu do područja koje sada nema na odgovarajući način riješenu vodoopskrbu, objasnio je generalni direktor Hrvatskih voda mr.sc. Zoran Đurković.

Što je mikrotuneliranje?

Mikrotuneliranje (eng. Microtunneling) je tehnologija izvođenja, odnosno izgradnje manjih tunela. Riječ je o metodi podzemnog polaganja cijevi, a izvodi se utiskivanjem cijevi pomoću posebnih strojeva koji imaju bušeće glave prilagođene terenu. Bušenje i utiskivanje cijevi počinje iz startnog okna, a završava u ciljnom oknu. Postupak se prati kompjutorski iz komandnog kontejnera, a u bušećoj glavi su uređaji za navođenje. Bušenje se vrši na dubini od 9 metara ispod korita rijeke Save. Vanjski profil cijevi mikrotunela je 2.047 milimetara, a debljina stijenke 85 milimetara. Ukupna duljina mikrotuneliranja je 680 metara, od čega je do sada izvedeno 450 metara tunela, a ostalih 230 metara se planira dovršiti u iduća dva tjedna. Kada se izvršiti prodor na ciljnoj jami s desne strane rijeke Save, kroz tunel će se montirati cjevovod. S obzirom na duljinu utiskivanja i profil cijevi, ovo je jedan od tehnički zahtjevnijih mikrotuneliranja ikada izvedenih u Hrvatskoj.

Pitka voda u kućanstvima

U sklopu projekta Regionalnog vodoopskrbnog sustava trenutno se gradi i 316 kilometara cjevovoda, a rekonstruira se njih 108 čime će se smanjiti gubici s 29 na 19 posto što će doprinijeti racionalnoj uporabi vodoopskrbnog sustava na istočnom dijelu Zagrebačke županije koji niti da je imao dostatne količine vode, niti da je ona dostupna bila zadovoljavajuće kvalitete.

– Sada ćemo ovim projektom svima omogućiti zdravstveno ispravnu i kvalitetnu vodu te ćemo riješiti mnoge probleme. Županija će i dalje podupirati ovakve projekte koji donose koristi za cjelokupnu zajednicu, naveo je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.

mikrotuneliranje ispod rijeke save

Mikrotuneliranje ispod rijeke Save | foto: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Završetkom radova izgradnje ovog cjevovoda omogućit će se priključak na vodovodni sustav dodatnih 30.000 stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije, čime će se ukupna priključenost povećati na 90,75 posto sa sadašnjih 62,95 posto.

– Po prvi puta u povijesti ovo će područje dobiti svoje vodocrpilište i dostatne količine pitke vode za stanovništvo i industriju, rekao je direktor VIO ZŽ Tomislav Masten uza napomenu da će radovi biti gotovi u roku godinu dana.

Izdvojeni članak

Šibenska aglomeracija polako se bliži svome kraju: Odrađeno 99,5 posto projekata vrijednog skoro 400 milijuna kuna

Izgradnjom novog vodocrpilišta Kosnica, kapaciteta 450 litara po sekundi te glavnih magistralnih pravaca i sekundarne mreže unapređuje se vodoopskrba za ukupno oko 105.000 stanovnika.

– Ova investicija jedna je od najvećih u Hrvatskoj te će omogućiti moderan vodoopskrbni sustav za sve stanovnike u četiri grada i 10 općina Zagrebačke županije, naglasio je gradonačelnik Dugog Sela i predsjednik Skupštine VIO ZŽ Nenad Panian.

Copy link
Powered by Social Snap