Pretraga

Na jugu Hrvatske realizira se strateški infrastrukturni projekt vrijedan preko 350 milijuna kuna

A- A+

U svibnju ove godine na jugu Hrvatske započela je realizacija strateškog infrastrukturnog projekta za to područje, aglomeracija Metkovića. Projekt vrijedan preko 350 milijuna kuna trenutno je jedan od najvećih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a njime će se, između ostalog, osigurati i prespajanje 1340 kućnih priključaka za vodoopskrbu.

metković aglomeracija

Metković | foto: Grad Metković

U svibnju ove godine službeno su započeli radovi na infrastrukturnom projektu ‘Izgradnja sustava javne odvodnje na području aglomeracije Metković i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže‘, a njihov očekivani završetak predviđen je za 36 mjeseci.

Radovi na jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u punom su jeku. Aglomeracijom Metkovića, između ostalog, predviđena je konstrukcija 1745 novih priprema za kućne priključke, prespajanje 2326 postojećih priključaka na odvodnu mrežu i 1340 kućnih priključaka na vodoopskrbu.

Projekt ukupne vrijednosti 358.929.889,00 kuna provodi se uz financijsku podršku Europske unije, odnosno sredstvima Kohezijskog fonda kroz operativni program Konkurentnost i Kohezija 2014. – 2020. kojima je financirano 70,68 posto projekta, dok Republika Hrvatska snosi 11,73 posto troškova, a Metković d.o.o. i Grad Metković 5,86 posto. 

Što je projektom obuhvaćeno?

Za izvođače radova kompleksnog projekta aglomeracije grada Metkovića odabrana je međunarodna kompanija COMSA S.A. čija je ponuda, nastala uz konzultantsku pomoć poduzeća CER d.o.o., bila najbolja. Projekt je istovremeno aktivan na više udaljenih i razdvojenih lokacija pa je uz odabranog izvođača radova angažirano i mnogo različitih podizvoditelja.

Realizacijom projekta obuhvatit će se rekonstrukcija, sanacija i dogradnja sustava odvodnje aglomeracije Metković, što uključuje 43.919 metara gravitacijskih fekalnih kolektora, rekonstrukciju sustava vodoopskrbe unutar grada Metkovića te projektiranje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta 18.400 ES, III stupnja pročišćavanja i postrojenja za solarno sušenje mulja.

– U prvoj fazi ide nabava, transport, iskopavanje i postavljanje kanalizacijskih cijevi. Cijevi će biti raznih promjera, i to od 200 do 500 milimetara, a protezat će se na ukupno 40 kilometara, objašnjavaju iz CER-a.

Izdvojeni članak

Šibenska aglomeracija polako se bliži svome kraju: Odrađeno 99,5 posto projekata vrijednog skoro 400 milijuna kuna

Kanalizacijske cijevi, čije je postavljanje predviđeno u drugoj fazi projekta, bit će postavljene izvan utjecaja podzemnih voda na pripremljene posteljice. Cijevi će biti promjera od 200 i 250 milimetara, a njihova ukupna duljina iznosit će 2,5 kilometra.

Treća faza obuhvaća nabavu, transport, dostava duž rova, te postavljanje PEHD cijevi za tlačne cjevovode. Cijevi su različitih promjera, od 90 do 315 mm a njihova ukupna duljina je 1,24 km. U četvrtoj fazi predviđena su spajanja cijevi te uklanjanje i zbrinjavanje postojećih starih cijevi od azbesta te starih PVC i PEHD cijevi.

 – Projekt je od povijesnog značaja za stanovništvo Metkovića, jer će zahvaljujući njemu svako kućanstvo imati pristup kanalizacijskoj mreži te značajno poboljšanu vodoopskrbu što dosad nije bio slučaj, navode iz CER-a te dodaju da je projektom obuhvaćena i zaštita rijeke Neretve.

aglomeracija metković

Obuhvat projekta aglomeracije Metković | foto: CER d.o.o.

Na jugu Hrvatske realizira se strateški infrastrukturni projekt vrijedan preko 350 milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap