Pretraga

Energetska obnova najznačajnije zgrade u Varaždinu: Radove vrijedne milijun eura izvodi domaća tvrtka

A- A+

U tijeku je energetska obnova gradske vijećnice u Varaždinu. Riječ je o jednom od najznačajnijih arhitektonskih i kulturno-povijesnih spomenika Varaždina, čija povijest postojanja doseže 500 godina. Radove vrijedne gotovo milijun eura izvodi domaća tvrtka Kontura d.o.o.

Gradska vijećica u Varaždinu

Gradska vijećica u Varaždinu | foto: Google street view

Gradska vijećnica sastoji se od 4 etaže. Tu je negrijani podrum i prizemlje, koji je grijani prostor gradske uprave. Jedan kat je također grijani prostor gradske uprave, kao i potkrovlje čiji je jedan dio prostora uređen, a dio je ostao negrijani tavan. Ukupna tlocrtna površina zgrade iznosi oko 742 m2.

U tijeku je rekonstrukcija i sanacija podrumskog prostora veličine gotovo 160 kvadratnih metara, koji će se preurediti u izložbeni prostor. Obnovom je planirana sanacija kapilarne vlage koja je posljednji put sanirana prije 28 godina. Sustav grijanja rekonstruirat će se implementacijom visokoučinkovite opreme i sustava koji koriste obnovljive izvore energije, kao što je dizalica topline voda-voda.

Obnovom će se riješiti gubitak topline kroz stropove prema tavanu ili negrijanom potkrovlju. Obnovit će i dotrajala vanjska vrata koje dijele grijani prostor od vanjskog. Također, u planu je i restauracija postojeće vanjske stolarije.

Projektanti iz Zagreba, a nadzor iz Ivaneca

Energetska obnova ove zgrade obuhvaća i analizu postojećeg stanja podžbuknih i nadžbuknih elektroinstalacija te mrežnih instalacija radi dotrajalosti uslijed kapilarne i zračne vlage, starosti ili neadekvatne ugradnje. Bit će riješena i njihova kompletna rekonstrukcija.

Energetskom obnovom gradske vijećnice planira se obnoviti vanjska fasada zgrada. Fasada će biti obojana u skladu s konzervatorskim smjernicama, a zgrada će dobiti i novu unutarnju rasvjetu koja će biti minimalno 20% učinkovitija u odnosu na postojeću.

Izradu projektne dokumentacije izvršila je tvrtka Arcitec Ivšić d.o.o. iz Zagreba, dok nadzor vrši Jerko Bošković iz tvrtke Building d.o.o. iz grada Ivaneca. Procijenjena vrijednost radova je 982.192,85 eura s PDV-om, pri čemu su sufinancirani iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u iznosu od 265.445.62 eura.

Izdvojeni članak

Sindikat graditeljstva uručio posebno priznanje sindikalnom povjereniku iz Varaždina

Povijesno značajna zgrada

Zgrada gradske vijećnice u Varaždinu izvorno je romaničko gotička kamena kuća, koju je prema očuvanim dokumentima, 1523. godine markgrof Juraj Brandenburški poklonio gradu za gradsku vijećnicu. Kroz godine je bila više puta preuređivana i dograđivana, a konačan izgled dobiva u drugoj polovici 20. stoljeća. Gradska uprava ovdje je smještena od 1523. godine.

Gradonačelnik Grada Varaždina, Neven Bosilj je prilikom obilaska radova kazao kako je zgrada vijećnice uz Stari grad najznačajnija zgrada koju imaju u Varaždinu. Dodao je kako su već 2021. godine počeli s obnovama krovišta, a u suradnji s ministarstvom kulture obnovili su dva ulazna portala.

– Zgrada je vapila za obnovom jer od 1997. godine, kada je zadnji put obnavljana fasada, nije se vršila jedna ovakva cjelovita obnova. Mi se kao savjesni Varaždinci moramo odgovorno odnositi prema svojoj prošlosti. Nadam se da će vijećnica za šest mjeseci zablistati punim sjajem, rekao je Bosilj.

Izdvojeni članak

Balaševićev trg: Varaždin dobiva trg posvećen preminulom kantautoru

Radovi bi trebali završiti za 6 mjeseci

Vesna Pascuttini Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija, kazala je kako će ovom obnovom svi povijesni slojevi biti očuvani i prezentirani. Istaknula je kako se svi radovi izvode po smjernicama Konzervatorskog odjela i uz stalan konzervatorski nadzor.

Pročelnica Pascuttini Juraga dodala je i mogućnost dolaska do još nekih novih nalaza i saznanja, s obzirom na to da se provodi arheološki nadzor kod svih radova kopanja. Inače, radovi na zgradi gradske vijećnice su započeli 11. siječnja ove godine, a rok završetka je za šest mjeseci.

Copy link
Powered by Social Snap