Pretraga

Šibenska aglomeracija polako se bliži svome kraju: Odrađeno 99,5 posto projekata vrijednog skoro 400 milijuna kuna

A- A+

Projekt aglomeracije Šibenika polako se bliži svome kraju. Radovi kojima je obuhvaćena izgradnja i dogradnja kanalizacijske i vodovodne mreže grada te radovi kompletne izgradnje kanalizacijske mreže i rekonstrukcije vodovodne mreže u naseljima Jadrtovac, Podsolarsko, Zablaće, Brodarica i Krapanj odrađeni su gotovo u cijelosti, odnosno 99,5 posto.

aglomeracija šibenik

Aglomeracija Šibenik | foto: Grad Šibenik

Nositelj projekta Aglomeracija Šibenik je tvrtka Vodovod i odvodnja d.o.o., a njegova ukupna vrijednost iznosi 397 milijuna kuna, od čega su 272 milijuna bespovratna sredstva iz Europske unije.

Tri od ukupno pet komponenti projekta Aglomeracija Šibenik privedeni su svom kraju. Preostale dvije komponente, odnosno preostalih 0,5 posto projekta, obuhvaća radove na dionici dužine 300 metara.

Projekt je obuhvaćao radove na iskopima ukupne dužine 82.830 metara, koji su započeli radovima u naseljima Brodarica i Podsolarsko.

Tri komponente na 100 posto

Tri komponente projekta Aglomeracije Šibenik odrađene su u potpunosti, dok su preostale dvije komponente na 99 odnosno na 98 posto realizacije. Iz Grada  najavljuju da će preostali radovi biti dovršeni početkom srpnja, odnosno rujna.

Komponenta A projekta aglomeracije trenutno je na 99 posto realizacije. Preostali radovi u naselju Brodarica obuhvaćaju asfaltiranje ulica te polaganje instalacija. Radovi bi trebali biti dovršeni do početka srpnja.

Dovršena komponenta B projekta aglomeracije obuhvaćala je drugi dio radova u naselju Brodarica, odnosno dionicu južno od Jadranske magistrale te radove na četiri crpne stanice. Završni radovi uređenja na otoku Krapnju bit će dovršeni kroz nekoliko dana vraćanjem ulica u prvobitno stanje.

Na području naselja Jadrtovac, u komponenti C projekta aglomeracije, izgrađena je kanalizacijska i rekonstruirana vodoopskrbna mreža ukupne duljine 9.257,74 metara s kućnim priključcima. Na novu mrežu spojena su 163 objekta, a vrijednost investicije u Jadrtovcu iznosi 20,7 milijuna kuna. Radovi komponente C završeni su u siječnju ove godine, a obavljen je i tehnički pregled sustava.

Izdvojeni članak

Revitalizacija i/ili problemi: Kako je europski novac promijenio vizuru Šibenika

Završeni su i svi radovi na području Zablaća, a kojima je bila obuhvaćena gradnja i rekonstrukcija ukupno 14.738 metara kanalizacijske i vodovodne mreže. Instalirano je 9.242 metara fekalnog kolektora i 5.496 metara vodovodne mreže s 328 kanalizacijskih i 453 vodovodna kućna priključka. Ova komponenta projekta obuhvaćala je i asfaltiranje 34.000 kvadratnih metara ulica i drugih javnih prostora.Vrijednost izvedenih radova u sklopu ove komponente je oko 45 milijuna  kuna.

Druga nedovršena komponenta E trenutno je na 98 posto realizacije. Njome su obuhvaćeni radovi na području grada Šibenika, a od predviđenih 11.837 metara za dovršavanje je preostalo njih 200 koji uključuju iskope u Ulici Nikole Tesle, polaganje instalacija, kućne priključke te uređenje odvodnje. Planirani kraj radova na komponenti E je početak rujna ove godine.

Projektom Aglomeracija Šibenika nastoji se smanjiti dosadašnje plavljenje sustava odvodnje za vrijeme jakih oborina u Šibeniku uz dodatno unapređenje komunalne infrastrukture grada. Radove izvode tvrtke Sarađen d.o.o., Vodoinstalacije d.o.o, Vodotehnika d.o.o. i Vodoprivreda d.o.o.

Šibenska aglomeracija polako se bliži svome kraju: Odrađeno 99,5 posto projekata vrijednog skoro 400 milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap