Pretraga

Balaševićev trg: Varaždin dobiva trg posvećen preminulom kantautoru

A- A+

Ideja o imenovanju jednog od trgova ili ulice po preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću javila se kod građana Varaždina. Naime, neki Varaždinci smatraju to prikladnim načinom kreiranja trajnog sjećanja na Balaševića i njegove pjesme. Trg panonskog mornara potencijalno je novo ime jednog od varaždinskih trgova ili ulica.

Vraždin

Varaždin | foto: Unsplash

Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, naveo je da je ideja imenovanja trga po Balaševiću moguća iz više razloga.

Smrt kantautora Đorđa Balaševića izazvala je brojne emocije svih njegovih ljubitelja diljem regije. Među potresenim obožavateljima su i Varaždinci koji su se nakon objave vijesti da je Balašević preminuo okupili na gradskom Korzu na kojem su pjevali njegove pjesme i ostavljali poruke sjećanja. Stoga ne iznenađuje ideja o imenovanju jednog gradskog trga ili ulice u čast i sjećanje na preminulog kantautora.

Iako službena inicijativa za imenovanje gradskog trga ili ulice službeno ne postoji, Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin navodi da imenovanje Trga panonskog mornara nije nemoguće, piše Varaždinski.hr.

Balašević je utjelovio i uglazbio ono pozitivno što nas sjeća na jednu plemenitu ideju: panslavizam, pobratimstva čovjeka, nekog društva koje ne zaboravlja čovjeka, kojemu je emocija bitnija od kuće, u kojem se na snagu odgovara smijehom i humorom, u kojem je pristojno pokucati na vrata i ne galamiti u tuđoj dnevnoj sobi, u kojem nije sramota ne uspjeti ili pustiti suzu, objašnjava Mesek u svojoj objavi na društvenim mrežama.

Izdvojeni članak

Utrina, Travno, Središće…: Kako su neki novozagrebački kvartovi dobili svoja imena

Varaždinski Trg panonskog mornara

Mesek je tako potaknuo ideju da se u Novom Sadu, Somboru, Osijeku, Varaždinu i ostalim gradovima ‘stvori’ Trg panonskog mornara.

– Mislim da Đoletova skromnost ne bi baš voljela svoje ime na ploči, a trg po mogućnosti neka bude u nekom novom kvartu, gdje rastu neki novi klinci kojima bi objašnjavali tko je bio taj mornar i o čemu je zapravo pjevao i kakvim morima krstario – napisao je Mesek.

Ideja preimenovanja jednog varaždinskog trga u Trg panonskog mornara po mišljenju Meseka je zapravo izvediva.

– Ako se pokrene građanska inicijativa, mislim da u tome svemu ima uporišta i smisla, s obzirom na broj ljudi koji su ga podržavali, slušali i voljeli. Dosta se novih kvartova i zgrada gradi, sigurno bi se našlo mjesta za Trg panonskog mornara. Možda da se napravi ta poveznica između gradova za koje je on napominjao da se ‘osjećao kao doma‘. Od Novog Sada, Sombora, Varaždina… Postoji procedura za nova imena ulica, potrebna je službena inicijativa i prijedlog poslati na Grad Varaždin, rekao je Mesek za Varaždinski.hr.

Varaždin

Vraždin | foto: Grad Varaždin

Copy link
Powered by Social Snap