Pretraga

Evertonov novi stadion transformira industrijski dio grada i udahnjuje mu novi život

A- A+

Nogometni klub Everton gradi u Liverpoolu novi stadion vrijedan 566 milijuna dolara. Kapacitet stadiona predviđen je za 52 tisuće do 62 tisuće gledatelja, ovisno o tome hoće li dio tribina biti namijenjen za stajanje.

Projekcija izgleda novog stadiona u Liverpoolu | Wiki

Stadion se gradi na bivšem Bramley-Moore doku, polunapuštenom pristaništu koje je bilo ispunjeno morem. Dovršetak radova se planira do sezone 2024./2025. a prije mjesec dana postavljeni su nosači krova stadiona, što polako mijenja cijelu vizuru Liverpoola. Everton također namjerava novi stadion učiniti najodrživijim u Premier ligi te će koristiti sunce, vjetar i kišu za stvaranje zelene energije.

Ovo je primjer kako se transformira stari industrijski dio grada za nove namjene. Bramley-Moore je nekadašnje komercijalno pristanište koje se nalazi pored postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, a namjera je da novi stadion postane srce novog prenamijenjenog dijela grada koji će umjesto prljave industrije nuditi čistu energiju, drveće, sportske objekte, stanove i  trgovine.

Još se ne zna koje će ime nositi stadion ali ono će biti prodano onome tko pošalje najbolju ponudu, a to bi lako mogla biti tvrtka koja stoji iza jedne od najpopularnijih stranica za odrasle. Američki Stripchat Evertonu je ponudio 200 milijuna dolara za desetogodišnje pravo na ime stadiona.

Izdvojeni članak

Liverpool izgubio status mjesta povijesne baštine zbog stadiona, pogledajte kako će izgledati!

Prihvati li Everton ponudu, stadion će se zvati Stripchat Sustainability Stadium, odnosno Stripchatov stadion održivosti, što je u skladu s ekološki motiviranim namjerama samog kluba pri izgradnji novog stadiona. Zanimljivo je da je Bramley-Moore pristanište dio Liverpool Maritime Mercantile City-a, koje je bilo pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska baština i ima niz baštinskih dobara koja su u opasnosti ili u zapuštenom stanju, a na što se Everton obavezao da će se popraviti i održavati.

Unatoč tome, 2021. UNESCO je preporučio da Liverpool Maritime Mercantile City izgubi svoj status, a jedan od razloga bio je dugogodišnji razvoj obale i širi projekt Liverpool Waters. Iako je bilo otpora iz udruga za očuvanje baštine jer, kako su rekli, stadion bi ‘imao neprihvatljiv negativan utjecaj na autentičnost, integritet i izvanrednu univerzalnu vrijednost mjesta svjetske baštine’, UNESCO je ipak u srpnju prošle godine opozvao statusa mjesta svjetske baštine. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap