Pretraga

Ekstremno visoke temperature otežavaju rad na gradilištima: SGH uputio apel poslodavcima

A- A+

Visoke temperature već danima umaraju i ometaju normalan način funkcioniranja. I dok se neki mogu sakriti u klimatizirane prostore i tako predahnuti, radnici na gradilištima nemaju taj luksuz. Upravo zato je Sindikat graditeljstva Hrvatske pozvao poslodavce da radnicima omoguće prestanak radova u najtoplijem dijelu dana.

Foto; Pexels

Indeks topline je veličina koja je izračunata na temelju izmjerene temperature zraka i njegove relativne vlažnosti. To je pokazatelj temperature kako je ljudski organizam subjektivno osjeća. Humideks indeks jedan je od toplinskih indeksa pomoću kojih procjenjujemo toplinsko opterećenje radnika koji izvodi neke poslove na otvorenom na visokim temperaturama i mjeri se za temperature radnog okoliša iznad 26 °C i vlažnost zraka iznad 40%. Humidex možete izračunati ovdje.

Temperature koje ovih dana u većini Hrvatske prelaze 35°C uz relativnu vlažnost zraka blizu 40% – stvaraju okruženje toplinskog opterećenja radnika na otvorenom, što dovodi do vrijednosti HUMIDEX 42, koji se nalazi u razredu ‘Opasnost’ 41-54. Vjerojatni su toplinski grčevi i iscrpljenost, a s nastavkom aktivnosti vjerojatan je toplinski udar.

Izdvojeni članak

Sindikat graditeljstva Hrvatske se pohvalio: Nastavak uspješne suradnje s tvrtkom koja gradi Pelješki most

Upravo zato je Sindikat graditeljstva Hrvatske na svojoj Facebook stranici pozvao poslodavce da radnicima omoguće prestanak radova u najtoplijem dijelu dana ili uz češće odmore u sjeni i rashlađenim prostorima uz dovoljne količine vode.

Copy link
Powered by Social Snap